Μαραντόνα: Το παιχνίδι της μοίρας με τον Φιντέλ και ο τσακωμός με τον Πάπα

Μαραντόνα: Το παιχνίδι της μοίρας με τον Φιντέλ και ο τσακωμός με τον Πάπα

Το σύνθημα-λατρείας των Ναπολιτάνων και οι ατάκες του «Ντιεγκίτο» που έμειναν στην ιστορία

Η 25η Νοεμβρίου 2020 θα μείνει στην ιστορία ως η ημέρα που έφυγε από τη ζωή, ο -κατά πολλούς- μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής του πλανήτη και σίγουρα μία από τις ισχυρότερες προσωπικότες της υφηλίου, ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα.

Για τον Ντιεγκίτο, μπορεί κανείς να μιλάει και να γράφει ατελείωτα, να διηγείται ιστορίες από τη ζωή του, την σταδιοδρομία ενός ανθρώπου που έφτασε να αντιμετωπίζεται ως θεότητα, από εκατομμύρια κόσμο, στην Νάπολη και στην Αργεντινή. Μόνο τυχαίο δεν είναι, ότι στην πατρίδα του ο κόσμος από την πρώτη στιγμή της θλιβερής είδησης, άρχισε να εκδηλώνει την οδύνη του με κλάματα στους δρόμους ενώ έχει κηρυχθεί τριήμερο εθνικό πένθος .

Ο Μαραντόνα έφυγε από την ζωή, την ίδια ημέρα όπου πριν από τέσσερα χρόνια πέθανε και ο αγαπημένος φίλος του, Φιντέλ Κάστρο. Ο Αργεντίνος δεν έκρυψε ποτέ τις πολιτικές του πεποιθήσεις, δήλωνε θαυμαστής του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα (είχε τατουάζ του στο μπράτσο), ενώ είχε αναπτύξει και μία στενή φιλία με τον ιστορικό ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο (επίσης με τατουάζ του στο πόδι), από την πρώτη του επίσκεψη στην Κούβα το 1987. Μάλιστα, τον Ιανουάριο του 2000, επέλεξε την Κούβα και την κλινική «La Pedrera», όπου υποβλήθηκε σε διαδικασία απεξάρτησης από τον εθισμό του στα ναρκωτικά στην κλινική .

Οι ατάκες του που έμειναν στην ιστορία

Ο Ντιέγκο, όσο δυνατός ήταν στις ντρίμπλες και τα κόλπα εντός γηπέδου, άλλο τόσο ξεχώριζε για όσα...έλεγε το στόμα του, είτε για αθλητικά γεγονότα είτε για την πολιτική επικαιρότητα. Όπως τα έβαζε με όλες τις άμυνες και τους πλέον σκληροτράχηλους αμυντικούς του κόσμου, δεν δίσταζε να τα βάλει ακόμα και με τον Πελέ, τις ΗΠΑ και...τον Πάπα!

Ας θυμηθούμε ενδεικτικά, ορισμένες από τις πιο χαρακτηριστικές του φράσεις, που έμειναν στην ιστορία:

  • «Τα νόμιμα παιδιά μου είναι η Ντάλμα και η Τζανίνα. Τα υπόλοιπα είναι «προϊόντα» των χρημάτων μου και των λαθών μου»
  • «Μισώ οτιδήποτε προέρχεται από τις ΗΠΑ. Το μισώ με όλη μου την καρδιά»
  • «Περίμενα τους συμπαίκτες μου να έρθουν να με αγκαλιάσουν αλλά δεν πλησίαζε κανείς, οπότε τους είπα «ελάτε και αγκαλιάστε με γιατί αλλιώς θα το ακυρώσει» (για το γκολ με το «χέρι του Θεού» κόντρα στην Αγγλία στο Μουντιάλ 1986).
  • «Η Ιαπωνία δεν μου επιτρέπει την είσοδο στη χώρα επειδή κάποτε έπαιρνα ναρκωτικά. Την επιτρέπουν όμως στους Αμερικάνους που τους έριξαν δύο ατομικές βόμβες»
  • «Ο Πελέ λέει ότι όταν έπαιζε μπάλα ήταν απεσταλμένος του Θεού, αλλά δεν θυμάμαι να έστειλα κανέναν»
  • «Οι Ιταλοί αδιαφορούν για εσάς 364 ημέρες τον χρόνο και σας ζητάνε τώρα να τους υποστηρίξετε. Εγώ, όμως, παλεύω για εσάς 365 μέρες τον χρόνο»(πριν τον ημιτελικό του Μουντιάλ 1990, Ιταλία - Αργεντινή, στη Νάπολη)
  • «Πώς μπήκε το γκολ; Λίγο με το κεφάλι μου και λίγο με το χέρι του Θεού» (για το «χέρι του Θεού» το 1986)
  • «Είχα τσακωθεί με τον Πάπα όταν έπαιζα στη Νάπολι, ναι. Τσακώθηκα επειδή είχα επισκεφθεί το Βατικανό και είδα τα ταβάνια από χρυσό και μετά άκουσα τον Πάπα να μου λέει ότι η εκκλησία ανησυχεί για τα φτωχά παιδιά. Ε, τότε πουλήστε τα χρυσά ταβάνια π... γιοι» (με αφορμή την επίσκεψή του στο Βατικανό τη δεκαετία του '80).
  • «Μάλλον πήρε τα λάθος χάπια. Αντί να πάρει αυτά για τον ύπνο, πήρε αυτά που παίρνει όταν ξυπνάει για να έχει δύναμη. Του συνιστώ να πάρει τα σωστά χάπια την επόμενη φορά και να αλλάξει γιατρό» (όταν ο Πελέ είχε δηλώσει ότι ο Νεϊμάρ είναι καλύτερος από τον Λιονέλ Μέσι).
  • «Προς όλους αυτούς που δεν είχαν πίστη: Τώρα ρουφήξτε μου την π... -συγγνώμη από τις κυρίες για τα λόγια μου- και μη σταματάτε αν δεν σας πω εγώ. Είμαι άσπρο ή μαύρο, ποτέ δε θα είμαι γκρι στη ζωή μου. Μου φερθήκατε όπως μου φερθήκατε, οπότε τώρα αρχίστε να ρουφάτε. Είμαι ευγνώμων στους παίκτες μου και στον λαό της Αργεντινής. Σε κανέναν άλλο. Και εσείς οι δημοσιογράφοι συνεχίστε να ρουφάτε...» (προς τους δημοσιογράφους, οι οποίοι έκαναν σκληρή κριτική, μετά την πρόκριση της Αργεντινής στο Μουντιάλ 2010.

Όπως είχε πει και ο μεγάλος Ουρουγουανός συγγραφέας Εντουάρντο Γκαλεάνο «ο Μαραντόνα ήταν ο πιο ανθρώπινος από τους Θεούς, γιατί ήταν αμαρτωλός και βρώμικος. Αυτός που μας αντιπροσωπεύει».

Το σύνθημα-λατρείας των Ναπολιτάνων

Η λατρεία των Ναπολιτάνων προς το πρόσωπο του Μαραντόνα, μπορεί να συνοψιστεί στο σύνθημα-τραγούδι που είχαν βγάλει και με το οποίο τον αποθέωναν όλη την χρυσή επταετία (1984-'91) κατά την οποία ο Ντιεγκίτο δόξασε την πόλη και την ομάδα της Νάπολι.

«O mamma mamma mamma, o mamma mamma mamma, sai perche mi batte il corazon... Ho visto Maradona, ho visto Maradona, o mamma inamorato son...». Μετάφραση: «Ω μαμά, ξέρεις γιατί χτυπάει η καρδιά μου... Είδα τον Μαραντόνα, είμαι ερωτευμένος».