Τσαβούσογλου: Η Ευρώπη διακατέχεται από λαϊκισμό, ρατσισμό και ισλαμοφοβία

Τσαβούσογλου: Η Ευρώπη διακατέχεται από λαϊκισμό, ρατσισμό και ισλαμοφοβία

Χαρακτήρισε άδικο τον διαχωρισμό των Δυτικών Βαλκανίων και της Τουρκίας στις ενταξιακές διαδικασίες

«Τάσεις όπως ο αυξανόμενος λαϊκισμός, η ξενοφοβία, ο ρατσισμός και η ισλαμοφοβία στην Ευρώπη, έχουν διαβρώσει τις αξίες που αντιπροσωπεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε σήμερα Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μιλώντας κατά την έναρξη της άτυπης συνάντησης της Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP) στην Αττάλεια, ο Τσαβούσογλου είπε στους ομολόγους του των 13 χωρών που συμμετέχουν στην SEECP, ότι η διαδικασία ολοκλήρωσης της ΕΕ ήταν ο στόχος για της επίτευξη αλλαγών και ανάπτυξης για πολλές περιφερειακές χώρες, ειδικά τη δεκαετία του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

«Η Τουρκία, μια χώρα που έχει συνδεθεί με την ΕΕ σε πολλούς τομείς, ελπίζει ότι η ένταξή της στο μπλοκ θα είναι επιτυχής και σύμφωνα με τα ιδρυτικά της ιδεώδη», τόνισε ο Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα επιθυμεί επίσης, η ΕΕ να είναι ενωτική και όχι υπέρ των διακρίσεων.

Ο διαχωρισμός της Τουρκίας και των Δυτικών Βαλκανίων δεν είναι σωστός

Χαιρετίζοντας την απόφαση της ΕΕ να ξεκινήσει «καθυστερημένα» τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε, ότι η Άγκυρα δεν θεωρεί σωστό τον διαχωρισμό των Δυτικών Βαλκανίων και της Τουρκίας, καθώς «αγνοεί το καθεστώς της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ».

Σημείωσε ότι η στρατηγική προτεραιότητα της Τουρκίας είναι να αποκτήσει καθεστώς πλήρους μέλους της ΕΕ και κάλεσε το μπλοκ να «οραματιστεί και να τηρήσει τις αρχές και τις δεσμεύσεις του».