Δίωξη σε βάρος λευκού αστυνομικού για τη δολοφονία αφροαμερικανού στο Τέξας

Δίωξη σε βάρος λευκού αστυνομικού για τη δολοφονία αφροαμερικανού στο Τέξας

Ο αστυνομικός συνελήφθη και του ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία

Δίωξη ασκήθηκε σε βάρος ενός λευκού αστυνομικού για τη δολοφονία ενός 31χρονου αφροαμερικανού στο Τέξας, έγινε χθες το βράδυ γνωστό από τις αρχές κι ενώ η κατάσταση παραμένει τεταμένη στις ΗΠΑ, έπειτα από μήνες διαδηλώσεων κατά της αστυνομικής βίας εναντίον των μειονοτήτων.

Η έρευνα, την οποία διεξήγαγαν οι Texas Rangers, η πολιτειακή αστυνομία του Τέξας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συμπεριφορά του αστυνομικού Σον Λούκας δεν ήταν «αντικειμενικά αιτιολογημένη», δήλωσε σήμερα το υπουργείο Δημόσιας Ασφαλείας του Τέξας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ο αστυνομικός κρατείται στη φυλακή της κομητείας Χαντ, στο βορειοανατολικό Τέξας.

Ο αστυνομικός Σον Λούκας απάντησε «το Σάββατο γύρω στις 20.24» σε μια κλήση στη μικρή πόλη Γουόλφ Σίτι, σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων από το Ντάλας, σχετικά με έναν καυγά, που βρισκόταν σε εξέλιξη. Εκεί, ήλθε σε επαφή με έναν Αφροαμερικανό ηλικίας 31 ετών, τον Τζόναθαν Πράις, που είχε εμπλακεί στις «ταραχές».

Ο αστυνομικός Λούκας «επιχείρησε να συλλάβει τον Πράις, ο οποίος αντιστάθηκε χωρίς να υιοθετήσει απειλητική συμπεριφορά και κατόπιν άρχισε να απομακρύνεται», αναφέρουν οι αρχές. Ο Λούκας, στη συνέχεια, έκανε χρήση του τέιζέρ του και μετά του υπηρεσιακού όπλου του τραυματίζοντας τον Τζόναθαν Πράις, ο οποίος διακομίστηκε στο νοσοκομείο, όπου, όμως, άφησε την τελευταία του πνοή.

Την Κυριακή, ο δήμος του Γουόλφ Σίτι γνωστοποίησε στο Facebook ότι ένας «αστυνομικός ενεπλάκη σε περιστατικό με πυροβολισμούς» και τέθηκε «σε διαθεσιμότητα», όσο οι Texas Rangers διεξήγαγαν έρευνα για το περιστατικό. Ο δικηγόρος Λι Μέριτ, που εκπροσωπεί την οικογένεια του θύματος, εξέφρασε χθες τη λύπη του, με ανάρτηση στο Facebook, διότι η σύλληψη του Λούκας, δύο ημέρες μετά τα γεγονότα, «δεν έγινε σύντομα». «Αυτό θα έπρεπε να γίνει την ημέρα που σκότωσε» τον Τζόναθαν Πράις, επισήμανε.

Ο δικηγόρος περιέγραψε το θύμα ως έναν «τοπικό ήρωα», «τον οποίο αγαπούσαν τόσοι πολλοί άνθρωποι», ο οποίος είχε παρέμβει αφού είδε έναν άνδρα να επιτίθεται σε μία γυναίκα. Όταν η αστυνομία έφθασε στο σημείο, ο Πράις είχε σηκώσει τα χέρια ψηλά κι είχε επιχειρήσει να εξηγήσει τι είχε συμβεί, προτού τον στοχοθετήσουν, έγραψε ο Λι Μέριτ.