Αυτές είναι οι κυρώσεις που ετοιμάζει η ΕΕ για την Τουρκία

Αυτές είναι οι κυρώσεις που ετοιμάζει η ΕΕ για την Τουρκία

Διπλωματικός πυρετός για την κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο

Το βλέμμα στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική παραβατικότητα έχει στρέψει η ΕΕ.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν θα αφορούν μόνο μεμονωμένα πρόσωπα.

Η Deutsche Welle δημοσιεύει ρεπορτάζ σχετικά με τις κυρώσεις που εξετάζει η ΕΕ να επιβάλλει στην Άγκυρα, και μεταξύ άλλων,  αναφέρει ότι θα επιβληθούν και σε εταιρείες που μετέχουν στις παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες. Επίσης, σε τράπεζες που χρηματοδοτούν τις ιδιοκτήτριες εταιρείες αλλά και τα πλοία και γεωτρύπανα, για τα οποία θα κλείσουν τα λιμάνια της ΕΕ και δεν θα μπορούν να προμηθεύονται ανταλλακτικά.

Το δημοσίευμα συνεχίζει αναφέροντας ότι θα μπορούσαν επίσης να επιβληθούν κυρώσεις κατά ολόκληρων κλάδων της τουρκικής οικονομίας. Ειδικότερα αυτό αφορά τομείς «στους οποίους η οικονομία της Τουρκίας είναι στενά συνδεδεμένη με την ευρωπαϊκή» αλλά και την τελωνειακή ένωση – που διευκολύνει μια σχεδόν αφορολόγητη διακίνηση εμπορευμάτων μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ.

Στο πλαίσιο των κυρώσεων θα μπορούσε να αποφασιστεί ακόμη και ο οριστικός τερματισμός των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, κάτι που απαιτεί ανοικτά η Αυστρία.

Από την άλλη, συνεχίζεται ο διπλωματικός πυρετός για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η άφιξη του Μάικ Πομπέο στην Κύπρο, αποτελεί άλλη μια ένδειξη του διπλωματικού πυρετού που επικρατεί για εξεύρεση λύσης στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο αμερικανικός αξιωματούχος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που ήδη καταβάλλονται προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης από την Γερμανία και την Γαλλία και έστειλε το μήνυμα ότι ΗΠΑ επιθυμούν να έχουν λόγο και ρόλο. Σημειώνεται ότι η επίσκεψη Πομπέο γίνεται τέσσερις μέρες μετά την επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών στο νησί Σεργκέι Λαβρόφ κατά την οποία συζητήθηκε η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και οι προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, όπως αναφέρει η DW.

Την ερχόμενη βδομάδα αναμένεται στην Κύπρο και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ. Πρέπει να σημειωθεί τέλος, ότι το ταξίδι του Μάικ Πομπέο στην Κύπρο πραγματοποιείται λίγες μέρες μετά την απόφαση των ΗΠΑ να άρουν μερικώς το εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο.

Η αμερικανική απόφαση είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Τουρκίας αλλά και των Τουρκοκυπρίων οι οποίοι μίλησαν για μια ενέργεια που δεν συμβάλλει στις προσπάθειες για ειρήνη στην Κύπρο.