Βλέπετε το ίδιο όνειρο πάνω από μια φορά; Δείτε γιατί σας συμβαίνει

Βλέπετε το ίδιο όνειρο πάνω από μια φορά; Δείτε γιατί σας συμβαίνει

Πώς το εξηγούν οι επιστήμονες

Έχετε ποτέ το ίδιο όνειρο πάνω από μία φορές; Συχνά συνίστανται από παρόμοια θέματα και εμφανίζονται σε περιόδους στρες ή αλλαγής. Συνηθισμένα παραδείγματα περιλαμβάνουν το να βλέπουμε ότι μας κυνηγούν ή ότι πέφτουμε. Στα θετικά περιλαμβάνονται το ότι βρίσκουμε χρήματα ή ότι ακούμε καλά νέα. Η εμπειρία των επαναλαμβανόμενων ονείρων λέγεται ότι συχνά αποκαλύπτει ανεπίλυτα ζητήματα στη ζωή μας.

Ουσιαστικά, μας δίνουν τροφή για ενδοσκόπηση και σκέψη ενώ παράλληλα μας παρέχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουμε λύσεις. Κατά τη διάρκεια όλης αυτής της διαδικασίας, ο εγκέφαλος ενεργοποιείται με διαφορετικούς τρόπους.

Αυτό ισχύει με κάθε είδους ονειρική εμπειρία. Ο Dr. Clifford Segil, νευρολόγος στο Providence Saint John’s Health Center αναφέρει ότι ομάδες δομών ενεργοποιούνται ταυτόχρονα στον εγκέφαλο, όπως ο ινιακός και ο ακουστικός φλοιός. Συγκεκριμένα περιγράφει ότι «όταν κάποιος εμφανίζει επαναλαμβανόμενα όνειρα, ενεργοποιείται το μεταιχμιακό σύστημα στον εγκέφαλο».

Αυτό το μέρος του εγκεφάλου σχετίζεται με τρεις βασικές λειτουργίες εκτός των άλλων: τα συναισθήματα, τις αναμνήσεις και την ενεργοποίηση. Αν ένα όνειρο επαναλαμβάνεται, οι πιθανότητες είναι ότι έχει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και στην επεξεργασία συναισθημάτων. Έτσι εδώ εμπλέκεται και η αμυγδαλή, η οποία σχετίζεται με τις συναισθηματικές μας εμπειρίες.

Αν και το μεταιχμιακό σύστημα και η αμυγδαλή αποτελούν βασικούς μηχανισμούς ως προς τα συναισθήματα, μια άλλη περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στα επαναλαμβανόμενα όνειρα είναι το σύστημα δικτυωτού σχηματισμού (RAS). Το RAS εντοπίζεται στο εγκεφαλικό στέλεχος και βοηθά στο φιλτράρισμα των πληροφοριών που θεωρούνται σημαντικά.

Είτε τα επαναλαμβανόμενα όνειρά μας λαμβάνουν χώρα σε αρνητικά πλαίσια είτε όχι, η δραστηριότητα στον εγκέφαλο φτάνει στα ύψη σε ορισμένες δομές. Αν ξυπνάμε έχοντας ξεχάσει τις λεπτομέρειες αυτού του ονείρου, δοκιμάστε να το καταγράψετε κάθε φορά πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι. Αυτές οι λειτουργίες, και συγκεκριμένα, το ασυνείδητό σας, προσπαθούν να σας πούνε κάτι, το οποίο χρειάζεται να επεξεργαστείτε ώστε να ενισχύσετε και να διασφαλίσετε την ψυχική σας υγεία.

Πηγή: enallaktikidrasi.com