Μακρόν-Μέρκελ για Ανατολική Μεσόγειο: Δεν θα γίνει ανεκτή καμία απειλή κυριαρχικών δικαιωμάτων χώρας της ΕΕ

Μακρόν-Μέρκελ για Ανατολική Μεσόγειο: Δεν θα γίνει ανεκτή καμία απειλή κυριαρχικών δικαιωμάτων χώρας της ΕΕ

«Να διαφυλαχθεί ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο» τόνισαν οι δύο πολιτικοί

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε, μετά το πέρας των συνομιλιών του με την Άγγελα Μέρκελ στη γαλλική θερινή προεδρική κατοικία στο Φορ ντε Μπρεγκανσόν, ότι στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, η Γαλλία και η Γερμανία συμφωνούν στην ανάγκη να διαφυλαχθεί η σταθερότητα, ο σεβασμός στο (διεθνές) δίκαιο

Επιπλέον, οι δύο πολιτικοί ανέφεραν ότι «δεν θα γίνει ανεκτή καμία απειλή κυριαρχικών δικαιωμάτων χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφορικά με την Ανατολική Μεσόγειο, ότι η Ευρώπη πρέπει να προστατεύει την κυριαρχία των μελών της, όταν τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Θέλουμε την αποκλιμάκωση των εντάσεων και τον σεβασμό της κυριαρχίας, τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος, έχοντας στο πλευρό του την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

Επιπλέον επισήμανε πως η Ευρώπη πρέπει να προστατεύει την κυριαρχία των μελών της στην Ανατολική Μεσόγειο, όταν τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε επίσης, ότι η Γαλλία και η Γερμανία θα ενεργήσουν συντονισμένα και ότι οι δύο χώρες θέλουν την αποκλιμάκωση των εντάσεων και τον σεβασμό της κυριαρχίας.

«Χρειαζόμαστε σταθερότητα στην Αν. Μεσόγειο κι όχι ένταση»

Η Γαλλία και η Γερμανία μοιράζονται τον «ίδιο στόχο» της «ευρωπαϊκής κυριαρχίας» και της «σταθερότητας» στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

«Ο στρατηγικός στόχος μας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ίδιος: η ευρωπαϊκή κυριαρχία και η σταθερότητα», τόνισε.

«Κατόπιν ο καθένας μας έχει τα δικά του μέσα να το κάνει, έχουμε ο καθένας μας την ιστορία μας. Πρέπει να λειτουργούμε συμπληρωματικά», για να επιτύχουμε αυτόν τον κοινό στόχο, συμπλήρωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε, μετά τη συνάντησή της με τον Εμανουέλ Μακρόν:

«Χρειαζόμαστε σταθερότητα εκεί κι όχι ένταση».

Η Μέρκελ σημείωσε πως η Γερμανία και η Γαλλία συμφώνησαν πως «δεν θα αποδεχθούμε επιθέσεις στην κυριαρχία κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» κι ότι «τασσόμαστε υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων μέσω συνομιλιών κι όχι μέσω της κλιμάκωσης της έντασης».

«Αλληλεγγύη» της Γαλλίας και της Γερμανίας προς την Ελλάδα και την Κύπρο

Η Γαλλία και η Γερμανία μοιράζονται τον «ίδιο στόχο» της «ευρωπαϊκής κυριαρχίας» και της «σταθερότητας» στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, μετά το πέρας των συνομιλιών τους, όπου εξέφρασε την «αλληλεγγύη» της Γαλλίας και της Γερμανίας προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

«Ο στρατηγικός στόχος μας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ίδιος: η ευρωπαϊκή κυριαρχία και η σταθερότητα», τόνισε.

«Έχουμε τη βούληση να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα σε αυτήν την περιοχή και τη βούληση να κάνουμε σεβαστό το διεθνές δίκαιο και να προκρίνουμε την αποκλιμάκωση», υπογράμμισε ο Γάλλος ηγέτης.

«Κατόπιν ο καθένας μας έχει τα δικά του μέσα να το κάνει, έχουμε ο καθένας μας την ιστορία μας. Πρέπει να λειτουργούμε συμπληρωματικά», για να επιτύχουμε αυτόν τον κοινό στόχο, συμπλήρωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Οι προσεγγίσεις μας δεν ήταν πάντα οι ίδιες στον τρόπο τους, όμως είναι πάντα συγκλίνουσες στη βούληση να κάνουμε την Ανατολική Μεσόγειο έναν χώρο ελευθερίας, σεβασμού του διεθνούς δικαίου και σταθερότητας», επισήμανε ο ίδιος.

«Δεν θα αποδεχτούμε επιθέσεις στην κυριαρχία κρατών-μελών της ΕΕ»

«Δεν θα αποδεχτούμε επιθέσεις στην κυριαρχία κρατών-μελών της ΕΕ», τόνισε η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ μετά την συνάντηση που είχε νωρίτερα απόψε με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, αναφερόμενη στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο έχει μεγάλη σημασία για μας - χρειαζόμαστε εκεί σταθερότητα και όχι εντάσεις. Έχουμε εκεί μια πολύ κρίσιμη κατάσταση και είμαι πεπεισμένη ότι εάν η Γερμανία και η Γαλλία βάλουν εδώ την κοινή τους δύναμη, θα βρούμε καλές λύσεις, ώστε να καταστήσουμε, ελπίζω, εφικτή την συνεργασία, αλλά και να καταστήσουμε σαφές ότι -ας πούμε- επιθέσεις στην κυριαρχία κρατών-μελών της ΕΕ δεν θα γίνουν αποδεκτές από εμάς. Είμαστε υπέρ της επίλυσης προβλημάτων με συνομιλίες και όχι μέσω κλιμάκωσης εντάσεων. Αυτό ισχύει για όλους τους εμπλεκόμενους», δήλωσε η κυρία Μέρκελ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενη διαφορά προσέγγισης στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου μεταξύ Βερολίνου και Παρισίων, η κυρία Μέρκελ διευκρίνισε: «Υπάρχουν διάφορες δυνατότητες δράσης, η μία είναι να καταστήσουμε σαφές ότι στηρίζουμε τους ευρωπαίους εταίρους μας- αυτό μπορείς να το κάνεις όπως έδειξε η Γαλλία, στέλνοντας πλοίο. Από την άλλη πλευρά εμείς στηρίξαμε την επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας - αυτό έως τώρα δεν έχει επιτευχθεί, αλλά εργαζόμαστε πάνω σε αυτό- και από τα διάφορα κομμάτια δημιουργείται ένα συνολικό εγχείρημα. Υπό αυτή την έννοια είναι δύσκολο να αξιολογήσεις τα δύο κομμάτια το ένα σε σχέση με το άλλο. Σημαντικό είναι να μην εργαζόμαστε ο ένας εναντίον του άλλου, αλλά να συνεργαζόμαστε για τον ίδιο στόχο».

Αναφερόμενη στην θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο διεθνές περιβάλλον, η Καγκελάριος επισήμανε ακόμη: «Η ΕΕ πρέπει να εμφανίζεται ως γεωπολιτικός παράγων (...) η Ευρώπη είναι τότε ισχυρή, όταν μιλάει με μία φωνή, η Ευρώπη είναι θερμός υποστηρικτής του πολυμερούς συστήματος (...), αλλά αυτό μπορεί να συνδιαμορφωθεί μόνο όταν στα κύρια στρατηγικά ζητήματα μιλάμε με μία φωνή και σε αυτό έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε (...)».