Τραγωδία στη Βηρυτό: Συγκλονιστικές μαρτυρίες Ελλήνων – Άστεγοι 100.000 κάτοικοι

Τραγωδία στη Βηρυτό: Συγκλονιστικές μαρτυρίες Ελλήνων – Άστεγοι 100.000 κάτοικοι

Εικόνες αποκάλυψης στην πρωτεύουσα του Λιβάνου - Στα 15 δισ. δολάρια οι ζημιές

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες Ελλήνων που ζουν στη Βηρυτό, για τις εφιαλτικές στιγμές της έκρηξης στο λιμάνι της πόλης, που έχει κοστίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε 130 ανθρώπους, ανάμεσα τους και σε μία Ελληνίδα 60 ετών, ενώ έξι ακόμη Έλληνες έχουν τραυματιστεί, εκ των οποίων δύο γυναίκες σοβαρά.

Η Άννα Αρμάου που ζει στη Βηρυτό, τραυματίστηκε σοβαρά στο μάτι της. Όπως είπε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ «ήμουν σπίτι, ζω στον τέταρτο όροφο. Δεν έμεινε τίποτα, όλα καταστράφηκαν. Κατέβηκα με τα αίματα τις σκάλες. Με πήγαν σε τρία νοσοκομεία και δεν υπήρχε μέρος να με βάλουν. Τα αίματα έτρεχαν από το πρόσωπο και τα μάτια μου, ο κόσμος έτρεχε σαν τρελός στο δρόμο». Η Άννα Αρμάου υποβλήθηκε σε εγχείρηση στο μάτι της, το οποίο σύμφωνα με την ίδια και τις εκτιμήσεις των γιατρών έχει καταστραφεί σε ποσοστό 80%.

«Αυτοί ήταν στο σπίτι τους και άκουσαν τον κρότο και πήγαν από το ένα δωμάτιο στο άλλο, για να είναι πιο ασφαλείς κι εκείνη τη στιγμή κάτι έπεσε από το σπίτι το δικό τους, ένα πράγμα βαρύ και σκοτώθηκε η γυναίκα!» δήλωσε ο Παναγιώτης Ανδριώτης, Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Βηρυτού στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star το βράδυ της Τετάρτης για την 60χρονη που έχασε τη ζωή της.

«Στην αρχή ακούσαμε μια έκρηξη και μετά έγινε σαν ένας σεισμός. Κουνούσε ολόκληρο το σπίτι έξι δευτερόλεπτα. Εγώ μένω σε μια περιοχή, που είναι περίπου 15 χλμ. μακριά από το λιμάνι. Μετά, από το παράθυρο είδαμε το μανιτάρι, που βλέπουμε στις ταινίες. Ακούστηκε ένας θόρυβος, που δεν μπορείτε να το φανταστείτε, τι πράγμα που είναι! Ακριβώς αυτά που βλέπουμε στις ταινίες και λέμε, ότι το παρακάνουν, αυτό το ζήσαμε εμείς! Εγώ έχω ζήσει τον πόλεμο εδώ. Δεν είχαμε ζήσει ποτέ κάτι τέτοιο!» πρόσθεσε ο Παναγιώτης Ανδριώτης.

Ο Γιώργος Σείμπ, Έλληνας ορθοδοντικός που ζει και εργάζεται στη Βηρυτό, διηγήθηκε πώς φυγάδευσε έναν ασθενή και την μητέρα του, για να τους σώσει τη ζωή. «Έτυχε τώρα, μόλις γύρισα από διακοπές από την Ελλάδα. Τρίτη έκανα πρώτη ημέρα ιατρείο και την ώρα της έκρηξης είχα ένα παιδί, που δούλευα με το στόμα του. Πεταχτήκαμε από την καρέκλα, ο ασθενής μου άρχισε να κλαίει, 15 χρονών. Τους λέω "ελάτε γρήγορα μέσα να προστατευτείτε". Πάμε να κρυφτούμε πίσω από τους τοίχους, γιατί εκείνη τη στιγμή βγήκε σκόνη μέσα στο ιατρείο και πέσανε βιτρίνες της πολυκατοικίας πάνω στα αυτοκίνητα... Ακούγαμε φωνές...» είπε.

«Ήταν σαν ατομική βόμβα! Κάτι τεράστιο... Το μέγαρο εδώ και οι ιερείς οι οποίοι ήταν στον καθεδρικό ναό, όλοι τραυματίστηκαν... Όλοι οι ναοί της Βηρυτού έχουν πάθει μεγάλη ζημιά! Η κατάσταση είναι θλιβερή! Είμαστε μια πόλη κατεστραμμένη. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Αρκετοί άνθρωποι έχουν χαθεί και ψάχνουν τα αεροπλάνα και τα πλοία... μέσα στη θάλασσα και γύρω…» περιέγραψε ο Μητροπολίτης της Βηρυτού, Πατήρ Πορφύριος.

«Η εικόνα είναι καταστροφική»

«Η Βηρυτός είναι ένα βομβαρδισμένο τοπίο, η εικόνα είναι καταστροφική» περιέγραψε στον τηλεοπτικό σταθμό του ΑΝΤ1 από τη Βηρυτό, όπου βρίσκεται από σήμερα το πρωί επικεφαλής κλιμακίου της ΕΜΑΚ για την ενίσχυση του διασωστικού έργου των αρχών του Λιβάνου ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης. Όπως είπε, τόσο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργό Αμύνης Zeina Adra Akar, όσο και με ο υπουργός Εξωτερικών Charbel Wehbi, του διεμήνυσαν ότι το αποτέλεσμα της τεράστιας έκρηξης στο λιμάνι της πόλης είναι καταστροφικό και ότι πάνω από 100.000 κάτοικοι έχουν μείνει χωρίς σπίτι.

Σχετικά με τους Έλληνες της Βηρυτού, ο κ. Φραγκογιάννης είπε, ότι σύμφωνα με τις διπλωματικές μας αρχές μέχρι στιγμής υπάρχουν πέντε τραυματίες, εκ των οποίων οι δύο είναι σοβαρά, ενώ μία γυναίκα έχει χάσει τη ζωή της. «Παρακολουθούμε την κατάσταση και θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο» τόνισε ερωτηθείς αν τίθεται θέμα επαναπατρισμού των Ελλήνων.

Η ελληνική αποστολή βοηθείας με τους 13 διασώστες, τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και τον κατάλληλο εξοπλισμό, όπως είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών, ήταν η πρώτη που έφθασε στη Βηρυτό με στρατιωτικό αεροπλάνο C130, προκειμένου να εκφράσει την αλληλεγγύη του πρωθυπουργού, του υπουργού Εξωτερικών και του ελληνικού λαού στο Λίβανο. «Θα χρειαστεί περισσότερη βοήθεια, είναι δραματική η κατάσταση, ζητάνε ιατρικό εξοπλισμό, νοσοκομειακή φροντίδα και βοήθεια από την ΕΕ" είπε και πρόσθεσε: «Άρα θα χρειαστεί να συνδράμουμε όλοι και να στηρίξουμε την άποψη, ότι η Ελλάδα παραμένει να είναι ο μεγάλος πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ειδικότερα για την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη, περιέγραψε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε στις πολιτικές του συναντήσεις, τέσσερα από τα νοσοκομεία είναι κατεστραμμένα, ενώ αυτά που λειτουργούν, δεν μπορούν να αντέξουν τον τεράστιο όγκο των τραυματιών.

Οι ζημιές από την έκρηξη μπορεί να ανέλθουν στα 15 δισ. δολάρια

Ο κυβερνήτης της Βηρυτού δήλωσε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Hadath TV, ότι οι συλλογικές ζημίες μετά την έκρηξη ενδέχεται να ανέλθουν σε 10-15 δισ. δολάρια, ενώ εξήγησε, πως ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει τόσο τις άμεσες, όσο και τις έμμεσες απώλειες που σχετίζονται με την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ο κυβερνήτης ανέφερε επίσης στο Al Hadath TV, ότι οι ποσότητες του διαθέσιμου σίτου είναι αυτή τη στιγμή περιορισμένες και πιστεύει, πως χωρίς διεθνή παρέμβαση ενδέχεται να ξεσπάσει κρίση στη χώρα.