Βρετανία: «Στοπ» στις διαφημίσεις πρόχειρου φαγητού εν μέσω κοροναϊού

Βρετανία: «Στοπ» στις διαφημίσεις πρόχειρου φαγητού εν μέσω κοροναϊού

Μελέτη έδειξε ότι η παχυσαρκία συνιστά επιβαρυντικό παράγοντα για τον ιό

Απαγόρευση της διαφήμισης πρόχειρου φαγητού, αναγραφή των θερμίδων στα μενού: η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ένα μεγάλο σχέδιο για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, αφού μια μελέτη έδειξε ότι η πάθηση αυτή συνιστά επιβαρυντικό παράγοντα για τον νέο κοροναϊό.

«Ξέρουμε ότι η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών και θανάτου από τον κοροναϊό και επομένως είναι ζωτικής σημασίας να λάβουμε μέτρα για να βελτιωθεί η υγεία του έθνους και να προστατεύσουμε το NHS»,το εθνικό σύστημα υγείας, ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η εκστρατεία «Καλύτερη Υγεία» που ξεκινούν οι υγειονομικές αρχές, θα προτρέπει τους πολίτες «να υιοθετήσουν έναν πιο υγιή τρόπο ζωής και, αν χρειαστεί, να χάσουν βάρος». Μεταξύ των μέτρων που ανακοινώθηκαν είναι η απαγόρευση των διαφημίσεων πρόχειρου φαγητού στην τηλεόραση και το διαδίκτυο πριν από τις 21.00, δηλαδή κατά τις ώρες που είναι πιο πιθανόν να τις παρακολουθήσουν τα παιδιά. Τα εστιατόρια και οι αλυσίδες καταστημάτων που διαθέτουν φαγητό σε πακέτο και απασχολούν περισσότερους από 250 υπαλλήλους θα πρέπει στα μενού τους να αναγράφουν και τις θερμίδες του κάθε εδέσματος.

Τα σουπερμάρκετ απαγορεύεται στο εξής να προωθούν λιπαρά και ζαχαρώδη προϊόντα ενώ δεν θα επιτρέπεται να τα τοποθετούν κοντά στα ταμεία ή στην είσοδό τους. «Όταν κάνουμε τις αγορές μας, είναι δίκαιο να έχουμε πρόσβαση στις σωστές πληροφορίες όσον αφορά τα τρόφιμα που καταναλώνουμε, ώστε να βοηθήσουμε τον κόσμο να λάβει τις σωστές αποφάσεις», είπε ο υπουργός.

Η Ντάουνινγκ Στριτ, συμμετέχοντας σ’ αυτήν την εκστρατεία, έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον μιλά για τον δικό του «αγώνα» με τα περιττά κιλά του. «Όταν μπήκα στο νοσοκομείο (σ.σ. αφού προσβλήθηκε από τον νέο κοροναϊό) ήμουν πολύ άρρωστος και ήμουν υπέρβαρος (…) Ξέρω ότι πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται με το βάρος τους, όπως κι εγώ με το δικό μου», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός, διαβεβαιώνοντας ότι έχει χάσει πάνω από 6 κιλά κάνοντας τζόγκινγκ κάθε πρωί μαζί με τον σκύλο του. Για αυτόν τον λόγο θέλει, όπως είπε, να «ενθαρρύνει» τους γιατρούς να «συνταγογραφούν σωματική άσκηση» στους ασθενείς τους.

Στη Βρετανία, σχεδόν τα δύο τρίτα των ενηλίκων (63%) έχουν βάρος μεγαλύτερο από το κανονικό, με το 36% να θεωρείται υπέρβαρο και το 28% παχύσαρκο. Ένα στα τρία παιδιά ηλικίας 10-11 ετών είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο.