Το οθωμανικό ξίφος, οι συμβολισμοί και οι προκλήσεις του ιμάμη στην Αγιά Σοφιά

Το οθωμανικό ξίφος, οι συμβολισμοί και οι προκλήσεις του ιμάμη στην Αγιά Σοφιά

«Όσοι αγγίζουν τα θεμελιώδη αγαθά και τις αξίες μας είναι καταραμένοι» είπε ο Ερμπάς

Δυόμιση ολόκληρες ώρες κράτησε το σόου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αγιά Σοφιά, η οποία και επισήμως μετατράπηκε σε τζαμί.

Ολόκληρη η τελετή του ανοίγματος του χριστιανικού ναού ως τζαμί και η πρώτη προσευχή, ήταν γεμάτη συμβολισμούς για την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης, την υπεροχή του Ισλάμ και κυρίως την υπεροχή του ίδιου του Ερντογάν. Ιδιαίτερα προκλητικός ήταν ο ανώτατος ιμάμης και επικεφαλής της Αρχής Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Αλί Ερμπάς, ο οποίος ανέβηκε στον άμβωνα της Αγίας Σοφίας κρατώντας ένα οθωμανικό ξίφος.

Η κίνησή του δεν ήταν τυχαία, καθώς το οθωμανικό ξίφος θεωρείται σύμβολο της κατάκτησης. Στην παράδοση της οθωμανικής αυτοκρατορίας, δύο πράσινα πανό κρέμονται στον άμβωνα του τζαμιού ως σύμβολο της κατάκτησης, ενώ ένα ξίφος τοποθετείται στην είσοδο του άμβωνα.

Στο δε κήρυγμα του είπε μεταξύ άλλων ότι «η λαχτάρα του έθνους μας που είχε γίνει βαθιά πληγή τελειώνει. Η Αγιά Σοφιά επιστρέφει στον νόμιμο ιδιοκτήτη της. Οι πόρτες του τζαμιού της Αγίας Σοφίας όπως και στα άλλα τζαμιά της χώρας θα είναι ανοιχτές για όλους τους υπηρέτες του Αλλάχ» και μάλιστα προειδοποίησε ότι «όσοι αγγίζουν τα θεμελιώδη αγαθά και τις αξίες μας είναι καταραμένοι».