Νέες τουρκικές προκλήσεις: «Ελλάδα και Κύπρος να ξυπνήσουν από το όνειρό τους»

Νέες τουρκικές προκλήσεις: «Ελλάδα και Κύπρος να ξυπνήσουν από το όνειρό τους»

Επίθεση της Άγκυρας σε Ελλάδα και Κύπρο μετά την επίσκεψη Μπορέλ στον Έβρο

Την ενόχληση της Άγκυρας προκάλεσε η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Ύπατο Αρμοστή Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ στον Έβρο, με τον εκπρόσωπο Τύπου του Τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, να προβαίνει σε προκλητικές δηλώσεις για το προσφυγικό, αλλά και για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια για τα μέτρα προστασίας των συνόρων, ως προσπάθεια κάλυψης των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων», ενώ αποκαλεί τον Ύπατο Αρμοστή της ΕΕ «συνεργό» στα εγκλήματα της Ελλάδας. «Τα λόγια που χρησιμοποίησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Δένδιας χθες στα τουρκο-ελληνικά σύνορα παρουσία του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ Μπορέλ είναι πρώτα από όλα μια νέα προσπάθεια της Ελλάδας να καλύψει -υπό την ομπρέλα της ΕΕ- τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα αδικήματα κατά των προσφύγων» αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

«Κι επίσης, άλλο ένα παράδειγμα ότι η Επιτροπή της ΕΕ γίνεται συνεργός σε όλα αυτά. Υπενθυμίζουμε για άλλη μια φορά σε εκείνους που έκαναν αυτές τις δηλώσεις στα σύνορά μας τη δήλωση της Επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μιγιάτοβιτς, ότι "η προστασία της τιμής των προσφύγων είναι μια ηθική και νομική υποχρέωση που πρέπει να σέβονται όλα τα κράτη μέλη". Καλούμε την Ε.Ε. και την Ελλάδα για άλλη μια φορά αντί να κατηγορούν τη χώρα μας, να εκπληρώνουν την ηθική τους ευθύνη απέναντι στους πρόσφυγες και να σεβαστούν τα δικαιώματά τους», προσθέτει.

Ο Χαμί Ακσόι χαρακτηρίζει παράλληλα τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο «εξωπραγματικές» και καλεί Ελλάδα και Κύπρο να… ξυπνήσουν από το όνειρό τους για την Τουρκία. «Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Δένδια για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Η Ελλάδα, μαζί με την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου, πρέπει να ξυπνήσουν από το όνειρο ότι η "φυλάκιση" της Τουρκίας στις ακτές της, συνάδει με το διεθνές δίκαιο. Οι προσπάθειες σύστασης μοχθηρών συμμαχιών εναντίον της Τουρκίας, εκμεταλλευόμενη την ΕΕ, δεν θα ωφελήσει την Ελλάδα», σημειώνει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Αντ’ αυτού, πρέπει να επιδεικνύει σεβασμό στα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας. Αντί να επιλύουν τα προβλήματά τους καταγγέλλοντάς μας και ελπίζοντας ότι θα παλέψουν άλλοι για εκείνους, καλό θα ήταν να προσπαθήσουν να τα λύσουν συζητώντας μαζί μας. Αυτό επιβάλλει το διεθνές δίκαιο και η καλή γειτονία», καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Επίθεση Τσαβούσογλου κατά Μακρόν και Αλ Σίσι για Λιβύη

«Δεν είμαστε αποικιοκράτες» υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, «όταν κάνουμε έρευνες και γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, στις περιοχές που περιλαμβάνει το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο». Σύμφωνα με τo sigmalive.com, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας σε ραδιόφωνο στην Κωνσταντινούπολη αναρωτήθηκε, γιατί η προάσπιση των τουρκικών συμφερόντων αποτελεί αποικιοκρατική κίνηση.

«Είναι αποικιοκρατία το να συνεργάζεται η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων (ΤΡΑΟ) με την αντίστοιχη εταιρεία της Λιβύης εντός της δικής μας υφαλοκρηπίδας και εκείνων στην Ανατολική Μεσόγειο, να συνάπτουμε συμφωνίες, να πραγματοποιούμε από κοινού έρευνες και γεωτρήσεις και να επωφελούνται και οι δύο πλευρές;» διερωτάται.

Τα βέλη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου περί αποικιοκρατίας στόχευαν κυρίως την αξιωματική αντιπολίτευσης CHP και το ακροδεξιό Καλό Κόμμα, που εγκαλούν συνεχώς την κυβέρνηση για το τί δουλειά έχει στη Λιβύη. «Είναι γελοίο να αποκαλείται η Τουρκία αποικιοκρατική χώρα», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, σημειώνοντας ότι το λάθος θα ήταν η Άγκυρα να αγνοήσει τα συμφέροντά της στην ανατολική Μεσόγειο. «Δεν πάμε με το ζόρι εκεί ούτε οι εταιρείες μας παίρνουν έργα με το ζόρι», επισήμανε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Παρακαλούμε περιμένετε ...