Τραμπ: Η αστυνομία μας αντιμετωπίζεται πολύ άδικα

Τραμπ: Η αστυνομία μας αντιμετωπίζεται πολύ άδικα

«Δεν μπορεί κανείς να αντιστέκεται σε έναν αστυνομικό με αυτό τον τρόπο»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες Τετάρτη ότι η αστυνομία στη χώρα του “δεν αντιμετωπίζεται δίκαια” και φάνηκε να υπερασπίζεται τον αστυνομικό που πυροβόλησε στην πλάτη και σκότωσε έναν Αφροαμερικανό στην Ατλάντα την προηγουμένη εβδομάδα.

Εναντίον του λευκού αστυνομικού Γκάρετ Ρόλφι απαγγέλθηκαν χθες κατηγορίες για ανθρωποκτονία, αφού πυροβόλησε δύο φορές εναντίον του 27χρονου Ρέισαρντ Μπρουκς σε χώρο στάθμευσης του εστιατορίου Wendy’s.

Ο φόνος του Μπρουκς σημειώθηκε περίπου τρεις εβδομάδες αφού ένας λευκός αστυνομικός προκάλεσε τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολις των ΗΠΑ, κρατώντας το γόνατό του πάνω στον λαιμό του επί σχεδόν 9 λεπτά.

“Πιστεύω ότι ήταν μια φρικτή κατάσταση, αλλά δεν μπορεί κανείς να αντιστέκεται στους αστυνομικούς”, σχολίασε ο Τραμπ για τον φόνο του Μπρουκς μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

“Ελπίζω να έχει μία δίκαιη δίκη, διότι η αστυνομία στη χώρα μας αντιμετωπίζεται πολύ άδικα”, πρόσθεσε στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Σον Χάνιτι.

“Όμως για μία ακόμη φορά, δεν μπορεί κανείς να αντιστέκεται σε έναν αστυνομικό με αυτό τον τρόπο. Κατέληξαν να έχουν μια φρικτή αντιπαράθεση και κοιτάξτε πώς κατέληξε. Πολύ κακό. Πολύ κακό”, δήλωσε.

Σύμφωνα με βίντεο που έχουν έρθει στη δημοσιότητα, ο Μπρουκς αρχικά συνεργάστηκε με την αστυνομία και δέχθηκε να υποβληθεί σε αλκοτέστ. Όμως όταν ο ένας αστυνομικός κινήθηκε για να του βάλει χειροπέδες, ο Μπρουκς ήρθε στα χέρια μαζί του: ο 27χρονος άρπαξε το τέιζερ από έναν από τους αστυνομικούς και προσπάθησε να διαφύγει.

Σε άλλο βίντεο ακούγεται ο Ρόλφι να λέει “τον πέτυχα”, ενώ εμφανίζεται να κλωτσά δύο φορές τον Μπρουκς την ώρα που αυτός κείτεται αιμόφυρτος στο έδαφος.

Ο 27χρονος Μπρουκς, πατέρας τριών παιδιών, “δεν αποτέλεσε ποτέ απειλή”, “δεν επέδειξε επιθετική συμπεριφορά”, και “δεν απείλησε άμεσα να σκοτώσει ή να προκαλέσει σοβαρές σωματικές βλάβες” στους δύο λευκούς αστυνομικούς, δήλωσε χθες ο Πολ Χάουαρντ εισαγγελέας της κομητείας Φούλτον ανακοινώνοντας την απαγγελία κατηγοριών εναντίον του Ρόλφι και του συναδέλφου του που ήταν παρών στο περιστατικό.

Αναφερόμενος στο βίντεο που δείχνει τις τελευταίες στιγμές του Τζορτζ Φλόιντ, ο Τραμπ σχολίασε ότι δεν το έχει δει. “Ποιος μπορεί να το παρακολουθήσει;”, αναρωτήθηκε.