Ξεκινά η ιστορική δίκη για τη δολοφονία του Βάλτερ Λίμπκε από νεοναζί

Ξεκινά η ιστορική δίκη για τη δολοφονία του Βάλτερ Λίμπκε από νεοναζί

H πρώτη υπόθεση που δικάζονται ακροδεξιοί για δολοφονία πολιτικού μετά τον 2ο Παγκόσμιο

«Ιστορική» χαρακτηρίζει ο γερμανικός Τύπος τη δίκη που αρχίζει σήμερα στην Φρανκφούρτη για την δολοφονία του επικεφαλής της κυβέρνησης του Κάσελ, Βάλτερ Λίμπκε, στις 2 Ιουνίου του 2019. Κατηγορούμενοι είναι οι Στέφαν Ερνστ και Μάρκους Χ. και είναι η πρώτη φορά που στην Γερμανία δικάζονται νεοναζί για την δολοφονία πολιτικού.

Περισσότεροι από 200 δημοσιογράφοι από όλον τον κόσμο παρακολουθούν την δικαστική διαδικασία, ενώ τόσο στο δικαστήριο όσο και στην πόλη έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα ασφαλείας, προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια, καθώς για σήμερα έχουν ανακοινωθεί δύο διαδηλώσεις, από νεοναζί και από αριστερές οργανώσεις.

Ο 46χρονος Στέφαν Ερνστ έχει ομολογήσει ότι πυροβόλησε και σκότωσε τον Λίμπκε ενώ ο τελευταίος βρισκόταν στο μπαλκόνι του σπιτιού του στο Κάσελ.

Ως κίνητρο για την πράξη του υπέδειξε ομιλία του Λίμπκε από το 2015, στην οποία ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός υποστήριζε την ανάγκη παροχής ασύλου σε πρόσφυγες και καλούσε τους πολίτες να υποστηρίξουν «αυτή την αξία», τονίζοντας ότι «όποιος δεν στηρίζει αυτές τις αξίες, μπορεί ανά πάσα στιγμή να εγκαταλείψει τη χώρα».

Ο δράστης είχε κατά το παρελθόν καταδικαστεί για πράξεις με ακροδεξιό υπόβαθρο, ωστόσο, όπως αποκαλύφθηκε, οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν σταματήσει να τον παρακολουθούν από το 2009.