Κορονοϊός: Σχεδόν 52 χιλιάδες οι νεκροί στη Βρετανία

Κορονοϊός: Σχεδόν 52 χιλιάδες οι νεκροί στη Βρετανία

Tο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στη δεύτερη θέση με τα περισσότερα θύματα από την πανδημία

Ο απολογισμός των θανάτων από COVID-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο πλησιάζει τις 52.000 σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters από επίσημες πηγές στοιχείων που υπογραμμίζουν ότι η χώρα είναι μία από τις πλέον πληγείσες στον κόσμο.

Νέα στοιχεία για την Αγγλία και την Ουαλία ανεβάζουν τον απολογισμό στους 51.766 νεκρούς, τον υψηλότερο αριθμό θανάτων στην Ευρώπη και τοποθετούν το Ηνωμένο Βασίλειο στη δεύτερη θέση μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες με τους πολύ περισσότερους θανάτους σε μια πανδημία που έχει σκοτώσει τουλάχιστον 400.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Αυτός ο βαρύς απολογισμός θανάτων έχει προκαλέσει επικρίσεις σε βάρος του πρωθυπουργού Τζόνσον, τον οποίο κατηγορούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι άργησε πολύ να επιβάλει lockdown, να προστατεύσει τους ηλικιωμένους σε οίκους ευγηρίας ή να οικοδομήσει ένα σύστημα διαγνωστικών τεστ και ιχνηλάτησης.

Η καταμέτρηση του Reuters περιλαμβάνει τους θανάτους όπου η COVID-19 σημειώνεται στις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία έως τις 29 Μαΐου και έως τις 31 Μαΐου στη Σκοτία. Περιλαμβάνει επίσης πιο πρόσφατους νοσοκομειακούς θανάτους.

Αντίθετα με τον χαμηλότερο απολογισμό θανάτων που δημοσιοποιεί καθημερινά η κυβέρνηση, η καταμέτρηση του Ρόιτερς περιλαμβάνει και τα ύποπτα κρούσματα -- δίνοντας μια πιο ακριβή εικόνα επειδή στην αρχή της κρίσης δεν γίνονταν πολλά διαγνωστικά τεστ.

Η κυβέρνηση Τζόνσον έχει πει ότι πραγματοποιεί αληθινή πρόοδο στη μείωση του αριθμού των θανάτων που σημειώνονται κάθε μέρα.

Ο αριθμός των θανάτων στο ΗΒ για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 αυξήθηκε κατά 55 φθάνοντας τους 40.597 χθες, Δευτέρα, σημειώνοντας τη χαμηλότερη αύξηση μετά την επιβολή του lockdown τον Μάρτιο.

Ακόμα κι έτσι ο αριθμός των θανάτων υπερβαίνει ακόμη και ορισμένες προβολές των επιστημονικών συμβούλων της κυβέρνησης.