Αγώνας επιβίωσης για τα βιβλιοπωλεία στη Γαλλία μετά το lockdown

Αγώνας επιβίωσης για τα βιβλιοπωλεία στη Γαλλία μετά το lockdown

Φόβοι για σειρά από χρεωκοπημένες επιχειρήσεις

Τα συνοικιακά βιβλιοπωλεία στη Γαλλία επέζησαν της επέλασης της τηλεόρασης και αργότερα των αγορών από το Διαδίκτυο.

Στη συνέχεια όμως ήρθε το lockdown εξαιτίας του κοροναϊού, μια διακοπή της λειτουργίας τους διάρκειας οκτώ εβδομάδων, που επιβάρυνε πολύ τα περιθώρια κέρδους και απειλεί την επιβίωση κάποιων από αυτά.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα βιβλιοπωλεία στη Γαλλία επιτράπηκε να ανοίξουν πριν από δύο ημέρες, για πρώτη φορά μετά τις 17 Μαρτίου, καθώς η κυβέρνηση επιχειρεί να εξισορροπήσει την ανάγκη αναζωογόνησης της καταρρέουσας οικονομίας με τον κίνδυνο να επιταχυνθεί και πάλι η εξάπλωση του ιού.

Στο βιβλιοπωλείο ICI, στο 2ο διαμέρισμα του Παρισιού, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και το αντισηπτικό για τα χέρια είναι διαθέσιμο κατά την είσοδο στο κατάστημα αλλά και σε άλλους χώρους του ώστε να επιτρέπεται στους πελάτες να αγγίζουν και να ξεφυλλίζουν τα βιβλία.

«Οι πελάτες προσέχουν να μην αγγίζουν πολύ τα βιβλία. Και τους λέμε ότι επιτρέπεται να τα αγγίζουν, αλλά κάθε φορά θα πρέπει να χρησιμοποιούν μετά το ζελέ καθαρισμού», λέει η συνιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου Αν-Λορ Βιάλ.

Οι 12 υπάλληλοι του Bouetard μπήκαν και πάλι στο μισθολόγιο έπειτα από την αναστολή της σύμβασής τους και το βιβλιοπωλείο έκανε αίτηση για τη χορήγηση δύο δανείων ώστε να μπορέσει να καλύψει τις έμμεσες δαπάνες του.

Η Γαλλία είναι ο παράδεισος των βιβλιοφίλων. Στη χώρα υπάρχουν μεγάλες αλυσίδες βιβλιοπωλείων αλλά τα συνοικιακά είναι τα απολύτως συνυφασμένα με τις παρισινές γειτονιές.

Η Γαλλία προστατεύει την πολιτιστική της ζωή και τους θεσμούς της επί δεκαετίες. Η έννοια της «πολιτιστικής εξαίρεσης» για τους Γάλλους σημαίνει ουσιαστικά ότι ο πολιτισμός της χώρας θα πρέπει να προστατεύεται από τις δυνάμεις της ελεύθερης αγοράς.

Οι επιδοτήσεις, η εισοδηματική στήριξη, οι φοροελαφρύνσεις, οι στόχοι πωλήσεων συμβάλλουν στη στήριξη της γαλλικής μουσικής, του κινηματογράφου, της λογοτεχνίας. Υπάρχει επίσης ένας νόμος που απαγορεύει στα βιβλιοπωλεία να μειώνουν τις τιμές των βιβλίων για την προστασία των συγγραφέων.

Ακόμη και έτσι τα περιθώρια είναι στενά.

«Η δυσκολία προκύπτει αν δεν έχουμε αρκετή δουλειά για να καλύψουμε τα έξοδα», λέει η Βιάλ, η οποία ανησυχεί για την αργή ανάκαμψη.

«Πρέπει να αντέξουμε για πολλούς μήνες. Δεν είναι δεδομένο».

Η κυβέρνηση είναι ενήμερη για τους κινδύνους που αυτές και άλλες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν.

«Έχουν πολύ μικρά περιθώρια, πολύ λίγα κέρδη και έτσι πιθανόν να δυσκολευτούν να εξασφαλίσουν τα χρήματα για να αποπληρώσουν δάνεια», είπε ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ στη διάρκεια επίσκεψής του σε ένα άλλο βιβλιοπωλείο την περασμένη εβδομάδα.

«Θα μπορούσαμε να έχουμε μια σειρά από χρεωκοπημένα βιβλιοπωλεία. Αυτό ακριβώς είναι που θέλουμε να αποφύγουμε».

Ένας από αυτούς που έψαχνε στα ράφια με τα κόμικς του ICI, ανάμεσα σε 60.000 τίτλους που πωλούνται, ήταν και ο εξάχρονος Μαρσέλ ντι Νικολά.

Το lockdown, λέει η μητέρα του Φλοράνς, ήταν μια σπάνια ευκαιρία να επικεντρωθεί ο μικρός στο διάβασμα.

«Δεν τον αφήνουμε μόνο του μπροστά στην τηλεόραση. Επομένως μόλις τελειώσει το διάβασμά του πρέπει να βρίσκουμε μια άλλη δραστηριότητα και κάτι για να κάνει μόνος του».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κοροναϊό