ΟΗΕ: 74 εκατομμύρια άνθρωποι στον αραβικό κόσμο εκτεθειμένοι στον κοροναϊό

ΟΗΕ: 74 εκατομμύρια άνθρωποι στον αραβικό κόσμο εκτεθειμένοι στον κοροναϊό

Βασικός παράγοντας είναι η έλλειψη υποδομών πλυσίματος των χεριών και σαπουνιού

Περίπου 74 εκατομμύρια άνθρωποι στον αραβικό κόσμο είναι ακόμη πιο εκτεθειμένα στον νέο κοροναϊό, λόγω έλλειψης υποδομών πλυσίματος των χεριών και σαπουνιού, ανακοίνωσε σήμερα η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τη Δυτική Ασία (CESAΟ).

«Μολονότι έχει αποδειχθεί παγκοσμίως ότι το πλύσιμο των χεριών (...) αποτελεί το καλλίτερο εργαλείο για την πρόληψη από τη μετάδοση Covid-19, αυτή η απλή πράξη αποδεικνύεται δύσκολη σε μια περιοχή όπου 74 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε μια βασική υποδομή για το πλύσιμο των χεριών τους», διευκρινίζει η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ.

Περίπου 31 εκατομμύρια άνθρωποι στο Σουδάν δεν διαθέτουν λεκάνες και σαπούνι, το ίδιο και άλλα 14,3 εκατομμύρια στην Υεμένη και 9,9 εκατομμύρια στην Αίγυπτο, αποκάλυψε η υπηρεσία του ΟΗΕ που εδρεύει στη Βηρυτό.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η CESAΟ υπογράμμισε πως αναμένει μία αύξηση της ζήτησης νερού στην ευρύτερη αυτή περιοχή της τάξης των 4 -5 εκατ. m3 την ημέρα», την ώρα που η παροχή τρεχούμενου νερού είναι ήδη «ανεπαρκής σε δέκα από τις 22 αραβικές χώρες».

Επιπλέον, περίπου 87 εκατομμύρια άνθρωποι στην περιοχή δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό στο σπίτι τους, γεγονός που τους αναγκάζει να προσφεύγουν σε δημόσιες πηγές νερού, κατάσταση που τους εκθέτει σε αυξημένο κίνδυνο προσβολής τους από την ασθένεια, τονίζει η CESAΟ.

«Επείγει απόλυτα να διασφαλιστεί η πρόσβαση σε πόσιμο νερό και υπηρεσίες υγιεινής σε όλους και παντού, χωρίς κόστος για όσους δεν μπορούν να το αποκτήσουν, προκειμένου να αποφευχθεί η ραγδαία μετάδοση του νέου κοροναϊού», επεσήμανε η Εκτελεστική Γραμματέας της CESAΟ Ρόλα Νάστι.

Η ίδια καταφέρθηκε επίσης ενάντια στη « χρήση του νερού ως όπλο πολέμου» σε χώρες που σπαράσσονται από συγκρούσεις, όπου οι ΜΚΟ φοβούνται μία πραγματική καταστροφή, ιδιαίτερα στους υπερκορεσμένους από πρόσφυγες κι εκτοπισμένους καταυλισμούς.

Σύμφωνα με την CESAΟ, «26 εκατομμύρια πρόσφυγες και εκτοπισμένοι στην περιοχή αυτή διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από τον κοροναϊό λόγω έλλειψης υπηρεσιών ύδρευσης, αποχέτευσης και υγιεινής».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κοροναϊό