Κορονοϊός: Ανοίγουν αύριο υπό αυστηρούς όρους τα πρώτα καταστήματα στην Αυστρία

Κορονοϊός: Ανοίγουν αύριο υπό αυστηρούς όρους τα πρώτα καταστήματα στην Αυστρία

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας και τσουχτερα πρόστιμα για τη μη τήρηση αποστάσεων

Μία πρώτη χαλάρωση των μέτρων της Αυστριακής ομοσπονδιακής κυβέρνησης για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κροναϊού στη χώρα, τα οποία ισχύουν εδώ και ένα μήνα, έρχεται από αύριο Τρίτη, με ένα σταδιακό άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων, κάτω όμως από αυστηρούς όρους.

Μέχρι τώρα, ανοικτά παρέμεναν καταστήματα τροφίμων (σουπερμάρκετ), φαρμακεία, καταστήματα καλλυντικών-ειδών καθαρισμού, καταστήματα ζωοτροφών, τράπεζες, ταχυδρομεία, επιχειρήσεις καθαρισμού και πρατήρια καυσίμων. Σύμφωνα με οδηγία του Αυστριακού υπουργού Υγείας Ρούντολφ Άνσομπερ, από αύριο θα λειτουργούν επιπλέον, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, συνεργεία αυτοκινήτων και δικύκλων, πλυντήρια αυτοκινήτων, καταστήματα πώλησης οικοδομικών υλικών, ξυλείας, σιδήρου, ειδών κήπου και εμπορίας πολυτίμων μετάλλων.

Υπό την προϋπόθεση, ότι η επιφάνεια του χώρου των πελατών δεν υπερβαίνει τα 400 τετραγωνικά μέτρα, θα λειτουργούν επίσης καταστήματα ρουχισμού, υποδημάτων, οπτικών ειδών, κινητής τηλεφωνίας, ενώ κλειστά θα εξακολουθήσουν να παραμένουν καταστήματα επίπλων, κουρεία και κομμωτήρια, όπως επίσης ξενοδοχεία και εστιατόρια. Οι ώρες λειτουργίας θα είναι μεταξύ 7:40 το πρωί έως τις 19:00, με το Οικονομικό Επιμελητήριο Αυστρίας να υπολογίζει πως μόνο στη Βιέννη, ο αριθμός των καταστημάτων που θα ανοίξουν από αύριο, υπερβαίνει τα 4.600.

Σε καταστηματάρχες, οι οποίοι θα επιτρέπουν την είσοδο στα καταστήματά τους συγχρόνως σε πολλούς πελάτες, με αποτέλεσμα να μην τηρείται η μεταξύ τους απόσταση ασφαλείας, που ήδη ισχύει και ανέρχεται σε ένα μέτρο, θα επιβάλλονται πρόστιμα μέχρι και 3.600 ευρώ. Επιπλέον, για την είσοδο σε κατάστημα θα ισχύει γενικά η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας ή άλλου "προστατευτικού μέσου κατά της μόλυνσης με σταγονίδια", όπως το κασκόλ, που υποχρεούται να φέρει μαζί του ο πελάτης, καθώς δεν θα υπάρχει πλέον η δωρεάν διάθεση μασκών, όπως αρχικά συνέβαινε στα σουπερμάρκετ.

Υποχρεωτική θα είναι από αύριο η χρήση μάσκας στα δημόσια μέσα μετακίνησης και στα ταξί με παιδιά ηλικίας μέχρι έξι ετών να εξαιρούνται από το μέτρο, ενώ η τήρηση απόστασης ασφαλείας ενός μέτρου ισχύει σε όλες τις στάσεις δημόσιων μέσων μετακίνησης και στους σιδηροδρομικούς σταθμούς. Τη στιγμή που επιδημιολόγοι προειδοποιούν ότι η πρόωρη χαλάρωση των μέτρων αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κορονοϊού, με το αυριανό άνοιγμα των καταστημάτων, θα μπορούσε να ανατρέψει τις επιτυχίες που υπήρξαν έως τώρα, εκπρόσωποι της Οικονομίας επισήμαιναν απόψε ότι τώρα εμφανίζεται "λίγο φως στο τέλος του τούνελ".

Σύμφωνα με έρευνα, με τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Γιοχάνες Κέπλερ της πόλης Λιντς στην Άνω Αυστρία, το αυστριακό εμπόριο, με παραμένοντα κλειστά τα καταστήματα, χάνει κάθε μήνα ανάμεσα σε δύο και τρία δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ μία άλλη έρευνα έχει υπολογίσει σε 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ, την απώλεια που υπήρξε μέσα στον Μάρτιο για τον χώρο του εμπορίου στην Αυστρία.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κοροναϊό

Παρακαλούμε περιμένετε ...