Το Βρετανικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του κοροναϊού στη χώρα

Το Βρετανικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του κοροναϊού στη χώρα

Ποια μέτρα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον

Ο βρετανικός στρατός είναι έτοιμος να υποστηρίξει την αστυνομία, στην διαφύλαξη της δημόσιας τάξης, στο πλαίσιο της εφαρμογής του κυβερνητικού σχεδίου για την αντιμετώπιση του χειρότερου σεναρίου εξάπλωσης της επιδημίας του Covid-19, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον.

Η κυβέρνηση έδωσε στην δημοσιότητα το «σχέδιο μάχης» για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κοροναϊού, στο οποίο περιλαμβάνονται πιθανό κλείσιμο σχολείων και της εργασίας από το σπίτι, καθώς υπάρχει προειδοποίηση, ότι το ένα πέμπτο των εργαζομένων μπορεί να απουσιάσει κατά την διάρκεια κρίσιμων εβδομάδων κορύφωσης της επιδημίας και ματαίωση ευρείας κλίμακας δημόσιων συγκεντρώσεων.

Οταν ερωτήθηκε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την πιθανότητα χρησιμοποίησης του στρατού, αν η αστυνομία πληγεί από ελλείψεις προσωπικού, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε: «Ο στρατός είναι φυσικά πάντα έτοιμος να δώσει κάλυψη, εάν και εφ'όσον, αλλά αυτό αφορά ένα εύλογο χειρότερο σενάριο». Το σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης περιλαμβάνει τα κάτωθι μέτρα:

Εάν η μετάδοση του ιού παγιωθεί στον πληθυσμό του Ηνωμένου Βασιλείου:

- Υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, περιλαμβανομένης της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και Πρώτων Βοηθειών θα ενεργοποιήσουν σχέδια για να διασφαλίσουν ότι είναι σε θέση να διατηρήσουν αποφασιστικής σημασίας λειτουργία.

- Εάν προκύψει έλλειψη προϊσταμένων και μελών προσωπικού σε σοβαρό βαθμό, η αστυνομία θα επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση σοβαρών εγκλημάτων και την διατήρηση της δημόσιας τάξης.

- Οι επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα βραχυπρόθεσμης ρευστότητας, ως αποτέλεσμα, για παράδειγμα, χαμηλής ζήτησης, μπορούν να χρησιμοποιούν τις ελαφρύνσεις του συστήματος "Time to Pay".

- Υπηρεσίες μη επείγουσας ιατρικής φροντίδας μπορεί να καθυστερήσουν για την εξυπηρέτηση υψηλότερης προτεραιότητας περιστατικών. Είναι πιθανόν να υπάρξει ανάγκη για αλλαγές στην κατανομή του προσωπικού, περιλαμβανομένων των ανακλήσεων αδειούχων και συνταξιούχων.

- Η ζήτηση για φάρμακα είναι πιθανόν να αρχίσει να αυξάνεται, γεγονός που θα σημαίνει ανάγκη για την χρησιμοποίηση των υπαρχόντων αποθεμάτων των σημαντικότερων φαρμάκων, ιατρικού εξοπλισμού και αναλώσιμων.

- Η κυβέρνηση θα παρέχει οδηγίες στις τοπικές αρχές για την αντιμετώπιση τυχόν αύξησης των θανάτων που θα προκύψει από μία έκρηξη της επιδημίας.