Δυνάμεις της Συρίας ανακατέλαβαν πόλη στρατηγικής σημασίας

Δυνάμεις της Συρίας ανακατέλαβαν πόλη στρατηγικής σημασίας

Τουλάχιστον 23 αντάρτες και τζιχαντιστές σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας

Οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος μπήκαν σήμερα στην Σαρακέμπ, μια πόλη στρατηγικής σημασίας στη βορειοδυτική Συρία, λίγες ημέρες αφότου οι αντάρτες που στηρίζονται από την Τουρκία την είχαν ανακαταλάβει.

Οι μάχες στην περιοχή συνεχίζονται, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (η μη κυβερνητική οργάνωση που παρακολουθεί τις εξελίξεις στο μέτωπο από το 2011) και τα επίσημα μέσα ενημέρωσης.

Με τη στήριξη της Άγκυρας, αντάρτες και τζιχαντιστές κατέλαβαν στις 27 Φεβρουαρίου τη Σαρακέμπ, δύο εβδομάδες αφότου είχε περάσει στον έλεγχο της Δαμασκού, στο πλαίσιο της μεγάλης στρατιωτικής επιχείρησης για την ανάκτηση της επαρχίας Ιντλίμπ.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, που βασίζεται σε ένα ευρύ δίκτυο πηγών σε όλη τη Συρία, η Δαμασκός ανέπτυξε το βράδυ της Κυριακής ενισχύσεις γύρω από την πόλη, μεταξύ των οποίων και μαχητές της Χεζμπολάχ, ενόψει της επίθεσης. Τουλάχιστον 23 αντάρτες και τζιχαντιστές σκοτώθηκαν στις μάχες και τους βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανέφερε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Οι δυνάμεις του καθεστώτος, με την αεροπορική κάλυψη της Ρωσίας, έθεσαν υπό τον πλήρη έλεγχό τους τη Σαρακέμπ», πρόσθεσε.

Το επίσημο συριακό πρακτορείο SANA μετέδωσε από την πλευρά του ότι ο συριακός στρατός μπήκε στην πόλη έπειτα από σφοδρές συγκρούσεις με τους αντάρτες που στηρίζονται από την Τουρκία. Ο εκπρόσωπος του φιλοτουρκικού Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου, του φιλοτουρκικού συνασπισμού ανταρτών, ο Νάτζι Μουστάφα, παραδέχτηκε ότι οι δυνάμεις του καθεστώτος κατέλαβαν «ένα μέρος» της πόλης αλλά ότι οι μάχες συνεχίζονται στο κέντρο της.

Εξάλλου, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, από την περασμένη Παρασκευή έχουν σκοτωθεί 90 Σύροι στρατιώτες και 10 μαχητές της Χεζμπολάχ σε βομβαρδισμούς των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Το συριακό καθεστώς δηλώνει «αποφασισμένο» να απωθήσει την επίθεση της Τουρκίας στη βορειοδυτική Συρία «και να βάλει τέλος σε κάθε ανάμιξη» της Άγκυρας, όπως ανέφερε μια πηγή του υπουργείου Εξωτερικών.