Πλοίο-«φάντασμα» ξεβράστηκε σε Ιρλανδική ακτή

Πλοίο-«φάντασμα» ξεβράστηκε σε Ιρλανδική ακτή

Έπλεε για πάνω από ένα χρόνο ακυβέρνητο και εγκαταλελειμμένο από το πλήρωμά του στον Ατλαντικό

Έκπληκτοι οι κάτοικοι στο Ballycotton της Ιρλανδίας εντόπισαν ένα φορτηγό πλοίο, χωρίς πλήρωμα και ίχνος ζωής, να έχει προσαράξει στην βραχώδη ακτή της περιοχής.

Όπως γράφει η εφημερίδα Irish Times, οι κάτοικοι ειδοποίησαν την Ακτοφυλακή. Το πλοίο-«φάντασμα» με την επωνυμία «MV Alta» έπλεε για πάνω από ένα χρόνο ακυβέρνητο στον Ατλαντικό Ωκεανό, εγκαταλελειμμένο από το πλήρωμά του, χωρίς να διαφαίνεται, ότι θα έπιανε ποτέ λιμάνι. Η περιπλάνηση του ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2018, όταν κατά το ταξίδι του από την Ελλάδα στην Αϊτή παρουσίασε σοβαρή μηχανική βλάβη και έπλεε ακυβέρνητο για σχεδόν 20 ημέρες.

Το δεκαμελές πλήρωμα ζήτησε βοήθεια, καθώς οι προμήθειες τροφίμων και νερού άρχισαν να λιγοστεύουν και απομακρύνθηκε με ασφάλεια από το πλοίο από την αμερικανική ακτοφυλακή τον Οκτώβριο του 2018, ενώ αυτό βρισκόταν 2.220 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των Βερμούδων. Έκτοτε συνέχισε να πλέει ακυβέρνητο προς τα ανατολικά, παρασυρμένο από τους ανέμους.

Το περιπολικό «HMS Protecto» του Βασιλικού Ναυτικού της Μεγάλης Βρετανίας είχε συναντήσει το εγκαταλελειμμένο σκάφος ανοιχτά της Αφρικής στις 30 Αυγούστου του 2019, καθώς κατευθυνόταν προς τις Μπαχάμες. Αυτό ήταν και το τελευταίο στίγμα του. Μια ομάδα της Ιρλανδικής Ακτοφυλακής πραγματοποίησε έλεγχο του πλοίου από ελικόπτερο, ενώ αναμένεται να γίνει και επιτόπιος έλεγχος άμεσα. Εκτιμάται πάντως, ότι δεν υπάρχει κίνδυνος διαρροής από το πλοίο, το οποίο κατά τα άλλα είναι φαινομενικά άθικτο.