Νέος κορονοϊός: Η Τουρκία απομακρύνει πολίτες της από την Ουχάν

Νέος κορονοϊός: Η Τουρκία απομακρύνει πολίτες της από την Ουχάν

Στους 132 οι νεκροί στην Κίνα

Η Τουρκία θα απομακρύνει τις ερχόμενες μέρες 32 πολίτες της και τις οικογένειές τους από την πόλη στην κεντρική Κίνα Ουχάν, το επίκεντρο του ξεσπάσματος του νέου κοροναϊού, δήλωσε σήμερα ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Κίνα, την ώρα που ο απολογισμός των νεκρών από τον νέο ιό αυξήθηκε σε 132 στην Κίνα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην ικανότητα της Κίνας να περιορίσει την εξάπλωση του κοροναϊού, αλλά οι ανησυχίες αυξάνονται καθώς οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν από 1.459 σε 5.974.

Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία απομάκρυναν σήμερα αεροπορικώς τους πολίτες τους από την Ουχάν.

Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Κίνα Εμίν Ονέν δήλωσε στο δίκτυο NTV ότι η Τουρκία έχει κάνει τις αιτήσεις που απαιτούνται στις κινεζικές αρχές για να μπορέσει να απομακρύνει τους 32 πολίτες της και πρόσθεσε ότι κανένας από αυτούς δεν έχει διαγνωσθεί με τον ιό.

"Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με όλους τους πολίτες μας", συμπλήρωσε ο Ονέν. "Θα τους φέρουμε πίσω το ταχύτερο δυνατό (...) με ένα αεροπλάνο με ιατρικό ή παρόμοιο εξοπλισμό. Σίγουρα θα υπάρξει κάποια καραντίνα όταν προσγειωθούν στην Τουρκία", πρόσθεσε.

Ο αριθμός των κρουσμάτων στην Κίνα ξεπερνάει πλέον αυτόν το 2002 και το 2003 του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS) στην χώρα, όταν 5.327 άνθρωποι είχαν προσβληθεί από τον ιό αυτόν ο οποίος προκάλεσε τον θάνατο περίπου 800 ανθρώπων στον κόσμο.

Μολονότι μερικοί ειδικοί πιστεύουν ότι το νέο στέλεχος, που είναι γνωστό ως 2019-nCoV, δεν είναι τόσο θανατηφόρο όσο το SARS, έχει σημάνει συναγερμός διότι εξαπλώνεται γρήγορα και τα βασικά του στοιχεία παραμένουν άγνωστα, όπως και το πόσο θανατηφόρος είναι.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι δεν υπάρχουν γνωστά κρούσματα του νέου κοροναϊού στην Τουρκία και ότι οι αρχές χρησιμοποιούν θερμικές κάμερες και έχουν θέσει σε εφαρμογή και άλλα μέτρα στα αεροδρόμια. Η εταιρεία Turkish Airlines έχει αναστείλει τις πτήσεις της στην Ουχάν, ο πληθυσμός της οποίας ανέρχεται σε 11 εκατομμύρια.