Αυξήθηκε κατά 28% ο αριθμός των θυμάτων από βίαιες συγκρούσεις

Κατά 28% αυξήθηκε πέρυσι ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας βίαιων συγκρούσεων σε σχέση με το 2013, με τις αιματοχυσίες στη Συρία να διεκδικούν το μεγαλύτερο ποσοστό των θυμάτων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Το ίδρυμα μελετών Πρόγραμμα για τη Μελέτη του 21ου Αιώνα, ανέλυσε τα δεδομένα από πηγές όπως ο στρατός των ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Έθνη και το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και σύμφωνα με αυτά τουλάχιστον 76.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Συρία το 2014, σε σχέση με τους 73.447 που είχαν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας των αιματηρών συγκρούσεων το 2013.

Στις περισσότερες αιματοχυσίες εμπλέκονται ριζοσπαστικές ισλαμιστικές οργανώσεις.

Περίπου 21.000 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο στο Ιράκ στον αγώνα των κυβερνητικών δυνάμεων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, ενώ 14.638 σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν και 11.529 στη Νιγηρία, σύμφωνα με το ίδρυμα μελετών, το οποίο θεωρεί ότι οι αριθμοί αυτοί πιθανόν υποτιμούν την πραγματικότητα.

«Η αξιολόγηση του αριθμού των θυμάτων που έχουν χάσει τη ζωή τους σε συγκρούσεις, είναι κάτι πολύ δύσκολο και πολλά από τα νούμερα που εξετάζουμε είναι κάτω των πραγματικών», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του ιδρύματος, Πίτερ Απς.

«Το σημαντικό είναι, ωστόσο, ότι συγκρίνοντας τα δεδομένα του 2014 με του 2013, υπάρχει σημαντική αύξηση», πρόσθεσε.