Εκπρόσωπος Βατικανού: Και βία κατά του Ισλαμικού Κράτους, αν πρέπει

Ο παρατηρητής του Βατικανού στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη υποστήριξε την προσφυγή στη βία στο Ιράκ και τη Συρία κατά των φρικαλεοτήτων που διαπράττονται από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, την οποία κατηγορεί για "γενοκτονία".

Σε συνέντευξή του στον αμερικανικό καθολικό ιστότοπο Crux, ο αρχιεπίσκοπος Σιλβάνο Τομάζι κατηγορεί το Ισλαμικό Κράτος ότι διαπράττει φρικαλεότητες σε μεγάλη κλίμακα, οι οποίες δικαιολογούν μια διεθνή επέμβαση.

"Οφείλουμε να σταματήσουμε αυτού του είδους τη γενοκτονία", δήλωσε ο Ιταλός ιερωμένος. "Διαφορετικά θα θρηνούμε αργότερα αναρωτώμενοι γιατί δεν κάναμε τίποτε, γιατί επιτρέψαμε να συμβεί μια τόσο τρομερή τραγωδία".

Σύμφωνα με τον Τομάσι, πρέπει να δημιουργηθεί "ένας συνασπισμός" για να επιχειρηθεί η επίτευξη μιας πολιτικής διευθέτησης χωρίς βία. "Όμως αν αυτό δεν είναι δυνατό, θα είναι απαραίτητο να προσφύγουμε στη βία", πρόσθεσε.

Ο ίδιος ο πάπας Φραγκίσκος έχει καταγγείλει την “αφόρητη βία" στην οποία αυτή η εξτρεμιστική ισλαμιστική οργάνωση υποβάλλει τους χριστιανούς της Ανατολής και άλλες μειονότητες στο Ιράκ και τη Συρία. Όμως η παραδοσιακή θέση του Βατικανού είναι να αντιτίθεται στη χρήση βίας στην περιοχή.