Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για Τουρκία: Να επιστρέψει στην ομαλότητα

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για Τουρκία: Να επιστρέψει στην ομαλότητα

Το μήνυμα του νέου εισηγητή του ΕΚ μετά την επίσκεψή του στη χώρα

Ο νέος εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία απηύθυνε έκκληση σήμερα, κατά την πρώτη επίσκεψή του στη χώρα αυτή, να επιστρέψει «στην ομαλότητα» η κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη χώρα αυτή, μετά την καταστολή που ακολούθησε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

«Πιστεύω πως μπορούμε όλοι να καταλάβουμε την τεταμένη κατάσταση στην οποία βρίσκεται μια χώρα η οποία υπέστη ένα πραξικόπημα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νάτσο Σάντσες Άμορ, αναφερόμενος στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 που είχε στόχο τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

«Όμως αυτό που δεν έπαψα να ερωτώ τους συνομιλητές μου είναι, 'Πότε θα υπάρξει επιστροφή στην ομαλότητα (...), με δεδομένο το γεγονός ότι νικήσατε στη μάχη σας εναντίον των πραξικοπηματιών;'», πρόσθεσε.

«Οφείλετε να στείλετε αυτό το μήνυμα στην Ευρώπη», επέμεινε ο Σάντσες Άμορ, ο οποίος έκανε δηλώσεις στο τέλος μιας επίσκεψης μερικών ημερών στην Τουρκία, στη διάρκεια της οποίας συνάντησε αξιωματούχους, αντιπολιτευόμενους και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Στο τέλος της συνομιλίας του με τον εισηγητή Σάντσες Άμορ, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει πως ελπίζει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «θα έχει πλέον μια μη προκατειλημμένη, δίκαιη και αντικειμενική προσέγγιση έναντι της Τουρκίας».