Παγκόσμιος συναγερμός για τον κοροναϊό – Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων

Παγκόσμιος συναγερμός για τον κοροναϊό – Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων

Ανησυχία προκαλούν τα εκατομμύρια Κινέζων που ταξιδεύουν στο εξωτερικό

Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η έξαρση του νέου κοροναϊού στην Κίνα, με τον αριθμό των νεκρών να ανέρχονται πλέον σε 18, ενώ κρούσματα έχουν αναφερθεί σε Ταϊλάνδη, Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Ταϊβάν, Σαουδική Αραβία, Αυστραλία και ΗΠΑ.

Μάλιστα, οι υγειονομικές αρχές της κινεζικής επαρχίας Χεμπέι, γνωστοποίησαν ότι απεβίωσε ένας ασθενής, που είχε νοσήσει από τον νέο κοροναϊό, στον πρώτο επιβεβαιωμένο θάνατο εκτός της επαρχίας Χουμπέι, όπου ξεκίνησε η επιδημία. Η Υγειονομική Επιτροπή της επαρχίας Χεμπέι ανέφερε, σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, ότι ο ασθενής ηλικίας 80 ετών απεβίωσε χθες Τετάρτη, όμως δεν είχε επιβεβαιωθεί, ότι είχε νοσήσει από τον ιό έως σήμερα.

Οι παγκόσμιες υγειονομικές αρχές φοβούνται ότι ο ρυθμός μετάδοσης θα επιταχυνθεί καθώς εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζοι ταξιδεύουν στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας αργίας για το νέο κινεζικό έτος που ξεκινά το Σάββατο. Από ώρα σε ώρα αναμένεται να αποφασίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, εάν θα κηρύξει «κρίση παγκόσμιας εμβέλειας για τη δημόσια υγεία», κάτι που θα εντείνει περαιτέρω τα μέτρα που λαμβάνονται παγκοσμίως.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι κινεζικές αρχές μετά την πόλη Ουχάν αποφάσισαν να θέσουν σε καραντίνα και την πόλη Χουανγκγκάνγκ, με πληθυσμό περίπου 11 εκατομμύρια κατοίκους. Παράλληλα, η Απαγορευμένη Πόλη, το διασημότερο ιστορικό μνημείο της Κίνας, θα κλείσει τις πύλες του από το Σάββατο και μέχρι νεοτέρας «για να αποφευχθούν μολύνσεις που συνδέονται με τη συγκέντρωση επισκεπτών», όπως αναφέρει το μουσείο σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Την ίδια ώρα, το Χονγκ Κονγκ μετέτρεψε δύο κατασκηνώσεις διακοπών σε ζώνες καραντίνας, για όσους υπάρχουν υποψίες, ότι έχουν προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές. Οι δύο αυτές κατασκηνώσεις είχαν ήδη χρησιμοποιηθεί ως ζώνες καραντίνας και κατά την έξαρση της επιδημίας του σοβαρού οξέως αναπνευστικού συνδρόμου SARS, που πριν από 17 χρόνια είχε κοστίσει τη ζωή σε 299 ανθρώπους στο Χονγκ Κονγκ.