Κατηγορούμενοι για «προδοσία» εμφανίστηκαν γυμνοί σε δικαστήριο

Κατηγορούμενοι για «προδοσία» εμφανίστηκαν γυμνοί σε δικαστήριο

Οι ακτιβιστές από την Παπούα υποχρεώθηκαν να αφαιρέσουν το παραδοσιακό κάλυμμα πέους

Δύο ακτιβιστές από την Παπούα που δικάζονταν στην Τζακάρτα για την κατηγορία της «προδοσίας», υποχρεώθηκαν από το δικαστήριο να αφαιρέσουν το παραδοσιακό κάλυμμα πέους που φορούσαν και να ντυθούν με παντελόνι, μια απόφαση που οι ίδιοι χαρακτηρίζουν «ρατσιστική».

Το δικαστήριο αρνήθηκε να ξεκινήσει την εκδίκαση της υπόθεσης, μέχρις ότου οι δύο άνδρες, ο Ντάνο Άνες Ταμπούνι και ο Αμπρόζιους Μουλάιτ, να φορέσουν παντελόνι. Και οι δύο είχαν εμφανιστεί γυμνοί, φορώντας μόνο ένα κάλυμμα στο πέος τους. Έφεραν επίσης φτερά στο κεφάλι, ήταν βαμμένοι με τα σύμβολα της φυλής τους και είχαν γράψει τη λέξη «πίθηκος» στο σώμα τους. Μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις, δέχτηκαν τελικά να ντυθούν.

Το κάλυμμα του πέους «είναι μέρος της ταυτότητάς μου» είπε ο Μουλάιτ. «Γίναμε στόχος ρατσιστικών επιθέσεων έξω από το δικαστήριο και τώρα και μέσα στο δικαστήριο», πρόσθεσε. Οι Παπούα, που κατάγονται από τη Μελανησία, είναι χριστιανοί στο θρήσκευμα και δεν έχουν πολιτιστικούς δεσμούς με τους μουσουλμάνους της Ινδονησίας. Τους τελευταίους μήνες έχουν σημειωθεί συγκρούσεις με ακτιβιστές που διεκδικούν την ανεξαρτησία τους από την Τζακάρτα.

Έξι Παπούα συνελήφθησαν τον Αύγουστο, επειδή συμμετείχαν σε μια διαδήλωση κοντά στο προεδρικό μέγαρο, κατά τη διάρκεια της οποίας ύψωσαν μια σημαία τους. Η σημαία των Παπούα, σύμβολο της ανεξαρτησίας τους, είναι παράνομη στην Ινδονησία.

Η επαρχία της Παπούα ήταν αποικία της Ολλανδίας και πέρασε στον έλεγχο της Ινδονησίας της δεκαετία του 1960, μετά το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεσή της.