Bloomberg: Αρκεί ένα λάθος για θερμό επεισόδιο Ελλάδας–Τουρκίας στη Μεσόγειο

Bloomberg: Αρκεί ένα λάθος για θερμό επεισόδιο Ελλάδας–Τουρκίας στη Μεσόγειο

Το διεθνές πρακτορείο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και υπενθυμίζει τον Ιανουάριο του 1996

Τους ενδεχόμενους κινδύνους από τους ελιγμούς του Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο και τους τακτικισμούς του όσον αφορά την υφαλοκρηπίδα και το μνημόνιο με τη Λιβύη, επισημαίνει στο εβδομαδιαίο δελτίο του πρακτορείου Bloomberg.

Αφορμή στάθηκαν οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου ότι θα αποσταλούν ερευνητικά πλοία νότα του Καστελόριζου για υδρογονάνθρακες. Το Bloomberg αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα είχε άλλη επιλογή από το να εμποδίσει τα τουρκικά πλοία».

Για να ισχυροποιήσει το επιχείρημά του το πρακτορείο υπενθυμίζει με νόημα πως όπως και τον Ιανουάριο του 1996, δεν χρειάζεται πάντα ένα σχέδιο αλλά ένα λάθος για να προκληθεί ένα θερμό επεισόδιο.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση ζει με τον εφιάλτη ενός νέου προσφυγικού κύματος, αλλά όσο αυτό κατευθύνει την πολιτική της σχετικά με την Τουρκία και τη Λιβύη, η Ένωση ίσως χρειαστεί να επεκτείνει την λίστα των ανησυχιών της.

Το Bloomberg επισημαίνει ότι «ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μόλις ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει άδειες για έρευνες υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και να αρχίσει εξορυκτικές εργασίες, πιθανότατα σε ύδατα που η Ελλάδα θεωρεί ως δικά της σύμφωνα με τις συμβάσεις του ΟΗΕ. Για την Αθήνα -συνεχίζει το Bloomberg- μια τέτοια κίνηση θα ξεπερνούσε τα όρια και ακόμη δήλωση Συνόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή ένα διπλωματικό διάβημα δεν θα μπορούσε να την σταματήσει. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα είχε πολλά περιθώρια, δηλαδή ή να εμποδίσει τα τουρκικά γεωτρύπανα ή να διακινδυνεύσει την πολιτική αυτοκτονία του»

«Και μετά τι;», είναι το μεγάλο ερώτημα σύμφωνα με το Bloomberg. «Όσοι ανακαλούν στη μνήμη τους τον Ιανουάριο του 1996, γνωρίζουν ότι άσχημα πράγματα δεν συμβαίνουν πάντα κατόπιν σχεδίου. Χρειάζεται έναν λάθος υπολογισμό ή ένα στραβοπάτημα, ώστε να οδηγηθεί η κατάσταση στην καταστροφή», σημειώνει το άρθρο.