Χαλιφά Χαφτάρ: Ο στρατάρχης που ενοχλεί την Τουρκία και θέλει να καταλάβει την Τρίπολη

Χαλιφά Χαφτάρ: Ο στρατάρχης που ενοχλεί την Τουρκία και θέλει να καταλάβει την Τρίπολη

Ο επικεφαλής του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού συμμετείχε στον εμφύλιο στη χώρα του τερματίζοντας την κυριαρχία Καντάφι

Από το βράδυ της Πέμπτης βρίσκεται στην Αθήνα για μία επίσκεψη-εξπρές, ο στρατάρχης Χαλιφά Χαφτάρ, λίγες ημέρες πριν την κρίσιμη Διάσκεψη του Βερολίνου την Κυριακή 19 Ιανουαρίου, για την κρίση στη Λιβύη.

Ο στρατάρχης Χαφτάρ είναι ένας άνθρωπος με κομβικό ρόλο στο μέτωπο της Λιβύης και μία προσωπικότητα που έχει μπει... για τα καλά στο μάτι της Τουρκίας, καθώς ο επικεφαλής του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού έχει ξεκινήσει εκστρατεία με στόχο την κατάληψη της Τρίπολης και να επιθυμεί την ανατροπή της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας.

Πρέπει να επισημανθεί πως ο Χαφτάρ έχει συμμάχους και χώρες όπως η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ρωσία και η Γαλλία στηρίζουν τις δυνάμεις του.

Ο ρόλος του Χαφτάρ στον εμφύλιο της Λιβύης είναι πολύ σημαντικός και το ταξίδι του στην Αθήνα, πριν από την κρίσιμη διάσκεψη του Βερολίνου, έχει μεγάλη σημασία, τη στιγμή που η Τουρκία έχει μπει στη σκακιέρα της περιοχής με τα μνημόνια που υπέγραψε με τη μη εκλεγμένη κυβέρνηση της αφρικανικής χώρας, η οποία προέκυψε μέσω των Ηνωμένων Εθνών.

Σημειώνεται συγκεκριμένη κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να συνάπτει συμφωνίες για τη Λιβύη, δίχως η αντίπαλη Βουλή των Αντιπροσώπων, στην οποία βρίσκεται ο στρατός του Χαφτάρ, να δίνει τη συγκατάθεσή της.

O 76χρονος στρατάρχης Χαφτάρ βρέθηκε στη Μόσχα στις 13 Ιανουαρίου με σκοπό να διαπραγματευτεί την κατάπαυση του πυρός με τις δυνάμεις του αλ Σάρτζ, δίχως όμως αποτέλεσμα.

Πλέον αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον οι συναντήσεις που θα έχει την Παρασκευή (17/1) ο Χαφτάρ στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Ποιος είναι ο στρατάρχης Χαφτάρ

Ο 76χρονος Λίβυος στρατηγός έχει αποκτήσει την αμερικανική υπηκοότητα, καθώς αυτοεξορίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και πέρασε αρκετά χρόνια στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Ο Χαφτάρ έλαβε στρατιωτική εκπαίδευση στη Σοβιετική Ένωση και ήταν εκ των αξιωματικών στο πραξικόπημα που έφερε τον Καντάφι στην εξουσία το 1969, πολεμώντας μάλιστα το 1973 στο πλευρό των Αιγυπτίων ενάντια στο Ισραήλ.

Εντυπωσιακό είναι πως μιλάει πέντε ξένες γλώσσες και συγκεκριμένα: αραβικά, αγγλικά, ιταλικά, ρωσικά, γαλλικά.
Οι σχέσεις του με τον Καντάφι, ωστόσο, ανατράπηκαν στα τέλη της δεκαετίας του ΄80  και κατέληξε αιχμάλωτος πολέμου με αποτέλεσμα από το 1990 έως το 2010 να ζει στις ΗΠΑ.

Το 2011 ο Χαφτάρ επέστρεψε στη Λιβύη και συμμετείχε στον εμφύλιο, ο οποίος τερμάτισε την κυριαρχία του Καντάφι, με τη Λιβύη να βρίσκεται από εκείνο το σημείο σε πολιτική αστάθεια.

Ο Λίβυος στρατάρχης το 2014 άρχισε να βάζει τη σφραγίδα του με τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό, μαζί με άλλους στρατιωτικούς του ανατολικού τμήματος της χώρας. Η εκστρατεία του Χαφτάρ ξεκίνησε από τα ανατολικά της χώρας, έθεσε υπό έλεγχο πολλές και σημαντικές πόλεις στο δρόμο προς την Τρίπολη.