Συνελήφθη γιατί προσπάθησε… να δει τα παιδιά του

Συνελήφθη γιατί προσπάθησε… να δει τα παιδιά του

«Δεν έχω δει τα παιδιά μου εδώ και σχεδόν 250 ημέρες»

Ελεύθερος αφέθηκε σήμερα ένας Αυστραλός, ο οποίος παρέμεινε για ενάμισι μήνα υπό κράτηση στο Τόκιο κατηγορούμενος ότι εισήλθε παρανόμως στο συγκρότημα κατοικιών όπου διέμεναν οι γονείς της συζύγου του, με τους οποίους είχε αποξενωθεί, σε μια προσπάθεια να βρει τα παιδιά του.

Η περίπτωση του Σκοτ ΜακΙντάιαρ, αυτοαπασχολούμενου αθλητικογράφου με έδρα το Τόκιο, έφερε στο προσκήνιο τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην Ιαπωνία οι γονείς που έχουν χάσει την πρόσβαση στα παιδιά τους αφού τα έχει πάρει ο/η σύντροφός τους.

Δικηγόροι και νομικοί υποστηρίζουν ότι η Ιαπωνία ουσιαστικά αποδέχεται την ενέργεια αυτή ανεξάρτητα από το εάν υπάρχει ενδοοικογενειακή βία και ότι οι γονείς στους οποίους έχουν στερήσει την επαφή με τα παιδιά τους βρίσκονται αντιμέτωποι με την απειλή σύλληψης εάν προσπαθήσουν να τα πάρουν ή να τα δουν.

Ο ΜακΙντάιαρ συνελήφθη στις 28 Νοεμβρίου διότι εισήλθε στον κοινόχρηστο χώρο του κτιρίου όπου ζουν οι γονείς της συζύγου του στα τέλη Οκτωβρίου σε μια προσπάθεια να βρει τα παιδιά του.

Αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση την περασμένη Παρασκευή αφού δήλωσε ένοχος για τις κατηγορίες και σήμερα του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης έξι μηνών με τριετή αναστολή.

Το δικαστικό σύστημα της Ιαπωνίας έχει συγκεντρώσει την προσοχή της παγκόσμιας κοινής γνώμης με την παρατεταμένη κράτηση --και την επακόλουθη φυγή-- του πρώην υψηλόβαθμου στελέχους της αυτοκινητοβιομηχανίας Κάρλος Γκοσν, ένα σύστημα που οι επικριτές του χαρακτηρίζουν «δικαιοσύνη ομηρίας» το οποίο βασίζεται στο να αποσπά ομολογίες.

Εξερχόμενος από το δικαστήριο και φορώντας μια μπλούζα με το σύνθημα «Στοπ στην Απαγωγή Παιδιών από τους Γονείς» στα ιαπωνικά και τα αγγλικά, ο ΜακΙντάιαρ δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Δεν έχω δει τα παιδιά μου εδώ και σχεδόν 250 ημέρες». «Το μόνο που θέλω είναι…η Ιαπωνία να ακολουθήσει το παράδειγμα του υπόλοιπου πολιτισμένου κόσμου στο να εφαρμόσει ένα σύστημα κοινής κηδεμονίας».

Δήλωσε ότι κατέθεσε πολυάριθμα αιτήματα στην αστυνομία και στους δικηγόρους της συζύγου του --το ζευγάρι βρίσκεται σε διαδικασία διαζυγίου-– προκειμένου να τον ενημερώσουν εάν τα παιδιά είναι καλά και ασφαλή, αλλά ότι τα αιτήματά του αγνοήθηκαν. Την ημέρα της παράνομης εισόδου στο κτίριο διαμερισμάτων ανησυχούσε για τα παιδιά του λόγω του τυφώνα που είχε πλήξει την περιοχή, δήλωσε.

Δεν είναι σαφές για ποιον λόγο η σύζυγος του ΜακΙντάιαρ τον εγκατέλειψε παίρνοντας μαζί την κόρη και τον γιο τους, ηλικίας τώρα 11 και 7 ετών. Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι εκείνη είχε ισχυριστεί πως ο ΜακΙντάιαρ ήταν βίαιος προς την κόρη του, το οποίο ο ίδιος αρνήθηκε, ενώ στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τους εισαγγελείς απορρίφθηκαν ως άσχετα με τις κατηγορίες της παράνομης εισόδου. Δεν είναι επίσης σαφές για ποιο λόγο συνελήφθη ένα και πλέον μήνα μετά την παράνομη είσοδο στο κτίριο ή για ποιο λόγο παρέμεινε υπό κράτηση για τόσο μεγάλο διάστημα. Προηγούμενο αίτημά του να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση απορρίφθηκε καθώς οι αρχές έκριναν ότι μπορούσε να καταστρέψει αποδεικτικά στοιχεία ή να φύγει από τη χώρα όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Παρακαλούμε περιμένετε ...