Κασέμ Σουλεϊμανί: Ο δολοφονημένος στρατηγός ανάγεται σε εικόνα αντίστασης απέναντι στην Αμερική

Κασέμ Σουλεϊμανί: Ο δολοφονημένος στρατηγός ανάγεται σε εικόνα αντίστασης απέναντι στην Αμερική

Είχε χαρακτηριστεί «εν ζωή μάρτυρας» της Ισλαμικής Δημοκρατίας

Από τη Γάζα έως την Υεμένη πλήθη συγκεντρώθηκαν τις τελευταίες ημέρες για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Ιρανό στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί, ο φόνος του οποίου την προηγούμενη εβδομάδα ενδέχεται να τον αναγάγει σε εικόνα της «αντίστασης» απέναντι στους Αμερικάνους.

Επικεφαλής της Δύναμης αλ Κουντς, αρμόδιος για τις επιχειρήσεις του Ιράν στο εξωτερικό, ο Σουλεϊμανί δημιούργησε ένα τεράστιο δίκτυο επιρροής στη Μέση Ανατολή αποτελούμενο από σιιτικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ, τον Λίβανο, τη Συρία και την Υεμένη, αλλά και σουνίτες συμμάχους μεταξύ των Παλαιστίνιων στη Γάζα.

Ακόμη και πριν τον φόνο του ο 62χρονος στρατηγός είχε χαρακτηριστεί «εν ζωή μάρτυρας» της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τον είχε αποκαλέσει «τέρας».

«Όλος ο κόσμος ανέμενε ότι θα δολοφονηθεί κάποια στιγμή», δήλωσε η Έλι Γκερανμάγιε του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων. «Όμως ο τρόπος με τον οποίο οι ΗΠΑ ανέλαβαν την ευθύνη θα προκαλέσει αυτού του είδους την αντίδραση, την κινητοποίηση και τη δέσμευση σε όλη τη Μέση Ανατολή», εκτίμησε.

φόνος ενός ανώτερου αξιωματικού του στρατού σε αμερικανική επιδρομή προκάλεσε σοκ στους Ιρανούς πέρα από τις πολιτικές τους διαφωνίες, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τη Δευτέρα οι δρόμοι της Τεχεράνης ήταν γεμάτοι από ένα πλήθος οργισμένο και συγκινημένο. Την επομένη 56 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ποδοπάτημα στη διάρκεια τελετής προς τιμή του Σουλεϊμανί στη γενέτειρά του Κερμάν.

Στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης οι υποστηρικτές του έχουν αναρτήσει εικόνες του εκλιπόντα στρατηγού που τον δείχνουν να φτάνει στον παράδεισο όπου τον υποδέχεται ο Ιμάμης Χουσέιν, μια ιερή προσωπικότητα των σιιτών που επίσης πέθανε ως «μάρτυρας».

Ο διαβόητος ιρανικός «άξονας της αντίστασης» που επεκτείνεται από τον Ευφράτη έως τη Μεσόγειο «θα συσπειρωθεί για να επικεντρωθεί ακόμη περισσότερο στον τελικό του στόχο που είναι η απόσυρση των ΗΠΑ από τη Μέση Ανατολή», σημείωσε η Γκερανμάγε.

Διαδηλώσεις σε Υεμένη και Λίβανο

Στην Υεμένη οι σιίτες αντάρτες Χούτι οργάνωσαν τη Δευτέρα διαδήλωση για να καταγγείλουν τον φόνο του Σουλεϊμανί. «Το αίμα του μάρτυρα δεν είναι ούτε ιρανικό ούτε ιρακινό (…) ανήκει σε όλη τη μουσουλμανική κοινότητα και στους ελεύθερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», δήλωσε αξιωματούχος των Χούτι από τη Σανάα.

Κινητοποιήσεις προς τιμή του Ιρανού στρατηγού προσέλκυσαν χιλιάδες ανθρώπους στον Λίβανο όπου πορτρέτα του Σουλεϊμανί ήταν τοποθετημένα κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί στο αεροδρόμιο και σε πολλά προπύργια της Χεζμπολάχ.

Στο αεροδρόμιο της Βηρυτού γυναίκες ντυμένες στα μαύρα που επέστρεφαν από τη Νατζάφ, ιερή πόλη των σιιτών στο νότιο Ιράκ, κρατούσαν φωτογραφίες του Σουλεϊμανί και φώναζαν «Θάνατος στην Αμερική».