Οι εξηγήσεις των ΗΠΑ για την εξόντωση Σουλεϊμανί: Ήταν πράξη αυτοάμυνας

Οι εξηγήσεις των ΗΠΑ για την εξόντωση Σουλεϊμανί: Ήταν πράξη αυτοάμυνας

«Η Τεχεράνη άσκησε το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα βάσει του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ»

Το Ιράν «δεν επιδιώκει κλιμάκωση του πολέμου», διαβεβαίωσε ο πρεσβευτής της Ισλαμικής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη με επιστολή του το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες.

«Η επιχείρηση ήταν ακριβής και είχε στόχο στρατιωτικές εγκαταστάσεις, χωρίς να υπάρξουν έτσι παράπλευρες απώλειες μεταξύ των αμάχων» ή ζημιές «σε πολιτικές εγκαταστάσεις» στις περιοχές του Ιράκ οι οποίες επλήγησαν από τους Φρουρούς της Επανάστασης με βαλλιστικούς πυραύλους χθες Τετάρτη, ανέφερε ο Ματζίντ Ταχτ Ραβανσί στην επιστολή του.

Η Τεχεράνη άσκησε το «δικαίωμά της στην αυτοάμυνα» βάσει του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ όταν «άρχισε και ολοκλήρωσε μετρημένα και συμμετρικά στρατιωτικά αντίποινα» για τη δολοφονία του «μάρτυρα» υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί, αναφέρει ακόμα το κείμενο της επιστολής του πρεσβευτή.

Οι ΗΠΑ υπεραμύνονται της απόφασής τους να εξοντώσουν τον ιρανό στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί

Η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη ενημέρωσε με επιστολή της το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η εξόντωση του ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί στην πρωτεύουσα του Ιράκ με αεροπορικό πλήγμα ήταν πράξη «αυτοάμυνας», ενώ διεμήνυσε ότι η κυβέρνησή της θα αναλάβει όποια περαιτέρω δράση κρίνει «απαραίτητη» για να προστατεύσει το αμερικανικό προσωπικό και τα αμερικανικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή.

Στην επιστολή της, η αμερικανίδα πρεσβεύτρια Κέλι Κραφτ τόνισε παράλληλα πως η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ είναι «έτοιμη να αρχίσει χωρίς προϋποθέσεις σοβαρές διαπραγματεύσεις με το Ιράν» με στόχο «να αποτραπεί το ενδεχόμενο να κινδυνεύσει περαιτέρω η διεθνής ειρήνη και ασφάλεια» και «η κλιμάκωση από πλευράς του ιρανικού καθεστώτος».

Η δολοφονία του Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη την Παρασκευή με βομβαρδισμό από αέρος ήταν δικαιολογημένη και νόμιμη δυνάμει του Άρθρου 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, επιχειρηματολόγησε η Κραφτ στην επιστολή της, η οποία περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Στο κείμενο προστίθεται ότι οι ΗΠΑ είναι «έτοιμες να προχωρήσουν σε επιπρόσθετες ενέργειες στην περιοχή όπως απαιτείται για να συνεχίσουν να προστατεύουν το προσωπικό και τα συμφέροντά τους».

Βάσει του Άρθρου 51, τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ είναι υποχρεωμένα να «ενημερώνουν αμέσως» το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας για οποιοδήποτε μέτρο λαμβάνουν ασκώντας το δικαίωμά τους στην αυτοάμυνα.

Οι ΗΠΑ είχαν επικαλισετεί επίσης το Άρθρο 51 για να δικαιολογήσουν την έναρξη επιχειρήσεων στη Συρία το 2014 εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

«Σκοπός των πυραυλικών πληγμάτων του Ιράν ήταν να σκοτωθούν στελέχη του αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού»

Οι επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους που εξαπέλυσε το Ιράν χθες Τετάρτη είχαν σκοπό να σκοτωθούν πολλά στελέχη του αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού και να προκληθούν μεγάλες ζημιές, ιδίως στη βάση Αλ Άσαντ, στην επαρχία Άνμπαρ του Ιράκ, δήλωσε κορυφαίος αξιωματικός των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, προσθέτοντας πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να κριθεί εάν η Τεχεράνη θα προχωρήσει ή όχι σε νέες επιθέσεις.

«Πιστεύω, βάσει όσων είδα και όσων γνωρίζω, ότι [τα ιρανικά πλήγματα] είχαν σκοπό να προκαλέσουν δομικές ζημιές, να καταστρέψουν οχήματα, εξοπλισμό και αεροσκάφη και να σκοτώσουν προσωπικό. Αυτή είναι η δική μου προσωπική εκτίμηση», είπε ο στρατηγός Μαρκ Μίλι, αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ, σε δημοσιογράφους.

Πάντως την ανάλυση «έχουν αναλάβει επαγγελματίες των υπηρεσιών πληροφοριών. Το μελετάμε λοιπόν», συμπλήρωσε ο ανώτατος αμερικανός αξιωματικός.

Ο στρατηγός Μίλι επαίνεσε τους διοικητές επί του πεδίου διότι έλαβαν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία του προσωπικού των ΗΠΑ όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι «αποκατέστησε ένα ορισμένο επίπεδο αποτροπής» έναντι του Ιράν 

Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι «αποκατέστησαν ένα ορισμένο επίπεδο αποτροπής» έναντι του Ιράν με την εξόντωση του ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, δήλωσε ο επικεφαλής του Πενταγώνου Μαρκ Έσπερ.

«Με τα πλήγματα που διεξαγάγαμε εναντίον της Κατάεμπ Χεζμπολάχ («Ταξιαρχίες του Κόμματος του Θεού») στα τέλη Δεκεμβρίου και κατόπιν με την επιχείρησή μας εναντίον του Σουλεϊμανί, θεωρώ ότι αποκαταστήσαμε ένα ορισμένο επίπεδο αποτροπής απέναντί τους», είπε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ. «Αλλά θα δούμε. Το μέλλον θα δείξει».

Οι ΗΠΑ αναμένουν ότι οι ιρακινές σιιτικές παραστρατιωτικές οργανώσεις θα συνεχίσουν τις επιθέσεις τους εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ είτε «διευθύνονται απευθείας από το Ιράν είτε όχι», συνέχισε ο Έσπερ.

Θα πρέπει σε αυτή την περίπτωση «να αντιδράσουμε σθεναρά για να εξασφαλίσουμε αυτό το επίπεδο αποτροπής υψηλό», συμπλήρωσε ο Έσπερ.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ στρατηγός Μαρκ Μίλι από την πλευρά του εμφανίστηκε πιο συγκρατημένος για τις αποτρεπτικές επιπτώσεις της εξόντωσης του στρατηγού Σουλεϊμανί, επικεφαλής της Δύναμης Αλ Κουντς.

«Νομίζω πως ίσως είναι νωρίς για να το πούμε», δήλωσε. Η εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν εναντίον βάσεων όπου σταθμεύουν αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ χθες είχε σκοπό «να σκοτωθούν» στελέχη του αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού και να προκληθούν μεγάλες καταστροφές, πρόσθεσε.

Το Ιράν εκτόξευσε 16 βαλλιστικούς πυραύλους από τρεις εγκαταστάσεις, εκ των οποίων 11 έπληξαν βάση στο Άιν αλ Άσαντ (δυτικά), μία βάση στην Αρμπίλ (βόρεια) και τέσσερις δεν έπληξαν στους στόχους τους, συμπλήρωσε ο στρατηγός Μίλι.