Παγκόσμια ανησυχία μετά το θάνατο του Σουλεϊμανί από αμερικανική επίθεση

Παγκόσμια ανησυχία μετά το θάνατο του Σουλεϊμανί από αμερικανική επίθεση

Βίντεο από τη στιγμή που ο πύραυλος πλήτει το όχημα του Ιρανού στρατηγού - Οι αντιδράσεις ηγετών σε όλον τον κόσμο

Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η αμερικανική επίθεση με πύραυλο εναντίον της αυτοκινητοπομπής του διοικητή της Δύναμης Κοντς των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Η Τεχεράνη θα εκδικηθεί τον θάνατο του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί «τη σωστή στιγμή και στο σωστό μέρος», προειδοποίησε το Ανώτατο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Ιράν, σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης. Το Ιράν θεωρεί υπεύθυνες τις ΗΠΑ για τον φόνο του διοικητή της Δύναμης Κοντς, προσθέτει το Συμβούλιο Ασφαλείας που χαρακτηρίζει το αμερικανικό πλήγμα «το χειρότερο λάθος της Ουάσινγκτον» στην περιοχή.

«Το καθεστώς των ΗΠΑ θα είναι υπεύθυνο για τις συνέπειες αυτού του εγκληματικού τυχοδιωκτισμού. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη στρατηγική γκάφα των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή της Δυτικής Ασίας και η Αμερική δεν θα γλιτώσει εύκολα από τις συνέπειές της», πρόσθεσε. «Η Αμερική πρέπει να ξέρει ότι η εγκληματική επίθεσή της εναντίον του στρατηγού Σουλεϊμανί ήταν το σοβαρότερο λάθος της χώρας (…) Αυτοί οι εγκληματίες θα υποστούν τη σκληρή εκδίκηση (…) στο σωστό μέρος και τη σωστή στιγμή» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος διέταξε προσωπικά την επίθεση, υπεραμύνθηκε της απόφασης του. Ο Κασέμ Σουλεϊμανί, ο διοικητής της Δύναμης Κουντς του Ιράν, σχεδίαζε να σκοτώσει «πολλούς Αμερικανούς», υποστήριξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, με ανάρτησή του στο Twitter.

«Ο στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί σκότωσε ή τραυμάτισε σοβαρά χιλιάδες Αμερικανούς σε μεγάλο χρονικό διάστημα και σχεδίαζε να σκοτώσει πολλούς ακόμη», ανέφερε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος. Ο Τραμπ πρόσθεσε, ότι ο Σουλεϊμανί ευθύνεται για τον θάνατο «χιλιάδων ανθρώπων», συμπεριλαμβανομένου και «μεγάλου αριθμού διαδηλωτών στο ίδιο το Ιράν» και εκτίμησε ότι θα έπρεπε να τον έχουν σκοτώσει «εδώ και χρόνια».

Σύμφωνα με τον Τραμπ, «μολονότι το Ιράν δεν θα το παραδεχτεί ποτέ, ο Σουλεϊμανί ήταν μισητός" στη χώρα του και για αυτό οι Ιρανοί «δεν λυπούνται τόσο όσο οι ηγέτες τους θέλει να πιστεύει ο υπόλοιπος κόσμος».

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, επιχειρεί να χαμηλώσει τους τόνους, δηλώνοντας ότι η Ουάσινγκτον «είναι προσηλωμένη στην αποκλιμάκωση». Μέσω Twitter δε γνωστοποίησε την σειρά των επαφών που είχε με τους υπουργούς Εξωτερικών της Βρετανίας και της Γερμανίας, Ντόμινικ Ράαμπ και Χάικο Μαας αντίστοιχα, καθώς και τον υψηλόβαθμο κινέζο διπλωματικό αξιωματούχο του Πολιτικού Γραφείου, Γιανγκ Τζιετσί, μετά την αμερικανική επιχείρηση στην Βαγδάτη για την εξόντωση του Κασέμ Σουλεϊμανί.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης στο CNN, ότι ο στρατηγός Σουλεϊμανί προετοίμαζε στην περιοχή «μεγάλης κλίμακας ενέργεια», που θα απειλούσε την ζωή «εκατοντάδων Αμερικανών». «Γνωρίζουμε ότι ήταν επικείμενη. Λάβαμε την απόφασή μας με βάση τις εκτιμήσεις των υπηρεσιών Πληροφοριών», είπε.

Η στιγμή της επίθεσης με πύραυλο εναντίον του Σουλεϊμανί

Την ίδια ώρα, τον γύρο του κόσμου κάνει ένα βίντεο, το οποίο σύμφωνα με το ισλαμικό τηλεοπτικό δίκτυο Ahad TV, το οποίο εκπέμπει σε όλον τον κόσμο, δείχνει τη στιγμή που ο αμερικανικός πύραυλος πλήτει το όχημα, στο οποίο επέβαινε ο Κασέμ Σουλεϊμανί και η φρουρά του.

O αναλυτής θεμάτων άμυνας και συνεργάτης του BBC Persia πόσταρε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter το βίντεο, κάνοντας λόγο για πύραυλο αέρος-εδάφους AGM-114.

Σε κατάσταση συναγερμού οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις

Στο Ισραήλ, ο πρωθυπουργός Μπεντζαμίν Νετανιάχου διέκοψε την επίσκεψή του στη Ελλάδα, για να επιστρέψει επειγόντως στη χώρα του, όπου οι ένοπλες δυνάμεις έχουν τεθεί σε αυξημένο βαθμό συναγερμού. Το Ισραήλ, ο στενότερος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών και ο μεγαλύτερος εχθρός του Ιράν στην Μέση Ανατολή δεν σχολίασε επισήμως τον θάνατο του διοικητή της δύναμης αλ Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης, αλλά το πρωθυπουργικό γραφείο στην Ιερουσαλήμ επιβεβαίωσε την εσπευσμένη αναχώρηση του ισραηλινού πρωθυπουργού από την Αθήνα.

Ο ραδιοφωνικός σταθμός του ισραηλινού στρατού μετέδωσε παράλληλα ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν τεθεί σε αυξημένο επίπεδο συναγερμού και ότι ο υπουργός Αμυνας, Ναφτάλι Μπένετ, συναντήθηκε με εκπροσώπους της στρατιωτικής ηγεσίας των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών για την «αποτίμηση της κατάστασης».

Μέλη του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας έχουν εντολή να μην σχολιάσουν το συμβάν, σε μία κίνηση που σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης έχει ως στόχο να μην προκαλέσει απάντηση εκ μέρους των συμμάχων του Ιράν στην περιοχή, περιλαμβανομένων της οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου, της οργάνωσης Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας και του Ισλαμικού Τζιχάντ.

Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο θέρετρο του σκι του Ορους Χερμόν, στα Υψίπεδα του Γκολάν, στα σύνορα με την Συρία, έκλεισε, έπειτα από «αποτίμηση της κατάστασης».

Διεθνής αντιδράσεις

Ο θάνατος του Ιρανού στρατηγού προκάλεσε κύμα αντιδράσεων στην διεθνή κοινότητα. «Ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει ακόμη ένα πόλεμο στον Κόλπο», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σε ανακοίνωση μετά το θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, που σκοτώθηκε σε αμερικανική επιδρομή στη Βαγδάτη.

Σε σύντομη ανακοίνωσή του, ο Γκουτέρες ζήτησε επίσης «από τους ηγέτες να ασκήσουν τη μέγιστη συγκράτηση» σε αυτή τη στιγμή έντασης, καθώς η Τεχεράνη προειδοποίησε πως θα εκδικηθεί τον θάνατο του Σουλεϊμανί «τη σωστή στιγμή και στο σωστό μέρος».

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, προειδοποίησε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμμανουέλ Μακρόν, ότι ο φόνος του Ιρανού στρατηγού, μπορεί «να επιδεινώσει σοβαρά την κατάσταση» στη Μέση Ανατολή. «Σημειώθηκε ότι η ενέργεια αυτή μπορεί να επιδεινώσει σοβαρά την κατάσταση στην περιοχή», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο.

Λίγο νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας προειδοποίησε επίσης, ότι οι «κοντόφθαλμες ενέργειες των ΗΠΑ, δηλαδή ο φόνος του στρατηγού Σουλεϊμανί, θα οδηγήσουν σε «οξεία κλιμάκωση των πολιτικοστρατιωτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή». Στην ανακοίνωση αυτή τονίζεται ότι ο Ιρανός στρατηγός ήταν ένας έμπειρος στρατιωτικός διοικητής, υπό την άμεση ηγεσία του οποίου οργανώθηκε στη Συρία και το Ιράκ «η ένοπλη αντίσταση εναντίον των διεθνών τρομοκρατικών οργανώσεων ISIS και αλ Κάιντα, πολύ καιρό πριν» εμπλακεί ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ. «Η προσωπική συμβολή του στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο έδαφος της Συρίας είναι αδιαμφισβήτητη», τόνισε το ρωσικό υπουργείο.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, κάλεσε το Ιράν να αποφύγει οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια και να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, μετά τον φόνο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Ελιζέ, ο Μακρόν θα παραμείνει «σε στενή επαφή» με τον Ρώσο Πρόεδρο, προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα επικίνδυνη κλιμάκωση στην περιοχή.

Ο Γάλλος Πρόεδρος υπενθύμισε, ότι η χώρα του παραμένει προσηλωμένη στην εθνική ακεραιότητα και την ασφάλεια του Ιράκ, αλλά και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής. Κάλεσε επίσης την Τεχεράνη, να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την πυρηνική συμφωνία του 2015 και να αποφύγει κάθε προκλητική ενέργεια.

Το Βερολίνο εξέφρασε την ανησυχία του δια του υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μάας, σύμφωνα με τον οποίο οι συνέπειες από το αμερικανικό πλήγμα που είχε ως στόχο τον Ιρανό στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί, είναι δύσκολο να προβλεφθούν. «Η αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση έγινε μετά από μια σειρά επικίνδυνων προκλήσεων εκ μέρους του Ιράν», ανέφερε ο Μάας, παραδεχόμενος ωστόσο, ότι ο περιορισμός της έντασης στην περιοχή «δεν καθίσταται ευκολότερος» μετά από αυτήν την εξέλιξη.

Ο Γερμανός υπουργός πρόσθεσε, ότι ο στόχος πλέον είναι να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση σε όλη τη Μέση Ανατολή. «Χρησιμοποιούμε τους διπλωματικούς διαύλους μας με το Ιράν και άλλες χώρες της περιοχής. Από το πρωί, είμαστε σε στενή επαφή με τους Βρετανούς και Γάλλους εταίρους μας και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες για το πώς θα μπορούσαμε να εργαστούμε καλύτερα για να ηρεμήσει η κατάσταση». Ο Μάας είπε επίσης ότι έχει μιλήσει για τις εξελίξεις με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο Πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, το καθεστώς του οποίου στηρίζεται στρατιωτικά από την Τεχεράνη, κατήγγειλε την αμερικανική αεροπορική επιδρομή από την οποία σκοτώθηκε ο Ιρανός στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί, διαβεβαιώνοντας ότι η συμβολή του στον συριακό στρατό «δεν θα ξεχαστεί».

«Ο συριακός λαός δεν θα λησμονήσει την παρουσία του στο πλευρό του αραβικού συριακού στρατού για την άμυνα της Συρίας απέναντι στην τρομοκρατία και τους υποστηρικτές της», ανέφερε ο Άσαντ σε επιστολή του που απευθύνεται στον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, όπως μετέδωσε το επίσημο συριακό πρακτορείο Sana. Το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας καταδίκασε επίσης τον φόνο του Σουλεϊμανί, κάνοντας λόγο για «εγκληματική επιθετικότητα» των ΗΠΑ που παραπέμπει «σε εγκληματικές συμμορίες».

Ο πρόεδρος του Ιρακινού Κοινοβουλίου, Μοχάμεντ αλ Χαλμπούσι, καταδίκασε την αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ στη Βαγδάτη από την οποία σκοτώθηκαν ο ισχυρότερος στρατηγός του Ιράν και ένας από τους σημαντικότερους διοικητές των σιιτικών πολιτοφυλακών στο Ιράκ, κάνοντας λόγο για παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας του.

«Η στοχοθέτηση ενός στρατιωτικού διοικητή των ενόπλων δυνάμεων του Ιράκ κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης συνιστά κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και των διεθνών συμφωνιών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Χαλμπούσι. «Το Ιράκ πρέπει να αποφύγει να μετατραπεί σε πεδίο μάχης ή να στηρίξει οποιαδήποτε περιφερειακή ή διεθνή σύγκρουση», πρόσθεσε. Ο Χαλμπούσι, που ως πρόεδρος του κοινοβουλίου είναι ο κορυφαίος σουνίτης πολιτικός του Ιράκ, ζήτησε από την κυβέρνηση της χώρας του να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να σταματήσουν τέτοιου είδους επιθέσεις.

«Το αμερικανικό αεροπορικό πλήγμα από το οποίο σκοτώθηκε ο επικεφαλής της Δύναμης Κουντς του Ιράν, στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί, θα εντείνει την ανασφάλεια και την αστάθεια στην περιοχή», προειδοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. Σε γραπτή ανακοίνωσή του το υπουργείο εκφράζει έντονη ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν. Τονίζει επίσης, ότι η μετατροπή του Ιράκ σε πεδίο σύγκρουσης θα βλάψει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου έκανε γνωστό, ότι παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις στο Ιράκ και έκανε έκκληση να μην κλιμακωθεί η κατάσταση. Για να μην κλιμακωθεί η κατάσταση «απαιτείται η άμεση διακοπή όλων των περιφερειακών παρεμβάσεων στις υποθέσεις των αραβικών χωρών κα λαών που τροφοδοτούν τη διχόνοια και τις εντάσεις», τονίζει το ΥΠΕΞ της Αιγύπτου.

Στα ύψη οι τιμές του πετρελαίου και των πολύτιμων μετάλλων

Μετά την είδηση του θανάτου του Κασέμ Σουλεϊμανί, οι τιμές του πετρελαίου, όπως και του χρυσού και άλλων περιουσιακών στοιχείων, που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια, εκτινάχθηκαν. Περί τις 19:30 η τιμή του Brent κινούνταν ανοδικά κατά 2,72% στα 68,05 δολάρια το βαρέλι και του αμερικανικού αργού κατά 2,21% στα 62,53 δολάρια το βαρέλι.