Τραμπ: Ο Σουλεϊμανί σχεδίαζε να σκοτώσει πολλούς Αμερικανούς

Τραμπ: Ο Σουλεϊμανί σχεδίαζε να σκοτώσει πολλούς Αμερικανούς

Παγκόσμια ανησυχία για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή- Γ.Γ. ΟΗΕ: Ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει ακόμη έναν πόλεμο στον Κόλπο

Ο Κασέμ Σουλεϊμανί, ο διοικητής της Δύναμης Κουντς του Ιράν, σχεδίαζε να σκοτώσει «πολλούς Αμερικανούς», υποστήριξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, με ανάρτησή του στο Twitter.

«Ο στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί σκότωσε ή τραυμάτισε σοβαρά χιλιάδες Αμερικανούς σε μεγάλο χρονικό διάστημα και σχεδίαζε να σκοτώσει πολλούς ακόμη», ανέφερε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος. Ο Τραμπ πρόσθεσε, ότι ο Σουλεϊμανί ευθύνεται για τον θάνατο «χιλιάδων ανθρώπων», συμπεριλαμβανομένου και «μεγάλου αριθμού διαδηλωτών στο ίδιο το Ιράν» και εκτίμησε ότι θα έπρεπε να τον έχουν σκοτώσει «εδώ και χρόνια».

Σύμφωνα με τον Τραμπ, «μολονότι το Ιράν δεν θα το παραδεχτεί ποτέ, ο Σουλεϊμανί ήταν μισητός" στη χώρα του και για αυτό οι Ιρανοί «δεν λυπούνται τόσο όσο οι ηγέτες τους θέλει να πιστεύει ο υπόλοιπος κόσμος».


Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Ιράν να αποφύγει οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια και να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, μετά τον φόνο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη.

Ο Μακρόν μίλησε τηλεφωνικά για τις εξελίξεις αυτές με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και θα παραμείνει «σε στενή επαφή» μαζί του προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα επικίνδυνη κλιμάκωση στην περιοχή, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Ελιζέ.

Νετανιάχου για Σουλεϊμανί: Οι ΗΠΑ έχουν το δικαίωμα αυτοάμυνας

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν το δικαίωμα να υπερασπισθούν εαυτές σκοτώνοντας τον ιρανό στρατιωτικό διοικητή Κασέμ Σουλεϊμανί.

«Ακριβώς όπως το Ισραήλ έχει το δικαίωμα αυτοάμυνας, οι ΗΠΑ έχουν ακριβώς το ίδιο δικαίωμα», δήλωσε ο Νετανιάχου, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο.

«Ο Κασέμ Σουλεϊμανί είναι υπεύθυνος για τον θάνατο αμερικανών πολιτών και πολλών αθώων. Σχεδίαζε και άλλες τέτοιες επιθέσεις», δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός πριν επιβιβασθεί στο αεροπλάνο για να επιστρέψει στο Ισραήλ, επισπεύδοντας την αναχώρησή του από την Αθήνα.

Γ.Γ. ΟΗΕ: Ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει ακόμη ένα πόλεμο στον Κόλπο

«Ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει ακόμη ένα πόλεμο στον Κόλπο», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σε ανακοίνωση μετά το θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, που σκοτώθηκε σε αμερικανική επιδρομή στη Βαγδάτη.

Σε σύντομη ανακοίνωσή του, ο Γκουτέρες ζήτησε επίσης «από τους ηγέτες να ασκήσουν τη μέγιστη συγκράτηση» σε αυτή τη στιγμή έντασης, καθώς η Τεχεράνη προειδοποίησε πως θα εκδικηθεί τον θάνατο του Σουλεϊμανί «τη σωστή στιγμή και στο σωστό μέρος».