Μήνυμα-σοκ σε χριστουγεννιάτικη κάρτα βρήκε 6χρονη στο Λονδίνο

Μήνυμα-σοκ σε χριστουγεννιάτικη κάρτα βρήκε 6χρονη στο Λονδίνο

Αντί ευχών υπήρχε έκκληση για βοήθεια από κρατούμενους σε φυλακές της Κίνας

Ένα 6χρονο κορίτσι σε προάστιο του Λονδίνου άνοιξε μία χριστουγεννιάτικη κάρτα, που είχε προμηθευτεί η οικογένεια της από σούπερ μάρκετ, αλλά αντί για ευχές περιείχε ένα σοκαριστικό μήνυμα.

«Παρακαλούμε βοηθήστε μας και ενημερώστε τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων», έγραφε το μήνυμα, αποκάλυψη που σύμφωνα με την εφημερίδα The Sunday Times, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το εργοστάσιο της Κίνας που τις παράγει, χρησιμοποιεί κρατούμενους σε φυλακές που εξαναγκάζονταν να εργαστούν.

Η βρετανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Tesco, μετά τις διαστάσεις που πήρε η ανακάλυψη μηνύματος, ανακοίνωσε την διακοπή της συνεργασίας με το κινεζικό εργοστάσιο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το μήνυμα το οποίο ήταν γραμμένο με κεφαλαία στα αγγλικά, φαίνεται να έχει συνταχθεί από κρατούμενους στη φυλακή Κινγκπού της Σανγκάη, οι οποίοι κατήγγειλαν, ότι «αναγκάζονταν να εργαστούν παρά τη θέλησή τους».

«Αναζητήστε τον Χάμφρεϊ»

Η εφημερίδα Sunday Times έγραψε επίσης ότι το μήνυμα καλούσε όποιον το βρει «να επικοινωνήσει με τον Πίτερ Χάμφρεϊ». Ο πατέρας της 6χρονης αναζήτησε τον Χάμφρεϊ στο Google και ανακάλυψε, ότι πρόκειται για έναν πρώην δημοσιογράφο και ιδιωτικό ερευνητή, που συνελήφθη το καλοκαίρι του 2013 στην Κίνα και τον Αύγουστο του 2014 καταδικάστηκε σε δυόμιση χρόνια φυλάκιση για παραβίαση της κινεζικής νομοθεσίας περί ιδιωτικής ζωής.

Ο Χάμφρεϊ, που υπογράφει το άρθρο στους Sunday Times, δήλωσε ότι εξέτισε μέρος της ποινής του στη φυλακή Κινγκπού, οπότε εκτιμά, ότι το μήνυμα γράφτηκε από κάποιους πρώην συγκρατούμενούς του που εκτίουν ακόμη τις ποινές τους εκεί. Σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου 250 αλλοδαποί κρατούνται στη φυλακή αυτή και ζουν σε άθλιες συνθήκες, με 12 άτομα ανά κελί, ενώ εξήγησε, ότι όσο διάστημα ήταν ο ίδιος κρατούμενος, η εργασία ήταν εθελοντική, προκειμένου να κερδίζουν οι κρατούμενοι κάποια χρήματα, όμως τώρα έχει γίνει υποχρεωτική.

Το Πεκίνο αρνείται τους ισχυρισμούς

Οι διαστάσεις που πήρε το περιστατικό, ανάγκασαν και την κινεζική κυβέρνηση να πάρει θέση, με το Πεκίνο να απορρίπτει τους ισχυρισμούς, ότι στην φυλακή Κινγκοπού της Σανγκάης οι κρατούμενοι εξαναγκάζονται σε εργασία.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Γκενγκ Σουάνγκ, δήλωσε: «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω, ότι σύμφωνα με τα αρμόδια όργανα, η φυλακή Κινγκπού στη Σανγκάη δεν αναγκάζει τους ξένους κρατούμενους να εργαστούν». Μάλιστα ο Γκενγκ απέρριψε όλο το άρθρο ως «μια φάρσα του Χάμφρεϊ».

Παρακαλούμε περιμένετε ...