Ποια σκέψη μπορείς να κάνεις για να αποφύγεις την κρίση πανικού

Ποια σκέψη μπορείς να κάνεις για να αποφύγεις την κρίση πανικού

Η σωστή στρατηγική για την αποφόρτιση του άγχους

Οι κρίσεις άγχους είναι πολύ συχνότερες απ’ όσο νομίζουμε, καθώς έρευνες αναφέρουν ότι ένας στους πέντε ανθρώπους βιώνει κάποιας μορφής τέτοια κρίση.

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως βρήκε έναν νέο τρόπο για τον περιορισμό της έντασης των κρίσεων άγχους και πανικού. Όταν οι εξωτερικές συνθήκες είναι να πυροδοτήσουν δηλαδή μια κρίση άγχους, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να στραφείς σε έναν άσχετο ήχο ή σύμβολο.

«Σήμα ασφαλείας» το λένε οι ψυχολόγοι και μπορεί πράγματι να αποφορτίσει το άγχος ενεργοποιώντας διαφορετικά εγκεφαλικά δίκτυα. Στα πειράματα των ερευνητών αυτό ακριβώς συνέβη και σε ποντίκια και σε ανθρώπους.

«Ένα σήμα ασφαλείας μπορεί να είναι ένα μουσικό κομμάτι, ένας άνθρωπος ή ακόμα και ένα αντικείμενο σαν ένα λούτρινο ζωάκι, τα οποία αντιπροσωπεύουν την απουσία της απειλής», λέει χαρακτηριστικά ο Dylan Gee, αναπληρωτής καθηγητής ψυχολογίας του Yale.

Όπως μας λένε στη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences», αυτή η στρατηγική είναι μια πιθανή λύση για να αποφορτίζεται το υποκείμενο από το άγχος και τον πανικό που το κυριεύει.