Έρευνα αρχαιολόγων: «O Παρθενώνας έχει λάθος όνομα»

Έρευνα αρχαιολόγων: «O Παρθενώνας έχει λάθος όνομα»

Ολλανδοί μελετητές αναφέρουν ότι οι Αθηναίοι ονόμαζαν τον ναό «Εκατόμπεδο»

Μελέτη Ολλανδών ερευνητών του πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, έρχεται να φέρει τα πάνω-κάτω γύρω από την ονομασία του Παρθενώνα.

Τα συμπεράσματα αυτής, δημοσιεύθηκαν στο American Journal of Archaeology και στην ολλανδική έκδοση του περιοδικού National Geographic και όπως αναφέρεται, ο Παρθενώνας «έχει λάθος όνομα»!

Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο Ολλανδός αρχαιολόγος Γιάνικ φαν Ρουκχούιζεν, ο οποίος μαζί με τους συνεργάτες του, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ναός που έγινε γνωστός ως «Παρθενώνας» ενδεχομένως να ονομαζόταν αλλιώς από τους Αθηναίους της κλασσικής εποχής.

Συγκεκριμένα αναφέρει, πως οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν τον συγκεκριμένο ναό, «Εκατόμπεδο», δηλαδή τον ναό μήκους εκατό ποδών.

«Ο πραγματικός Παρθενώνας ήταν στην πραγματικότητα ένας μικρότερος και παλιότερος ναός στην Ακρόπολη των Αθηνών και συγκεκριμένα το Ερέχθειο» υποστηρίζει ο αρχαιολόγος και παράλληλα προσθέτει πως ο ακριβής σκοπός αυτού του μικρού ναού αποτελούσε πάντα ένα μυστήριο. «Τώρα, όμως, καταλαβαίνουμε ότι ήταν το κέντρο μιας αρχαίας λατρείας της θεάς Αθηνάς. Το Ερέχθειο είναι παγκοσμίως γνωστό για τις γυναικείες φιγούρων των παρθένων, τις Καρυάτιδες, που συγκρατούν την οροφή του. Είναι λογικό οι αρχαίοι Έλληνες να αποκαλούσαν αυτόν τον ναό ως Παρθενώνα ή αλλιώς ''οίκο των παρθένων''» εξηγεί ο Γιάνικ φαν Ρουκχούιζεν.

Για την έρευνα του αρχαιολόγου μίλησε και η Γιοσίν Μπλοκ, η ομότιμη καθηγήτρια αρχαίων πολιτισμών του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, η οποία επεσήμανε πως τα εν λόγω στοιχεία που αφορούν τον Παρθενώνα θα μπορούσαν να προκαλέσουν «σεισμό» στην επιστημονική κοινότητα. «Δεν πρόκειται μόνο για τα ονόματα αυτά καθαυτά των ναών της Ακρόπολης αλλά παράλληλα συνολικά για την εικόνα την οποία είχαμε σχετικά με τη λατρεία της Θεάς Αθηνάς».