Αδιέξοδο στην Ισπανία: Σήμερα θα κριθεί εάν θα δώσει ο βασιλιάς την εντολή κυβέρνησης στον Σάντσεθ

Αδιέξοδο στην Ισπανία: Σήμερα θα κριθεί εάν θα δώσει ο βασιλιάς την εντολή κυβέρνησης στον Σάντσεθ

Η ανάθεση της εντολής στον Σάντσεθ είναι έως τώρα η μόνη επιλογή

Πιθανότατα σήμερα, δεύτερη ημέρα των διαβουλεύσεων του βασιλιά της Ισπανίας Φελίπε ΣΤ' με τα πολιτικά κόμματα, ενδέχεται να αποσαφηνισθεί εάν θα υπάρξει δυνατότητα να δοθεί εντολή στον σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ να σχηματίσει κυβέρνηση, μολονότι ακόμη δεν έχει κλείσει η συμφωνία με τους Καταλανούς του ERC για αποχή τους που θα ανοίξει τον δρόμο σε μια προοδευτική κυβέρνηση PSOE/ Podemos.

Η ανάθεση της εντολής στον Σάντσεθ είναι έως τώρα η μόνη επιλογή, καθώς κανένα από τα άλλα κόμματα δεν είναι σε θέση, αλλά και ούτε θα προτείνουν στο μονάρχη να αναλάβουν την ευθύνη των διερευνητικών επαφών για σχηματισμό άλλων πολιτικών συμμαχιών, που θα μπορούσαν να καταλήξουν σε ένα κυβερνητικό σχήμα.

Στη σημερινή διαβούλευσή του με τα μεγάλα κόμματα στο Κοινοβούλιο, ο βασιλιάς θα ακούσει τον αρχηγό του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP) Πάβλο Κασάδο να του επαναλαμβάνει την άρνησή του να στηρίξει μία κυβέρνηση του Σάντσεθ. Θέση στην οποία είναι αντίθετοι οι κεντροδεξιοί Ciudadanos, που δια της εκπροσώπου τους Ινές Αριμάδας θα εξηγήσουν στον Φελίπε τη δική τους πρόταση να στηρίξουν το PSOE μαζί με το ΡΡ, ώστε να αποφευχθεί η συγκυβέρνηση με τους Podemos, που θα στηρίζεται από τους αυτονομιστές Καταλανούς. Ο Κασάδο όμως έχει απορρίψει αυτήν την πρόταση.

Στη σημερινή σειρά των επαφών, ο ηγέτης των Podemos Πάβλο Ιγκλέσιας θα ενημερώσει τον βασιλιά για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους Σοσιαλιστές, η οποία σχεδόν έχει επιτευχθεί και αναμένεται μόνον η συνεννόηση με τους Καταλανούς.

Θα πρέπει πάντως να αναμένουν όλοι το τέλος της ημέρας για να αποφασίσει ο Φελίπε, εάν συντρέχουν όλες οι συνθήκες για να δώσει την εντολή στον Σάντσεθ. Αλλά και σε αυτήν την περίπτωση, θα χρειασθεί να περιμένουν όλοι την ερχόμενη εβδομάδα για να δοθεί επισήμως η εντολή, καθώς απαιτούνται ακόμη κάποιες ημέρες προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία για την αποχή του ERC, που εξαρτάται από εάν θα πεισθούν οι Καταλανοί για τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης αναφορικά με το Καταλανικό.

Από την πλευρά του, το ERC προσπαθεί να λειάνει τις πιθανές αντιδράσεις μέσα στην Καταλονία, ενόψει μίας τέτοιας συμφωνίας με το PSOE, αλλά συνάμα και να αποτρέψει εμπρηστικές εξελίξεις, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αντιδράσεις στη Μαδρίτη.

Για τον λόγο αυτό, στελέχη του έχουν προτείνει στον εξόριστο πρόεδρο του δεξιού JxCat, τον Κάρλες Πουτζδεμόν, να παραχωρήσουν στο συντηρητικό αυτονομιστικό κόμμα του έναν γερουσιαστή τους στην Άνω Βουλή της Μαδρίτης, ώστε να αποκτήσουν εκπροσώπηση, με αντάλλαγμα να αποσύρει την πρόταση νόμου που έχουν καταθέσει στο Κοινοβούλιο της Βαρκελώνης για την κήρυξη της ανεξαρτησίας, που πρόκειται να ψηφισθεί σήμερα. Πηγές θέλουν τον Πουτζδεμόν να συναινεί, ώστε να συζητηθεί το νομοσχέδιο σε μεταγενέστερη ολομέλεια, με τον νυν πρόεδρο Κιμ Τόρα, που προέρχεται από τις τάξεις του, να αντιδρά σε αυτό.

Το γεγονός είναι πως, οι JxCat επιδιώκουν να διατηρήσουν καλές σχέσεις με το ERC, προκειμένου να ψηφισθεί ο προϋπολογισμός, καθώς η κεντροαριστερή παράταξη αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στις πρόσφατες εκλογές όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Παρακαλούμε περιμένετε ...