Φονικός σεισμός στην Αλβανία: Ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις διάσωσης – 50 νεκροί

Φονικός σεισμός στην Αλβανία: Ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις διάσωσης – 50 νεκροί

Κλιμάκια από Ελλάδα, Ιταλία και Γαλλία επιθεωρούν και αξιολογούν τις ζημιές στα κτίρια

Στους 50 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τον φονικό σεισμό που έπληξε στις 26 Νοεμβρίου την Αλβανία, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Έντι Ράμα, στην σημερινή πρωινή σύσκεψη της κυβέρνησης.

Ο Ράμα ανακοίνωσε επίσης, ότι τερματίστηκαν οι επιχειρήσεις διάσωσης. Από τους τραυματίες, 41 άτομα συνεχίζουν να παραμένουν στο νοσοκομείο, ενώ τρεις τραυματίες μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό για εξειδικευμένη νοσηλεία. Επιπλέον, ο Αλβανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε στη σύσκεψη της κυβέρνησης, ότι οι οικογένειες των θυμάτων θα στεγαστούν άμεσα σε καινούργια σπίτια, ενώ κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και την περιφέρεια της Λέζιας βόρεια των Τιράνων.

Επίσης, άρχισαν σήμερα οι επιθεωρήσεις των ξένων κλιμακίων για την αξιολόγηση των κτιρίων που δέχτηκαν ζημιές στις πληγείσες περιοχές. Πρώτα κλιμάκια είναι η 16μελής ομάδα της Ελλάδας, καθώς και της Ιταλίας και της Γαλλίας. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης, μόνο στα Τίρανα επλήγησαν 1.192 κατοικίες και 265 πολυκατοικίες. Σε 8 σχολεία δεν μπορεί να συνεχιστεί το μάθημα. Στο Δυρράχιο 19 μεγάλα κτιριακά συγκροτήματα όπου στεγάζονται από 100 μέχρι 250 οικογένειες, είναι ακατοίκητα.

Τα στοιχεία αυτά είναι ενδεικτικά του μεγέθους των ζημιών, που άφησε πίσω ο σεισμός. Ο πρωθυπουργός της χώρας τόνισε, ότι οι ζημιές ήταν μεγαλύτερες στα νεόχτιστα χτίρια και αποδίδει τα αίτια στην παραβίαση κάθε οικοδομικής αρχής και νομοθεσίας στο όνομα της κερδοσκοπικής απληστίας. Εντούτοις, παρά τα μεγέθη των καταστροφών, ο Ράμα εμφανίστηκε αισιόδοξος, ότι οι ζημιές θα αποκατασταθούν στο ακέραιο και το συντομότερο δυνατό. Έφερε ως παράδειγμα της αμεσότητας, την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού για την στέγαση 2.500 αστέγων σε διάφορα ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα.

Ο αριθμός των αστέγων υπολογίζεται σε πάνω από 10.000, η πλειοψηφία των οποίων εγκαταλείπει τις πληγείσες περιοχές, ενώ παρατηρείται έντονο το φαινόμενο της μαζικής φυγής στο εξωτερικό. Επίσης, όσο περνούν οι ώρες, αυξάνονται οι αντιδράσεις των σεισμόπληχτων για έλλειψη ενδιαφέροντος από το κράτος, για το ότι οι βοήθειες δε φτάνουν στον προορισμό τους, αλλά και για το γεγονός ότι το κράτος ευθύνεται άμεσα για το μέγεθος των ζημιών, επειδή όπως σημειώνουν οι σεισμόπληκτοι, οι αρμόδιες δομές του παρέβλεψαν την εφαρμογή της νομοθεσίας δόμησης και τις συνθήκες οικοδόμησης των κτιρίων.

Καθημερινά επίσης μεγαλώνει ο γεωγραφικός κύκλος των σεισμόπληχτων περιοχών και συνεπώς το πραγματικό μέγεθος των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός. Υπό τις συνθήκες αυτές ο Ράμα αναγκάστηκε να διευρύνει τις περιφέρειες σε έκτακτη ανάγκη.

Παρακαλούμε περιμένετε ...