Ιλίρ Μέτα για σεισμό: Είναι σημαντικό να εργαστούμε με επαγγελματισμό, για να σώσουμε κάθε ανθρώπινη ζωή

Ιλίρ Μέτα για σεισμό: Είναι σημαντικό να εργαστούμε με επαγγελματισμό, για να σώσουμε κάθε ανθρώπινη ζωή

 Βοήθεια από βαλκανικές χώρες στη σεισμόπληκτη Αλβανία

Τουλάχιστον επτά είναι οι νεκροί και δεκάδες οι τραυματίες από τον φονικό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που «χτύπησαν» την χώρα τα ξημερώματα.

Ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, από τις πρώτες κιόλας στιγμές βρέθηκε κοντά στους σεισμόπληκτους πολίτες και, σε δήλωσή του, υπογράμμισε ότι η Αλβανία επλήγη από ένα «κύμα» σεισμών, που όμοιό του δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν.

«Είναι σημαντικό» -τονίζεται στη γραπτή δήλωση του κ. Μέτα που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας της Αλβανίας- «να εργαστούμε με αφοσίωση και επαγγελματισμό, για να σώσουμε κάθε ανθρώπινη ζωή που βρίσκεται κάτω από τα ερείπια των κτηρίων και να βοηθήσουμε τους τραυματίες. Είναι σημαντικό να εντοπίσουμε τους κατοίκους που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και που χρειάζονται στέγαση».

Ο κ. Μέτα τονίζει επίσης ότι η κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει βοήθεια από τους διεθνείς οργανισμούς. «Πιστεύω ότι όλοι οι πολίτες μας θα μάθουν πώς να αντιμετωπίσουν αυτήν την καταστροφή με αλληλεγγύη, κουράγιο και με κάθε τρόπο με τον οποίο μπορούν να φτάσουν στους τραυματίες αδελφούς και αδελφές μας».

 Βοήθεια από βαλκανικές χώρες στη σεισμόπληκτη Αλβανία

Τη συμπαράστασή τους στον αλβανικό λαό, έπειτα από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,4 βαθμών Ρίχτερ, που έπληξε σήμερα λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα την Αλβανία, με επίκεντρο περιοχή ανάμεσα στα Τίρανα και την παραλιακή πόλη του Δυρραχίου, εκφράζουν πρωθυπουργοί και Πρόεδροι χωρών της περιοχής της Βαλκανικής και της Ευρώπης στον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα, σύμφωνα με αναρτήσεις που έκανε ο ίδιος σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Ο κ. Ράμα, με αναρτήσεις του στο Twitter, τονίζει ότι επικοινώνησε μαζί του ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Ντούσκο Μάρκοβιτς και του ανακοίνωσε ότι μια ειδική ομάδα υποστήριξης για τους τραυματίες μεταβαίνει στην Αλβανία. Αλλη μία ομάδα από τη Σερβία, που ειδικεύεται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, αναχωρεί για την Αλβανία, είπε ο κ. Ράμα, παραθέτοντας στοιχεία από την επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

«Νωρίτερα είχα επικοινωνία με τον Πρόεδρο Θάτσι (τον Πρόεδρο του Κοσόβου), ο οποίος ενεργοποίησε τις ειδικές ομάδες KFS, που ειδικεύονται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και θα επιχειρήσουν στη διάσωση πολιτών από τα ερείπια κτηρίων» αναφέρει σε άλλη ανάρτησή του ο κ. Ράμα όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο κ. Ράμα επισημαίνει, σε άλλη ανάρτησή του, ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, προέβη στη σύσταση μηχανισμού έκτακτης βοήθειας, καθώς και ότι οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης και της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και «όλοι οι φίλοι της Αλβανίας» εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να βοηθήσουν τη χώρα.

«Είναι μια δραματική στιγμή όπου πρέπει να διατηρήσουμε την ηρεμία, να παραμείνουμε ο ένας δίπλα στον άλλον και να αντιμετωπίσουμε αυτό το χτύπημα» επισημαίνει ο Αλβανός πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «θα κάνουμε ό, τι είναι στη δική μας δύναμη και με τους φίλους που έχουμε στη διάθεσή μας, θα ξεπεράσουμε αυτήν την κατάσταση».