Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση για την Ισπανία

Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση για την Ισπανία

Ποιος φαίνεται να κερδίζει με μεγάλη άνεση

Έπειτα από μία δημοσκοπική κάμψη τις τελευταίες εβδομάδες, το σοσιαλιστικό κόμμα PSOE του απερχόμενου πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ θα κέρδιζαν με μεγάλη άνεση τις εκλογές της 10ης Νοεμβρίου ενισχύοντας μάλιστα τη δύναμή τους σε σχέση με την προηγούμενη αναμέτρηση της 28ης Απριλίου, απέχοντας όμως πάντα από την κατάκτηση της απόλυτης πλειοψηφίας, αποκαλύπτει νέα δημοσκόπηση του Κέντρου Κοινωνιολογικών Μελετών ( CIS).

Η έρευνα του CIS πιστώνει ένα ποσοστό 32,2% στους Σοσιαλιστές, που εξασφαλίζει 133-150 έδρες (από 28,6% και 123 βουλευτές τον Απρίλιο). Στο καλύτερο σενάριο για τον Σάντσεθ, ο μεγαλύτερος αριθμός από τις προβλεπόμενες έδρες θα του έδινε τη δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης, είτε με τη συνεργασία των αριστερών Podemos (14,6% και 37-45 βουλευτές, σύμφωνα με την έρευνα), είτε με τη βοήθεια των κεντροδεξιών Ciudadanos (10,6% και 27-35 βουλευτές). Οι Podemos στην ίδια δημοσκόπηση φαίνονται να ξαναποκτούν την τρίτη θέση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, εκμεταλλευόμενοι την κλιμακούμενη αποδυνάμωση των Ciudadanos του Άλβερτ Ριβέρα.

Στην ίδια σφυγμομέτρηση, που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 21 Σεπτεμβρίου-13 Οκτωβρίου, η CIS δίνει στο κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) ποσοστό 18,1% και 74-81 βουλευτές. Μία, συγκριτικά, μεγάλη άνοδος των ποσοστών του σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές (16,7% και 66 βουλευτές), χωρίς όμως το κόμμα του Πάβλο Κασάδο να φθάνει τον στόχο των 100 εδρών.

Την ίδια στιγμή, η δύναμη του ακροδεξιού κόμματος Vox, σύμφωνα με το CIS, φαίνεται να υποχωρεί στο 7,9% και 14-21 από το 10,3% και τους 24 βουλευτές του Απριλίου, ενώ το νεοεμφανιζόμενο κόμμα της Mas Pais, του Ίνιγο Ερεχόν, που προέκυψε από τη διάσπαση των Podemos, δε φαίνεται να κάνει την εντυπωσιακή είσοδο στο Κοινοβούλιο που ανέμενε η ηγεσία του, καθώς στη σφυγμομέτρηση φαίνεται να συγκεντρώνει ένα αναιμικό 2,9% και να εκλέγει μόλις 3-4 βουλευτές.

Ωστόσο, μολονότι έρχεται να ανατρέψει την εικόνα που τις τελευταίες εβδομάδες παρουσίαζαν οι άλλες σφυγμομετρήσεις, οι οποίες κατεδείκνυαν κάμψη των ποσοστών του PSOE, η δημοσκόπηση της CIS περιέχει μία ισχυρή άγνωστη παράμετρο: την Καταλονία. Καθότι ο χρόνος διεξαγωγής της είναι στα πρόθυρα της ανακοίνωσης των ποινών κατά των Καταλανών πολιτικών, δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη στα ποσοστά της την επίπτωση που είχε η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και τα επεισόδια που έχουν σημειωθεί στην Καταλονία. Ούτε επίσης και τον αντίκτυπο της προεκλογικής εκστρατείας που δεν είχε ξεκινήσει κατά το διάστημα διεξαγωγής της.

Όπως τονίζει η Πάθ Άλβαρεθ της Key Data αναλύοντας για λογαριασμό του ιστότοπου El Publico τη δημοσκόπηση της CIS, «η έρευνα δείχνει πως το 33% των ερωτηθέντων δεν γνώριζαν τι θα ψηφίσουν στα μέσα Οκτωβρίου. Τον Απρίλιο, το 10% των ψηφοφόρων αποφάσισε που θα κλίνει, μέσα στην τελευταία εβδομάδα. Το παρόν ποσοστό είναι πολύ μεγάλο και θα αποβεί αποφασιστικό. Αυτό που δείχνει η δημοσκόπηση είναι πως η ευμεταβλητότητα είναι πολύ μεγάλη». Η ίδια υποστηρίζει πως το PSOE είναι ικανό να ανακτήσει μεγάλο τμήμα του εδάφους που έχασε λόγω της κρίσης της Καταλονίας, καθώς οι οι προεκλογικές του εκστρατείες είναι αποτελεσματικές.

Η Άλβαρεθ τονίζει πως το γεγονός ότι η προεκλογική εκστρατεία θα είναι σύντομη (μόλις οκτώ ημέρες), η ευμεταβλητότητα στην ψήφο είναι δυνατόν να γείρει την πλάστιγγα, εάν τα κόμματα καταφέρουν να μετατοπίσουν τα κριτήρια βάσει των οποίων αποφασίζουν οι ψηφοφόροι. «Η μεταβολή θα υπάρξει στο εσωτερικό των ιδεολογικών στρατοπέδων, κυρίως, διότι έχει διαπιστωθεί πως η μετακίνηση ψηφοφόρων μεταξύ των κομμάτων είναι πολύ μικρή. Αυτό σημαίνει πως εάν το PSOE αυξάνει τη δύναμή του, τούτο γίνεται εις βάρος του ποσοστού των Podemos», τονίζει η Άλβαρεθ.

Για την ίδια, εκείνο που έχει ενδιαφέρον είναι η αντίδραση των Ciudadanos και την ικανότητά τους να μεταβάλουν την αρνητική τάση, που καταδεικνύουν όλες οι δημοσκοπήσεις. Ιδίως την ώρα που οι Podemos φαίνονται να αντέχουν στις εκλογικές πιέσεις και να διορθώνουν την πτωτική τους τάση. Όσον αφορά το ακροδεξιό Vox, η Άλβαρεθ πιστεύει πως η δημοσκόπηση της CIS δεν αποτυπώνει την πραγματική εικόνα, που εμφανίζουν οι υπόλοιπες πιο πρόσφατες έρευνες και παρουσιάζει κάμψη του κόμματος όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.