Τζόνσον: Η κυβέρνηση αναστέλλει την εξέταση της συμφωνίας για το Brexit

Τζόνσον: Η κυβέρνηση αναστέλλει την εξέταση της συμφωνίας για το Brexit

Ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε ότι η ΕΕ θα πρέπει να αποφασίσει αν θα προσφέρει μια παράταση πέραν της 31ης Οκτωβρίου

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ψηφοφοριών στη Βουλή των Κοινοτήτων, πως η κυβέρνηση αναστέλλει την εξέταση της συμφωνίας για το Brexit έως ότου η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίσει αν θα προσφέρει μια παράταση της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ, πέραν της 31ης Οκτωβρίου.

«Η ΕΕ πρέπει τώρα να αποφασίσει πως θα απαντήσει στο αίτημα του Κοινοβουλίου για μια αναβολή», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός έπειτα από την απόρριψη του χρονοδιαγράμματος συζήτησης και έγκρισης της νομοθεσίας για το Brexit που είχε προτείνει η κυβέρνηση, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Θα μιλήσω στους Ευρωπαίους ηγέτες για τις προθέσεις μας. Μέχρι να καταλήξουν σε μια απόφαση, θα παύσω αυτό το νομοσχέδιο. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος, η πολιτική μας παραμένει πως δεν πρέπει να υπάρξει αναβολή», σημειώνοντας πως θα έχει αργότερα σήμερα συνομιλίες με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για να αποφασίσει ποια είναι τα επόμενα βήματα.

Τόνισε πως είναι ευχάριστο το γεγονός ότι η Βουλή των Κοινοτήτων αποδέχθηκε τις ευθύνες της και ενέκρινε τη συμφωνία, αλλά είπε πως η πρώτη συνέπεια από το σημερινό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην Βουλή είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει τις προετοιμασίες για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Ο Τζόνσον τόνισε πως το χρονοδιάγραμμα θα ήταν μια εγγύηση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρούσε στις 31 Οκτωβρίου με μια συμφωνία.

Τουσκ: Θα προτείνω στους 27 να αποδεχθούν το αίτημα της Βρετανίας

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε αργά σήμερα πως έπειτα από την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να θέσει σε αναστολή την νομοθετική διαδικασία για το Brexit, θα προτείνει στους 27 ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ να αποδεχθούν το αίτημα της Βρετανίας για μια νέα αναβολή της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση.

«Σε συνέχεια της απόφασης του Μπόρις Τζόνσον να παύσει την διαδικασία επικύρωσης της Συμφωνίας Αποχώρησης, και για να αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία, θα προτείνω στους 27 ηγέτες της ΕΕ να αποδεχθούν το βρετανικό αίτημα για μια παράταση. Για αυτό θα προτείνω μια γραπτή διαδικασία", τόνισε ο Τουσκ με tweet του.