«Χαστούκι» του Βρετανικού Κοινοβουλίου στον Μπόρις Τζόνσον

«Χαστούκι» του Βρετανικού Κοινοβουλίου στον Μπόρις Τζόνσον

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν θα εφαρμόσει το νόμο που τον υποχρεώνει να ζητήσει αναβολή του Brexit

«Χαστούκι» στον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, έδωσε σήμερα η Βουλή των Κοινοτήτων, η υποία υπερψήφισε με 322 ψήφους υπέρ, έναντι 306 κατά, την τροπολογία του πρώην βουλευτή του Συντηρητικού κόμματος, Όλιβερ Λέτουιν, που προβλέπει ότι ακόμη και εάν το Κοινοβούλιο εγκρίνει τη νέα συμφωνία, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ζητήσει παράταση στο Brexit, μέχρι να ολοκληρωθεί η νομοθεσία για την αποχώρηση και από τα δύο σώματα της Βουλής.

Το αποτέλεσμα αυτό μεταθέτει την έγκριση της συμφωνίας του πρωθυπουργού, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του νομοσχεδίου για την αποχώρηση, που την ενεργοποιεί. Της ψηφοφορίας προηγήθηκε η ομιλία του υπουργού αρμόδιου για τις προετοιμασίες για το Brexit, Μάικλ Γκοβ, με την οποία ολοκληρώθηκε η συζήτηση στο κοινοβούλιο επί της πρότασης της κυβέρνησης για την έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης.

Ο Γκοβ προειδοποίησε το Σώμα, ότι εάν εγκριθεί η τροπολογία Λέτουιν, δεν θα διεξαχθεί η κρίσιμη ψηφοφορία σήμερα, όπως ήταν προγραμματισμένο. Κάλεσε επίσης τους βουλευτές, να βάλουν στην άκρη το «τέλειο Brexit» για το κοινό καλό και τόνισε ότι ο καλύτερος τρόπος να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει no deal (μη συμφωνία) είναι να εγκριθεί η σημερινή πρόταση της κυβέρνησης για τη συμφωνία αποχώρησης.

Ο Μπόρις Τζόνσον ωστόσο δήλωσε αμέσως μετά την ψηφοφορία, ότι δεν θα εφαρμόσει τον νόμο Μπεν, στον οποίο στηρίζεται η τροπολογία του Λέτουιν και ο οποίος τον υποχρεώνει να ζητήσει παράταση από τις Βρυξέλλες για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ. «Δεν θα διαπραγματευθώ με την ΕΕ άλλη παράταση και ούτε με υποχρεώνει ο νόμος να το κάνω», υποστήριξε απαυθυνόμενος στο Σώμα. «Δεν με τρομάζει αυτό το αποτέλεσμα» ισχυρίστηκε και συμπλήρωσε ότι «το καλύτερο για το Ηνωμένο Βασίλειο και για ολόκληρη την Ευρώπη είναι να φύγουμε με αυτή τη νέα συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου».

Ο Μπόρις Τζόνσον είπε ακόμη, ότι δεν μπορεί να ακολουθήσει τον νόμο Μπεν, ο οποίος τον υποχρεώνει να ζητήσει απόψε κιόλας την αναβολή του Brexit. «Η περαιτέρω καθυστέρηση θα είναι κακή για αυτή τη χώρα» τόνισε και πρόσθεσε ότι η συμφωνία με την ΕΕ θα επιστρέψει στα κοινοτικά όργανα την επόμενη εβδομάδα.