Έτοιμη η συμφωνία για το Brexit σύμφωνα με τις Βρυξέλλες

Έτοιμη η συμφωνία για το Brexit σύμφωνα με τις Βρυξέλλες

Βρετανική κυβερνητική πηγή ωστόσο αναφέρει ότι «δεν θα υπάρξει συμφωνία το βράδυ της Τετάρτης»

Μια συμφωνία για το Brexit μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας είναι σε μεγάλο βαθμό έτοιμη στις Βρυξέλλες απόψε και αναμένει μια «συνολική υποστήριξη» από την κυβέρνηση στο Λονδίνο, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.

«Οι ισότιμοι όροι και το θέμα των τελωνειακών ελέγχων έχουν συμφωνηθεί. Συναίνεση από τη συνέλευση της Βόρειας Ιρλανδίας κάθε 4 χρόνια», είπε ευρωπαίος αξιωματούχος. Διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβεβαίωσε ότι πράγματι έτσι συμβαίνει, με μόλις κάποιες συνομιλίες να εκκρεμούν για το καθεστώς του ΦΠΑ. «Επιπλέον μια συνολική υποστήριξη από τη βρετανική κυβέρνηση είναι απαραίτητη για να ξεκινήσουν όλα», πρόσθεσε.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι ελπίζει πως μια συμφωνία για το Brexit έχει οριστικοποιηθεί, ενώ διεξάγονται μαραθώνιες συνομιλίες στις Βρυξέλλες την παραμονή της Συνόδου Κορυφής. «Θέλω να πιστεύω ότι μια συμφωνία έχει οριστικοποιηθεί και πως θα είμαστε σε θέση να την εγκρίνουμε αύριο», είπε ο Γάλλος πρόεδρος σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ στην Τουλούζη.

«Δεν θα υπάρξει μια συμφωνία σήμερα το βράδυ»

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες από βρετανική κυβερνητική πηγή, δεν αναμένονται περαιτέρω εξελίξεις απόψε Τετάρτη για την οριστικοποίηση μιας συμφωνίας μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους όρους του Brexit, μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η πηγή τόνισε ότι υπάρχουν ζητήματα που καθυστερούν τη συμφωνία και στη Βρετανία και στην ΕΕ.

Η επικεφαλής του τμήματος πολιτικού ρεπορτάζ του BBC Λόρα Κούενσμπεργκ επίσης τόνισε με tweet της πως «μια κυβερνητική πηγή μου δήλωσε πως δεν θα υπάρξει μια συμφωνία σήμερα το βράδυ».

Παρακαλούμε περιμένετε ...