Επιχείρηση μαμούθ της Europol και μαζικές κατασχέσεις ναρκωτικών στην Ευρώπη

Επιχείρηση μαμούθ της Europol και μαζικές κατασχέσεις ναρκωτικών στην Ευρώπη

Πρόκειται για ένα «τεράστιο πλήγμα στην λαθραία αγορά ναρκωτικών στην Ευρώπη» - Συνελήφθησαν 411 άτομα

Μαζικές ποσότητες συνθετικών ναρκωτικών κι άλλων ναρκωτικών ουσιών συνολικής αξίας 85 εκατομμυρίων ευρώ κατασχέθηκαν σε ευρεία αστυνομική επιχείρηση που έγινε στην Ευρώπη, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την σύλληψη περισσότερων από 400 ανθρώπων, ανακοίνωσε σήμερα η Europol.

Πρόκειται για ένα «τεράστιο πλήγμα στην λαθραία αγορά ναρκωτικών στην Ευρώπη», σημείωσε η ευρωπαϊκή αυτή υπηρεσία που εδρεύει στη Χάγη, στην Ολλανδία.

Η επιχείρηση αυτή, η οποία διεξήχθη τον Σεπτέμβριο, είχε «σημαντικό αντίκτυπο στα δίκτυα λαθρεμπόρων», προκαλώντας κυρίως πλήγμα στην παραγωγή αμφεταμινών, σημειώνει η Europol σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, οι ευρωπαϊκές αστυνομίες κατέσχεσαν 11,3 τόνους πρόδρομων χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή ορισμένων ναρκωτικών ουσιών. Η ποσότητα αυτή θα είχε επιτρέψει την παρασκευή 6,3 τόνων αμφεταμινών, συνολικής αξίας περίπου 63 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι ευρωπαϊκές αστυνομίες που μετείχαν στην επιχείρηση αυτή κατέσχεσαν επίσης 1.300 κιλά κοκαΐνης και περίπου 20.000 χάπια έκστασι.

Η επιχείρηση αυτή, που έγινε σε μεγάλη κλίμακα και συντονίστηκε από την Europol, ενώ την διεύθυνσή της είχε αναλάβει το Κεντρικό Γραφείο Ερευνών της Πολωνίας, είχε στόχο να πλήξει το λαθρεμπόριο ναρκωτικών αλλά και την λαθραία διακίνηση ανθρώπων και μεταναστών, όπως και την πλαστογραφία ταυτοτήτων και την περιβαλλοντική εγκληματικότητα.

Η επιχείρηση, στην οποία μετείχαν 16 κράτη μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, οδήγησε στην σύλληψη 411 προσώπων και επέτρεψε να εντοπιστούν 54 πιθανά θύματα λαθραίας διακίνησης ανθρώπων, σύμφωνα με την Europol.