Η Λευκωσία στήνει λόμπι για τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της

Η Λευκωσία στήνει λόμπι για τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της

Χριστοδουλίδης: Ενημερώνει ομολόγους του στη Βαρκελώνη 

Λόμπι με εταίρους και θεσμούς προσπαθεί να συγκροτήσει η Κύπρος ευελπιστώντας ότι στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την ερχόμενη εβδομάδα, θα ληφθούν εκείνες οι αποφάσεις οι οποίες θα έχουν πραγματικό κόστος στην Τουρκία. Οι κινήσεις γίνονται σε δύο επίπεδα, πολιτικό και διπλωματικό.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επικοινωνεί με εταίρους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκοντας στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι των τουρκικών επιθετικών ενεργειών. Ο υπουργός Εξωτερικών κινείται σε επίπεδο ομολόγων του ενόψει του Συμβουλίου Υπουργών και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Στη Λευκωσία κλήθηκαν χθες οι πρέσβεις των κρατών μελών της Ένωσης προκειμένου να ενημερωθούν για τις τουρκικές ενέργειες.

Είναι εμφανές ότι το αποτέλεσμα του προηγούμενου κύκλου προσπαθειών εντός της ΕΕ για μέτρα κατά της Τουρκίας δεν ήταν αρκετό για να αποτρέψει τους στόχους της Άγκυρας. Ερωτηματικό παραμένει εάν σ’ αυτή τη φάση και στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι εταίροι της Κύπρου θα κάνουν εκείνο το βήμα που χρειάζεται προκειμένου να λάβουν μέτρα τα οποία από τη μια θα στέλνουν ισχυρό μήνυμα στήριξης προς την ΚΔ και συνάμα θα ασκούν πραγματική πίεση προς την Τουρκία. Ερωτηματικό προκύπτει και σ’ ότι αφορά τις ενέργειες της Τουρκίας εντός της Συρίας καθώς δεν αποκλείεται να επηρεάσει και το θέμα της Κύπρου.

Το σκηνικό, όσον αφορά τη στάση της ΕΕ, αναμένεται να ξεκαθαρίσει στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας μετά και το Συμβούλιο Εξωτερικών τη Δευτέρα. Την Τετάρτη έγινε γνωστό ότι το ζήτημα των συνεχιζόμενων παράνομων τουρκικών γεωτρήσεων εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης θα βρίσκεται στην ατζέντα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επικυρωμένη ατζέντα που έδωσε στη δημοσιότητα, το ΣΕΥ «θα συζητήσει τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες γεωτρήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», σημειώνοντας ότι «η Τουρκία διεξάγει περαιτέρω δραστηριότητες γεώτρησης 45 ν.μ. από τη νότια ακτή της Κύπρου» και υπενθυμίζοντας ότι η Ύπατη Εκπρόσωπος συνομίλησε για το θέμα με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου στις 4 Οκτωβρίου 2019, αλλά και παραπέμποντας στα συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με τις τουρκικές δραστηριότητες γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο, από τις 15 Ιουλίου 2019.

Εθιμοτυπική και ουσιαστική

Την Παρασκευή θα βρεθεί στην Κύπρο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος στις 10.30 το πρωί θα συναντήσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Η επίσκεψη Τουσκ στη Λευκωσία έχει εθιμοτυπικό και ουσιαστικό χαρακτήρα.  Εθιμοτυπικό καθότι είναι αποχαιρετιστήρια επίσκεψη ενόψει της ολοκλήρωσης της θητείας του στις 31 Οκτωβρίου. Συνάμα έχει και ουσιαστικό γιατί θα τεθεί επί τάπητος το θέμα των τουρκικών προκλήσεων ενόψει της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα (17-18 Οκτωβρίου) στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας η επίσκεψη Τουσκ έκλεισε χθες το πρωί. Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου είπε πως στο πλαίσιο της συνάντησης, ο Πρόεδρος θα θέσει ξανά υπόψιν του κ. Τουσκ τα ζητήματα που αφορούν στην έκνομη δραστηριότητα της Τουρκίας. Όπως υπενθύμισε ο κ. Προδρόμου, ο κ. Τουσκ ενέγραψε το θέμα των τουρκικών δραστηριοτήτων στην επόμενη συνεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες στις 17 και 18 Οκτωβρίου 2019.

Ερωτηθείς αν αυτός συγκεκριμένα είναι ο λόγος της επίσκεψης του κ. Τουσκ στην Κύπρο, είπε πως ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, ως απερχόμενος Πρόεδρος του Συμβουλίου, επισκέπτεται την Κύπρο με βάση την ολοκλήρωση της θητείας του. Με την ευκαιρία, ωστόσο, όπως είπε ο κ. Προδρόμου, θα συζητηθούν και τα θέματα που έχουν εγγραφεί για συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ερωτηθείς ποιος είναι ο στόχος, ο κ. Προδρόμου σημείωσε πως αυτός είναι πολύ καλά γνωστός. «Κινείται η Κυπριακή Δημοκρατία με όλα τα διπλωματικά μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα τα οποία προξενεί η Τουρκία», είπε. Σε παρατήρηση πως αυτά τα μέσα δεν ήταν ικανά να αποτρέψουν την κορύφωση των τουρκικών προκλήσεων, ο κ. Προδρόμου είπε πως η Κυβέρνηση αναμένει την εξέλιξη που μπορεί να έχουν όλες οι δραστηριότητες, διπλωματικές και πολιτικές, που αναλαμβάνει σε συνεργασία με την Ελλάδα και τη στήριξη άλλων κυβερνήσεων, οι οποίες έχουν καθαρή θέση για το τι συμβαίνει στη θάλασσα της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης την Τρίτη επεσήμανε πως η Κύπρος βασίζεται στην υποστήριξη όλων των κρατών μελών της Ένωσης για καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας. Σε ανάρτησή του στο Twitter, με την οποία αναδημοσιεύει ανάρτηση του κ. Τουσκ για τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας, στην οποία ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τονίζει πως η ΕΕ στέκεται ενωμένη στο πλευρό της Κύπρου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει: «Σας ευχαριστώ Πρόεδρε του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ενεργό σας υποστήριξη εν μέσω ενεργειών που παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, ενός κράτους μέλους της ΕΕ, και δοκιμάζει τις αξίες μας για τήρηση του διεθνούς δικαίου και την ανάγκη για συμμόρφωση με την αρχή της διατήρησης και προώθησης καλών σχέσεων γειτονίας».

Ενημέρωση στο ΥΠΕΞ

Τους πρέσβεις των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκονται στην Κύπρο ενημέρωσε πριν από λίγο ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Τάσος Τζιωνής. Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, με ανάρτηση στο twiter αναφέρεται ότι:

«Ο γενικός διευθυντής, πρέσβης Τάσος Τζιωνής, ενημερώνει τους πρέσβεις κρατών μελών της ΕΕ για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ».

Χριστοδουλίδης: Ενημερώνει ομολόγους του στη Βαρκελώνη

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης μεταβαίνει την Πέμπτη στη Βαρκελώνη, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες του 4ου Περιφερειακού Φόρουμ της Ένωσης για τη Μεσόγειο. Πρόκειται για την 4η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης για τη Μεσόγειο, η οποία αποτελεί ένα περιφερειακό θεσμικό σχήμα, στο οποίο συμμετέχουν τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ μαζί με 15 χώρες της Νότιας και Ανατολικής Μεσογείου. Της συνάντησης θα συμπροεδρεύσουν η Υπάτη Εκπρόσωπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας κα Φεντερίκα Μογκερίνι και ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφαντί. Κατά τις εργασίες του Περιφερειακού Φόρουμ αναμένεται να ανταλλαγούν απόψεις επί ενός ευρέος φάσματος θεμάτων και προκλήσεων που αφορούν στην περιοχή της Μεσογείου. Στο περιθώριο της Συνόδου ο κ. Υπουργός θα πραγματοποιήσει διμερείς επαφές με ομολόγους του. Βασικό αντικείμενο των επαφών αυτών θα είναι οι ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.