Ιράκ: Σαράντα τέσσερις οι νεκροί, εκατοντάδες οι τραυματίες από τις διαδηλώσεις

Ιράκ: Σαράντα τέσσερις οι νεκροί, εκατοντάδες οι τραυματίες από τις διαδηλώσεις

Ταξιδιωτική οδηγία εξέδωσε το Κατάρ

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κάλεσε σήμερα το Ιράκ να διεξαγάγει «γρήγορη» και «διαφανή» έρευνα για τους θανάτους που σημειώθηκαν κατά τη διάλυση των διαδηλώσεων ενάντια στην ανεργία και τη διαφθορά που συνιστούν «νόμιμα» αιτήματα.

«Καλούμε την ιρακινή κυβέρνηση να επιτρέψει στους πολίτες να ασκούν ελεύθερα τα δικαιώματά τους της ελευθερίας της έκφρασης και της ειρηνικής συνάθροισης», δήλωσε εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας, η Μάρτα Ουρτάδο, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

«Ανησυχούμε από τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν πραγματικές σφαίρες και πλαστικές σφαίρες σε ορισμένες περιοχές, και έκαναν επίσης χρήση δακρυγόνων απευθείας εναντίον των διαδηλωτών», προσέθεσε.

Το κίνημα διαμαρτυρίας που ξεκίνησε την Τρίτη στη Βαγδάτη με αίτημα δουλειές για τους νέους και την αποχώρηση «διεφθαρμένων» ηγετών επεκτάθηκε σχεδόν σε όλο τον νότο της χώρας. Σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP), μέχρι τώρα 33 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε όλη τη χώρα.

Από την πλευρά του, το πρακτορείο ειδήσεων Reuters έκανε λόγο για 44 νεκρούς, επικαλούμενο την αστυνομία και ιατρικές πηγές.

Ο μεγαλύτερος αριθμός απωλειών σημειώθηκε στη νότια πόλη Νασιρίγια, όπου 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν, και ακολουθεί η Βαγδάτη, όπου ο απολογισμός των νεκρών βρίσκεται στους 16, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Επί του παρόντος, η 'Υπατη Αρμοστεία επιβεβαίωσε τον θάνατο 12 ανθρώπων.

«Όλα τα περιστατικά στα οποία οι ενέργειες των δυνάμεων ασφαλείας προκάλεσαν θανάτους και τραυματισμούς πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο γρήγορων, ανεξάρτητων και διαφανών ερευνών», είπε η Ουρτάδο.

Επίσης, εκατοντάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με αξιωματούχους. Και δεκάδες διαδηλωτές συνελήφθησαν αλλά στην πλειονότητά τους αφέθηκαν ελεύθεροι στη συνέχεια, σύμφωνα με την 'Υπατη Αρμοστεία.

«Η καταφυγή στη βία πρέπει να συμβαίνει μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις και η διαχείριση των διαδηλώσεων πρέπει κανονικά να γίνεται χωρίς καταφυγή στη βία. Η χρήση πυροβόλων όπλων πρέπει να απαγορευτεί εκτός ως ύστατη καταφυγή για προστασία απέναντι σε επικείμενη απειλή θανάτου ή σοβαρών τραυματισμών», είπε η εκπρόσωπος στη Γενεύη.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία, τα αιτήματα των διαδηλωτών είναι «νόμιμα» καθώς «η πλειονότητα των διαδηλωτών είναι νέοι και άνεργοι που διεκδικούν τον σεβασμό των οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων τους».

Παρακαλούμε περιμένετε ...