Μνήμες του φονικού σεισμού του 1999 ξύπνησαν στην Κωνσταντινούπολη

Μνήμες του φονικού σεισμού του 1999 ξύπνησαν στην Κωνσταντινούπολη

Μιναρές σε τζαμί κατέρρευσε στη συνοικία Αβτζιλάρ - Ερντογάν: Υπάρχουν 8 ελαφρά τραυματίες

Στους δρόμους έβγαλε τον κόσμο στην Κωνσταντινούπολη ο ισχυρός σεισμός που αναστάτωσε την πόλη το μεσημέρι της Πέμπτης 26 Σεπτεμβρίου.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για 8 ελαφρά τραυματίες σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική Yeni Safak

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν πως αισθάνθηκαν τα κτίρια να τρέμουν στην πόλη στη διάρκεια του σεισμού και πρόσθεσαν πως μερικά γραφεία και σχολεία εκκενώθηκαν προσωρινά.

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter πως δεν υπάρχουν μέχρι τώρα πληροφορίες για ζημιές ούτε για τραυματίες.

Το σεισμολογικό παρατηρητήριο του Κάντιλι και το Ινστιτούτο Σεισμολογικών Ερευνών ανακοίνωσαν πως το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται σε απόσταση περίπου 70 χιλιομέτρων δυτικά της Κωνσταντινούπολης, στη θάλασσα του Μαρμαρά, νότια της Σηλυβρίας.

Η δόνηση σημειώθηκε σε βάθος 12,6 χιλιομέτρων, ανακοίνωσε το Κάντιλι. Το Γεωλογικό Παρατηρητήριο των ΗΠΑ ανακοίνωσε επίσης πως το μέγεθος της δόνησης ήταν 5,7 βαθμοί.

Η Κωνσταντινούπολη βρίσκεται κοντά σε ένα σημαντικό ρήγμα και ειδικοί προειδοποιούν εδώ και χρόνια για τον «Big One», τον μεγάλο σεισμό που θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλες ζημιές σ' αυτή τη μεγαλούπολη των 16 εκατομμυρίων κατοίκων.

Το 1999 σεισμός μεγέθους 7,6 βαθμών έπληξε την πόλη Ιζμίτ, 90 χλμ. νοτιοανατολικά της Κωνσταντινούπολης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι.

Μιναρές σε τζαμί κατέρρευσε στη συνοικία Αβτζιλάρ της Κωνσταντινούπολης, ενώ για προληπτικούς λόγος αποφασίστηκε η εκκένωση όλων των σχολείων στην Κωνσταντινούπολη και επιστροφή των μαθητών στα σπίτια τους.

Στο Μπάγτζιλαρ της Κων/λης υπάρχουν πληροφορίες για κατάρρευση ενός κτιρίου.

Ο πρόεδρος του Κέντρου Διαχείρισης Έκτακτων Καταστάσεων και Καταστροφών, προειδοποιεί τους κατοίκους να μην μπαίνουν μέσα σε κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι σε κάποιες περιοχές η τηλεφωνική επικοινωνία έχει διακοπεί. Πολύς κόσμος έχει βγει στους δρόμους τρομαγμένος.

Σχεδόν αμέσως τα social media γέμισαν με εικόνες από την Κωνσταντινούπολη.