AIDS: Οι διεθνείς προσωπικότητες και ο Έλληνας που χτύπησε ο ιός

Η γενετική έρευνα δείχνει ότι ο HIV προήλθε από την Κεντροδυτική Αφρική κατά τη διάρκεια των αρχών του 20ου αιώνα.

Το AIDS αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών το 1981 και η αιτία του, ο HIV, αναγνωρίστηκε στις αρχές τις δεκαετίας του 1980.

Στην Ελλάδα η πρώτη περίπτωση AIDS εμφανίστηκε το 1981, ο πρώτος θάνατος από AIDS καταγράφηκε το 1983 και τα πρώτα δηλωθέντα περιστατικά μόλυνσης HIV το 1984

Η πρώτη Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS το 1988, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Πρόκειται για μία από τις φονικότερες επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία. Από το 1981 που παρατηρήθηκε κλινικά στις ΗΠΑ, γύρω στα 39.000.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ 78.000.000 είναι φορείς του ιού HIV. Η σεξουαλική επαφή αποτελεί τον κύριο τρόπο μετάδοσης του HIV.

Οκτώ διάσημοι καλλιτέχνες, ηθοποιοί, ανάμεσά τους ένας αθλητής, ένας συγγραφέας, αλλά και ένας Έλληνας μόδιστρος, έμειναν γνωστοί για τη μάχη τους με τη νόσο.

Μάτζικ Τζόνσον

O Μάτζικ Τζόνσον, υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες που τίμησαν με την παρουσία τους τον φαντασμαγορικό κόσμο του NBA. To 1991 ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την ενεργό δράση, χτυπημένος από τον ιό HIV.

Eπιστρέφει και πάλι το 1992, κατακτώντας τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη του All-Star Game εκείνης της χρονιάς, σταμάτησε εκ νέου για τέσσερις περιόδους, μετά από διαμαρτυρίες συναθλητών του και ξαναγύρισε το 1996, σε ηλικία 36 ετών, παίζοντας τους τελευταίους 32 αγώνες του.

Δεν άλλαξε ποτέ του φανέλα, αλλά αγωνίστηκε σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του με τους Λέικερς.

Ανακηρύχθηκε πολυτιμότερος παίκτης του NBA τρεις φορές, μετείχε σε εννέα τελικούς και σε δώδεκα παιχνίδια All- Star. Ήταν μέλος της σημαντικότερης εθνικής ομάδας των Η.Π.Α. η οποία κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους ολυμπιακούς του 92, στη Βαρκελώνη.

Είναι στη λίστα με τους πενήντα σημαντικότερους παίκτες στην ιστορία του ΝΒΑ, ανακηρύχθηκε καλύτερος περιφερειακός όλων των εποχών και μπήκε στο Hall of Fame του αθλήματος το 2002.

Mε το γελαστό του πρόσωπο, το σημαντικό φιλανθρωπικό του έργο αλλά και τη μάχη του ενάντια στο AIDS, ο επονομαζόμενος "Μάτζικ" πέρασε στην ιστορία και για τη δράση του εκτός των γηπέδων.

Ρούντολφ Νουρέγιεφ

Mία ζωή βγαλμένη από ταινία. Η καλύτερα μια ζωή βγαλμένη από την πραγματικότητα.

Ο ομοφιλόφιλος Ρώσος βιρτουόζος του μπαλέτου, ένας από τους σπουδαότερους χορευτές του 20 αιώνα δεν έκρυψε ποτέ τις σεξουαλικές του προτιμήσεις.

Η ζωή του πέρα από τη λάμψη συνοδεύτηκε και με ιστορίες γεμάτες έρωτα, σεξ και σκάνδαλα. Συνδέθηκε ερωτικά με τον Δανό χορευτή Έρικ Μπρουν, ο οποίος υπήρξε ο μεγαλύτερος έρωτας της ζωής του. Ανάμεσα στις συναναστροφές του υπήρξαν πολλά ονόματα του ευρύτερου καλλιτεχνικού χώρου, αλλά και του διεθνούς "τζετ σετ". Το 1961 δεν δίστασε να φωτογραφηθεί γυμνός στο Παρίσι. Προσβλήθηκε από τον ιό του HIV και πέθανε από AIDS στις 6 Ιανουαρίου 1993, σε ηλικία 55 ετών. Το μνήμα του βρίσκεται στο ρωσικό κοιμητήριο του Παρισιού.

Άντονι Πέρκινς

Όλοι των θυμούνται ως Νόρμαν Μπέιτς στον πρωταγωνιστικό ρόλο που είχε στο μεγαλύτερο θρίλερ των εποχών «Ψυχώ» του Άλφρεντ Χίτσκοκ. Απεβίωσε το 1992 σε ηλικία 60 ετών προσθέτοντας το όνομά του στη λίστα με τα θύματα του AIDS.

Οι φήμες που είχαν κυκλοφορήσει την εποχή εκείνη τον παρουσίαζαν να έχει ομοφυλοφιλικές τάσεις. Ο ίδιος παντρεύτηκε και έκανε οικογένεια. Η σύζυγός του 9 χρόνια μετά το θάνατό του βρέθηκε στο αεροπλάνο που έπεσε στους δίδυμους πύργους και βρήκε τραγικό θάνατο.

Φρέντι Μέρκιουρι

Ο «θρύλος» της ροκ σκηνής και τραγουδιστής των Queen ήταν ανοιχτά ομοφυλόφιλος και δεν είχε πρόβλημα να το κρύψει σε μία εποχή που θεωρούνταν ακόμα ταμπού. Διατηρούσε σχέση με τον διάσημο κομμωτή Τζιμ Χάπον, από τον οποίο λέγεται ότι κόλλησε τη νόσο. Απεβίωσε σε ηλικία 45 ετών, στις 24 Νοεμβρίου του 1991 από βρογχοπνευμονία την οποία ο οργανισμός του δεν μπόρεσε να αντέξει λόγω έλλειψης ανοσοποιητικού που προκάλεσε το AIDS.

Ο Μέρκιουρι γεννήθηκε ως Φαρόκ Μπουλσάρα (Farrokh Bulsara) στη Ζανζιβάρη, ένα αφρικανικό νησί που τότε ήταν βρετανική αποικία και σήμερα μέρος της Τανζανίας.

Τον Απρίλιο του 1970, ίδρυσαν οι Μπράιαν Μέι, Ρότζερ Τέιλορ και Φρέντι Μέρκιουρι δικό τους συγκρότημα, το οποίο ο Μέρκιουρι ονόμασε Queen. Ο ίδιος σχεδίασε και το λογότυπο. Το 1971 προσχώρησε ως τελευταίο μέλος του συγκροτήματος ο μπασίστας Τζον Ντίκον.

Ροκ Χάντσον

Ο γόης του Χόλιγουντ ήταν ένας ακόμα διάσημος, ο οποίος διαγνώστηκε με την ασθένεια. Στον "Γίγαντα" του 1956, δίπλα στον Τζέιμς Ντιν και την κολλητή του φίλη Ελίζαμπεθ Τέιλορ αναγνωρίστηκε το ταλέντο του στην ηθοποιία.

Κάτω όμως από το αγέρωχο ύφος του γόη κρυβόταν ένα μυστικό: το 1984 ο Χάντσον διαγνώστηκε με AIDS και την επόμενη χρονιά οι αποκαλύψεις του θα συγκλόνιζαν το πάντα πουριτανικό Χόλιγουντ: ο ηθοποιός γίνεται ένα από τα πρώτα celebrity του κόσμου που μιλούν ανοιχτά για την ομοφυλοφιλία του και τον HIV, και όταν πεθαίνει τελικά από το AIDS το 1985, θα μνημονεύεται πλέον με την τραγική διάκριση ως η πρώτη κορυφαία διασημότητα που χάθηκε από τη μάστιγα.

Ο Χάντσον παρά το γεγονός ότι δεν είχε καμία σχέση με την υποκριτική, εμπόδιο που θα αποδείχτηκε πολύ δύσκολο να υπερβεί, τα κατάφερε. Μετά από αρκετές απογοητεύσεις, ο κατοπινός αστέρας υπογράφει δοκιμαστικό συμβόλαιο με τη Warner Brothers και εξασφαλίζει την πρώτη του κινηματογραφική συμμετοχή στην ταινία «Fire Squadron».

Μπίλι Μπο

Ο ιος δεν άργησε να ταξιδέψει και μέχρι την Ελλάδα, παίρνοντας μαζί του στα τέλη της δεκαετίας του '80 έναν από τους πιο ταλαντούχους σχεδιαστές μόδας της εποχής. Ο Μπίλι Μπο, κατά κόσμον Βασίλης Κουρκουμέλης, ξεκίνησε την καριέρα του τη δεκαετία του 1960 σαν χορευτής σε διάφορες μπουάτ που έδρευαν στην Πλάκα της Αθήνας, ωστόσο η γνωριμία του με τον Μάκη Τσέλιο ήταν αυτή που τον έφερε στον χώρο της μόδας. Σπούδασε στη Βακαλό και αργότερα στη σχολή Βελουδάκη και αναδείχτηκε σε έναν από τους σημαντικότερους εγχώριους σχεδιαστές μόδας. Ο Μπίλι Μπο προσβλήθηκε απο τον ιό HIV και στα τέλη της δεκαετίας του 1980 νόσησε με AIDS. Άφησε την τελευταία του πνοή στις 13 Ιουνίου του 1987 σε ηλικία 33 ετών και η ασθένεια και ο θάνατός του προκάλεσαν μεγάλη αίσθηση, καθώς η επιδημία του AIDS δεν ήταν ακόμα ευρέως γνωστή στην Ελλάδα και ο Μπίλι Μπο ήταν ο πρώτος Έλληνας διάσημος που πέθανε από την ασθένεια αυτή.

Λιμπεράτσε

Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης έφυγε το 1987 χτυπημένος από τη νόσο. Είχε μία τρικυμιώδη ομοφυλοφιλική σχέση με τον 22χρονο σοφέρ του, Σκοτ Θόρντον. Εκείνος έγραψε και το αυτοβιογραφικό βιβλίο στο οποίο βασίστηκε το σενάριο της ταινίας του Στίβεν Σόντερμπεργκ.

Οι σεξουαλικές του προτιμήσεις έγιναν γνωστές μετά θάνατον, καθώς ο ίδιος φρόντιζε επιμελώς να τις κρύβει, θεωρώντας ότι θα αποτελούσαν πλήγμα για την καριέρα του.

Αναδείχτηκε ως ο πιο ακριβοπληρωμένος καλλιτέχνης του Λας Βέγκας, ανάμεσα σε δοξασμένες χορεύτριες με φτερά, παγέτες και πούπουλα και με φόντο τα λατρεμένα κραυγαλέα κακόγουστα σόου της πρωτεύουσας του τζόγου. Αρνιόταν σθεναρά πως είναι ομοφυλόφιλος, μηνύοντας διαρκώς όσα έντυπα άφηναν υπονοούμενα. Παρά το γεγονός ότι βρέθηκε στις δικαστικές αίθουσες με τις μεγαλύτερες εφημερίδες της εποχής –και όχι μόνο-, στο τέλος δικαιωνόταν, πράγμα που τον γέμιζε ικανοποίηση αλλά και αποφασιστικότητα για την επόμενη μήνυσή του. Το 1982 επιδόθηκε σε μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, όταν ο βοηθός του, Σκοτ Τόρσεν, τον μήνυσε, διεκδικώντας διατροφή 113 εκατομμυρίων δολαρίων, υποστηρίζοντας ότι υπήρξαν ζευγάρι για πέντε χρόνια.

Ισαάκ Ασίμωφ

Ο Ισαάκ Ασίμωφ (Isaac Asimov) γεννήθηκε με το όνομα Isaak Yudovich Ozimov (Ρωσικά: Исаак Юдович Озимов) στο Πετροβίτσι τηςΡωσίας στις 2 Ιανουαρίου 1920 και πέθανε στις ΗΠΑ στις 6 Απριλίου του 1992 και είναι ιδιαίτερα γνωστός για το συγγραφικό του έργο και συγκεκριμένα για τα έργα επιστημονικής φαντασίας. Ο Ασίμωφ είχε τέλεια γνώση πάνω στις φυσικές επιστήμες, που τη συνδύαζε με έντονη διορατικότητα και αντίληψη της ανθρώπινης συμπεριφοράς και ψυχολογίας. Έγραψε 465 περίπου δημοσιευμένα βιβλία, από τα οποία τα 25 είναι καθαρά επιστημονικής φαντασίας και τα υπόλοιπα μελέτες και επιστημονικά συγγράμματα.

Έφυγε από τη ζωή στις 6 Απριλίου 1992 από κίρρωση του ήπατος και εξασθένηση της καρδιάς του, παθήσεις που επήλθαν ως συνέπειες του ιού του AIDS. Από τον ιό μολύνθηκε από μετάγγιση αίματος κατά τη διάρκεια επέμβασης στη καρδιά το 1983.