Ζιμπάμπουε: Ξένοι ηγέτες και υποστηρικτές του αποχαιρέτισαν τον πρώην πρόεδρο Μουγκάμπε

Ζιμπάμπουε: Ξένοι ηγέτες και υποστηρικτές του αποχαιρέτισαν τον πρώην πρόεδρο Μουγκάμπε

Πολλά τα κενά καθίσματα στο στάδιο χωρητικότητας 60.000 ανθρώπων στη κηδεία του

Αφρικανοί ηγέτες παρέστησαν σήμερα στην κηδεία του πρώην προέδρου της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε, στην πρωτεύουσα της χώρας Χαράρε. Πλήθος πολιτών παρακολούθησε την πομπή με το φέρετρό του να μεταφέρεται στο Εθνικό Στάδιο, ενώ ακολουθούσε στρατιωτική μπάντα.

Όπως μετέδωσε το BBC και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, υπήρχαν πολλά κενά καθίσματα στο στάδιο χωρητικότητας 60.000 ανθρώπων. Ο ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου στην Αφρική, ο Άντριου Χάρντινγκ, περιέγραψε το στάδιο ως άδειο κατά τα τρία τέταρτα. Κατά τους επικηδείους που εκφώνησαν νυν και πρώην ηγέτες της Αφρικής, το πλήθος συγκεντρωνόταν από την μια πλευρά του σταδίου αφήνοντας το υπόλοιπο σχεδόν άδειο.

Ο Μουγκάμπε θεωρείται «σύμβολο της απελευθέρωσης» αλλά πολλοί πολίτες της Ζιμπάμπουε δεν παραβρέθηκαν στην τελετή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον αυταρχικό τρόπο που χαρακτήρισε τα τελευταία χρόνια της εξουσίας του.

Ο Μουγκάμπε, ο οποίος πέθανε την περασμένη εβδομάδα σε ηλικία 95 ετών, ήταν ο πρώτος πρόεδρος της Ζιμπάμπουε μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας και βρισκόταν στην εξουσία από το 1987 ως το 2017. Ηγήθηκε ενός καθεστώτος, που έχει επανειλημμένα καταγγελθεί διεθνώς για μη σωστό τρόπο άσκησης της εξουσίας. Εκδιώχθηκε από την εξουσία έπειτα από στρατιωτικό πραξικόπημα το Νοέμβριο του 2017 το οποίο τερμάτισε την επί 30 χρόνια κυριαρχία του.

Περισσότεροι από 12 νυν και πρώην ηγέτες της Αφρικής, ανάμεσά τους ο νοτιοαφρικανός πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα και ο πρόεδρος της Κένυας Ουχούρου Κενυάτα είχαν προσκληθεί στην κηδεία, ενώ πρόεδροι όπως ο Τεοδόρο Ομπιάνγκ Νγκέμα Μπασόνγκο της Ισημερινής Γουινέας εκφώνησαν επικηδείους.

Της κηδείας του Mουγκάμπε προηγήθηκε διαμάχη μεταξύ της οικογένειάς του και της κυβέρνησης της χώρας για τον τόπο και χρόνο της ταφής.

Τελικά, η οικογένειά του ανακοίνωσε χθες ότι ο πρώην πρόεδρος θα ενταφιαστεί στο Μνημείο των Ηρώων της χώρας στη Χαράρε, σε περίπου 30 ημέρες, ώστε να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του μαυσωλείου του.