Βραζιλία: Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πυρκαγιά που ξέσπασε σε νοσοκομείο

Βραζιλία: Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πυρκαγιά που ξέσπασε σε νοσοκομείο

Οι αρχές απέδωσαν και στις δύο περιπτώσεις την ευθύνη για τις πυρκαγιές σε βραχυκυκλώματα του συστήματος κλιματισμού

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πυρκαγιά που ξέσπασε σε νοσοκομείο στο Ρίο ντε Ζανέιρο, στη Βραζιλία, στη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης προς Παρασκευή, και η οποία συνοδεύτηκε από σκηνές χάους κατά την εκκένωση του κτιρίου, ανακοίνωσαν οι πυροσβέστες.

Η πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε γύρω στις 6.30 μ.μ. (00:30 της Παρασκευής ώρα Ελλάδας) στο νοσοκομείο Μπαντίμ, κοντά στο στάδιο Μαρακανά, βόρεια του Ρίο, κατασβέστηκε δύο ώρες αργότερα, όμως οι πυροσβέστες πέρασαν τη νύχτα ψάχνοντας για σορούς ανάμεσα στα ερείπια ενώ οι ασθενείς απομακρύνθηκαν.

Σύμφωνα με τους πυροσβέστες, τουλάχιστον 90 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε άλλα νοσοκομεία.

Πυκνός μαύρος καπνός υψωνόταν από το κτίριο ενώ πολλοί άνθρωποι τοποθετούνταν σε στρώματα και φορεία στον δρόμο, ακόμη και στο έδαφος, εν αναμονή της άφιξης των ασθενοφόρων.

Οι πιο σοβαρές περιπτώσεις μεταφέρθηκαν αρχικά σε έναν κοντινό βρεφονηπιακό σταθμό.

Για πολλές ώρες η κατάσταση ήταν απολύτως χαοτική με το νοσηλευτικό προσωπικό να φαίνεται ανήμπορο απέναντι στο εύρος της καταστροφής ενώ οι συγγενείς των ασθενών ανέμεναν με αγωνία νέα.

«Κατάφερα να βγάλω τη μητέρα μου από το δωμάτιό της και όταν φθάσαμε κοντά στην έξοδο κινδύνου, υπήρχαν πολλοί άνθρωποι που έτρεχαν προς όλες τις κατευθύνσεις», δήλωσε στον ενημερωτικό ιστότοπο UOL ο δικηγόρος Κάρλος Οτορέλο, η 93χρονη μητέρα του οποίου νοσηλευόταν με πνευμονία.

«Ήταν τρομερό, επειδή ο καπνός επεκτάθηκε πολύ γρήγορα», πρόσθεσε.

Τα αίτια της πυρκαγιάς δεν έχουν προσδιοριστεί, όμως οι πρώτες πληροφορίες των αρχών κάνουν λόγο για "βραχυκύκλωμα" σε γεννήτριας

Ο δήμαρχος του Ρίο Μαρσέλο Κριβέλα διερωτήθηκε μήπως επρόκειτο για «δολιοφθορά».

«Οι ειδικοί θα πουν αν υπήρχε ή όχι κάποιος υπεύθυνος. Ελπίζω να έχω άδικο, αλλά πρέπει να δούμε μήπως ήταν δολιοφθορά, πρέπει να ερευνήσουμε αυτή την υπόθεση», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Δύο μεγάλες πυρκαγιές βύθισαν πρόσφατα το Ρίο στο πένθος. Τον Σεπτέμβριο του 2018, το Εθνικό Μουσείο, το μεγαλύτερο μουσείο φυσικής ιστορίας της Λατινικής Αμερικής, καταστράφηκε από πυρκαγιά και οι ανεκτίμητης αξίας παλαιοντολογικές συλλογές του έγιναν στάχτη.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, δέκα νεαροί παίκτες του προπονητικού κέντρου εκπαίδευσης της Φλαμένγκο, της πιο λαοφιλούς ποδοσφαιρικής ομάδας στη χώρα, έχασαν τη ζωή τους όταν τα προκατασκευασμένα καταλύματα όπου διέμεναν έπιασαν φωτιά.

Οι αρχές απέδωσαν και στις δύο περιπτώσεις την ευθύνη για τις πυρκαγιές σε βραχυκυκλώματα του συστήματος κλιματισμού.