Νέες διαπραγματεύσεις για κυβέρνηση ζητά ο Ιγκλέσιας από τον Σάντσεθ

Νέες διαπραγματεύσεις για κυβέρνηση ζητά ο Ιγκλέσιας από τον Σάντσεθ

Ο ηγέτης των Podemos επισημαίνει την ανάγκη να αποφευχθούν νέες εκλογές στην Ισπανία

Ο ηγέτης του ακροαριστερού ισπανικού κόμματος Unidas Podemos κάλεσε σήμερα για έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος ασκεί χρέη πρωθυπουργού, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο και να αποφευχθεί η διεξαγωγή νέων εκλογών στην Ισπανία.

«Σας τείνω και πάλι το χέρι», είπε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας στη διάρκεια μιας κοινοβουλευτικής συζήτησης με τον Σάντσεθ. «Μας κάνατε μια πρόταση και κάναμε μια αντιπρόταση. Προτείνω με βάση αυτές τις δύο προτάσεις να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε. Πρόσθεσε πως «οι Ισπανοί πολίτες θα κερδίσουν» από μια συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ακόμη κι αν κανένα από τα δύο κόμματα δεν εξασφαλίσει αυτό ακριβώς που θέλει.

Ο Πέδρο Σάντσεθ απάντησε, πως το κόμμα του θέλει μια συμφωνία. «Είμαστε οι τελευταίοι, που θα θέλαμε νέες εκλογές», είπε. «Αυτό που θέλουμε, είναι η Ισπανία να έχει μια ισχυρή κυβέρνηση», είπε. Τα δύο κόμματα δήλωσαν χθες, πως οι συνομιλίες κατά τις οποίες οι Podemos ζήτησαν κυβερνητικά χαρτοφυλάκια, ως αντάλλαγμα για την υποστήριξή τους, προσέκρουσαν σε αδιέξοδο. Αν δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν για τον σχηματισμό κυβέρνησης έως τις 23 Σεπτεμβρίου, θα διεξαχθούν νέες εκλογές στις 10 Νοεμβρίου.

Οι Σοσιαλιστές θέλουν να τους υποστηρίξουν οι Podemos, αλλά χωρίς να συμμετάσχουν στο υπουργικό συμβούλιο, κάτι που οι Podemos απορρίπτουν.